Fikk strålende karakterer på jenteløftet 

Likestilling Volda Fotball Damelag Jenteløft

Styret og administrasjonen i Volda fotball mener satsinga på damefotballen i Volda har kommet langt.
 

VOLDA: De siste ukene har Nærnett sett på satsinga på damefotballen i flere klubber på Søre Sunnmøre. Avisa har også sett på Volda fotball sin satsing på damelaget.

Volda fotball har jobbet godt med jente- og damefotballen og fikk gode karakterer etter prosjektet "Jenteløftet i fotballen i Møre og Romsdal".

Ole Per Kragset som er hovedtrener for damene sitt A-lag, forteller at Volda har kommet langt når det gjelder til satsinga på damefotballen.

– Det ligger til rette for oss, vi får gode treningstider og utstyrsmessig er vi ganske likestilt med A-laget til herrene, sier han. 

Trener Ole Per Kragset sier Volda fotball har kommet langt når det kommer til likestilling mellom damer og menn i fotballen. FOTO: Mari Kippernes

Tar tid å få ting likt

Selv om klubben har kommet langt på damesiden, forteller Kragset at de av og til føler seg oversett av de som jobber i klubben.

– Det er lett å hoppe til når det kommer noen som sier de ønsker å sponse herrelaget, men vi har jo et damelag også. Jeg ønsker at vi skal komme dit at det ligger i ryggmargsrefleksen at det skal være likt.

Kragset legger til at dette ikke ting som kommer til å skje om ett eller fem år, men at det er noe man må jobbe med over enda lengre tid.

Herrelaget til Volda fotball fikk tilbud om å få sponset fysioterapi, men klubben ordnet det sånn at dette også skulle gjelde damene.

– Det er vel kanskje grunnen til at det har blitt lite av hele fysio-avtalen. Planen fra sponsor sin side var jo å sponse herrelaget, for det var det de hadde kapasitet til, sier klubbutvikler Solveig Storeide.

Styreleder i Volda fotball, Jonas Reitan, har ikke vært i klubben så lenge, men forteller at jobben som har blitt gjort på damesiden er bra. 

– Jeg føler vi har kommet så langt at vi ikke trenger å gjøre et stort nummer ut av det. Det er en selvfølge at det skal være likt, og det er jeg veldig glad for at vi får til her i Volda.

Sunniva Prytz Hammer spiller for Volda sitt damelag, og føler Volda er flinke til å satse på damelaget.

Sunniva Prytz Hammer spiller for Volda og sier det er mye fokus på både damer og herrer i klubben. FOTO: Mari Kippernes

– I Volda vil jeg si det er utrolig bra, i forhold til hvordan det er nasjonalt. Volda fokuserer ganske mye på både dame og herre.

Hammer legger til at hun sjelden tenker noe over om det er forskjeller i Volda.

– Det eneste er at vi har færre tilskuere på våre kamper, for jeg ser selv at det er færre folk.

Økonomisk spørsmål

Maria Garnes Rafteseth spiller også for Volda sitt A-lag og sier at hun tror de fleste synes Volda er en fin klubb og spille i. og at Volda jobber godt med likestilling. Likevel er det noen ting som har fått henne til å reagere.

Føler du at dere som damelag blir satset på av klubben?

- Når man hører at det blir diskutert om klubben har råd til 2.divisjonsspill for damene, kan man kanskje stille spørsmål ved dette. Det er samtidig et forståelig og relevant spørsmål å stille så lenge dette blir gjort både på dame- og herresiden, noe som klubben forhåpentligvis gjør.

Rafteseth legger til at det alltid har vært et økonomisk spørsmål når det har vært snakk om å rykke opp til 2.divisjon.

– Vi har ikke opplevd at klubben har vært negativ til det heller. Jeg tenker det er viktig for området at vi har et såpass godt lag når vi har muligheten til det.

Maria Garnes Rafteseth trives veldig godt som fotballspiller i Volda

Klubbutvikler Solveig Storeide forteller at dette er noe som diskuteres på både herre- og damesiden.

– Vi må se over hvilke utgifter og inntekter som kommer. Vi stiller de samme spørsmålene når det gjelder herrelaget.

Når det gjelder fordeling av midler og utstyr sier både trenere og spillere at dette har blitt mer likestilt de siste årene. Rafteseth forteller at ting ble bedre etter at de fikk Kragset som trener.

– Etter vi fikk treneren vi har det blitt mer likt og ting skjer raskere. I år har vi faktisk fått tilbud om penger til å hente spillere, det er første gang, så det er kjempebra.

Videre forteller Rafteseth at trener Kragset er flink til å stille krav på spillergruppas vegne.

– Han har god erfaring og har vært i mange klubber, så det hjelper oss veldig.

Rafteseth legger til at helt siden hun kom til klubben har de hatt gode trenere med høy utdanning på damesiden.

Storeide forteller at de har en sportsplan med ambisjoner for både herre- og damelaget. Hun sier de har et mål om at damelaget skal holde seg i 2. divisjon.

– Vi ønsker helst at damene skal ligge blant topp fem i divisjonen. Om det å rykke opp blir et tema, har vi ingen begrensninger i at vi som klubb sier nei til det på grunn av økonomi, selv om det alltid er en diskusjon vi må ta.

Jenteløftet

Hovedmålet med prosjektet jenteløftet er å få flere jenter til å spille fotball lenger.

Storeide forteller stolt om at Volda fotball var først i kretsen til å sette i gang med jenteløftet.

– Vi har nettopp hatt evalueringsrunde på dette og fikk strålende karakterer.

Hun legger til at prosjektet nå er avsluttet, men at de fremdeles kommer til å jobbe med jente- og damefotballen. For selv om de fikk strålende karakterer på prosjektet går de ikke rundt og slår seg på brystet av den grunn.

– For oss er mye av det vi jobber med en selvfølge, for eksempel at det skal være speaker på både dame- og herresiden, og at vi har garderober til både dame og herre. Men vi er jo glade for at dette er en selvfølge for oss.

For dårlig til å annonsere kampene

Trener Kragset forteller at klubben er for dårlig til å annonsere at damelaget skal spille kamper.

– På damesiden legger de det kanskje ut dagen før kampen skal spilles, mens for herrene kommer det ut tidligere, så klubben har en vei å gå, selv om de har kommet langt på mange punkter.

Runar Løvold er daglig i Volda fotball og spiller selv på herrens A-lag. Han forteller at de ikke har noe fasit når det gjelder hvor tidlig de skal annonsere arrangement.

– Det kan like gjerne komme ut dagen før enn herrekamp, som dagen før en damekamp for å si det sånn. Det er ikke sånn at vi venter med å legge ut damekampene til en dag før den skal spilles, mens herrekampene kommer ut fire dager før. Det er mer tilfeldig.