Mener Listhaug kan fylle partileder-rollen godt 

Lokalpolitikerne støtter Siv Jensens anbefaling

BEGEISTRET: Ulstein-ordfører Knut Erik Engh tror at Sylvi Listhaug vil gjøre en god innsats som partileder, dersom hun får jobben. Foto: Knut Erik Engh (Arkiv) / Elin Eike Worren (Frp)

– Jeg er klar over at hun er litt kontroverisell, men samtidig mener jeg at det er en fordel at man er tydelig, sier Ulstein-ordfører, Knut Erik Engh (Frp). 

ULSTEIN: Torsdag kom den oppsiktsvekkende nyheten om at Siv Jensen i mai gir seg etter nærmere 15 år som partileder i Fremskrittspartiet (Frp). Under en pressekonferanse samme dag, anbefalte Siv Jensen at nestleder i partiet, Sylvi Listhaug, skulle ta over stafettpinnen etter henne. 

Siden har flere kommentarfelt gått berserk. Responsen som følge av Jensens utsagn, har både vært positiv og kritisk rettet. 

Listhaug forteller til Nettavisen at hun er veldig ydmyk over å bli pekt ut som ny partileder i Frp. 

– I samråd med mannen min Espen, har jeg besluttet å takke ja til å bli leder i Frp, dersom partiet og landsmøtet ønsker det, sier hun til Nettavisen. 

– Vemodig

Frp-politiker og ordfører i Ulstein kommune, Knut Erik Engh, tror at Listhaug kan fylle rollen godt. 

– Hun er en ledertype. Jeg er klar over at hun er litt kontroverisell, men samtidig mener jeg at det er en fordel at man er tydelig.  

Engh forteller videre at det er naturlig av en partileder å peke på nestlederen sin som arvtager. Han peker òg på Ketil Solvik-Olsen som en bra kandidat, men presiserer at det i siste omgang er landsmøtet og partiet selv som velger. 

– Det er ikke Siv Jensen som peker ut ny leder, hun har en mening hun og som alle andre, sier Engh. 

Ordføreren mener det er store sko å fylle, dersom Sylvi Listhaug blir ny partileder. 

– Siv har gjort en utrolig god jobb som partileder. Det er det ikke noe tvil om. Jeg synes det er vemodig at hun gir seg, men samtidig forståelig.

– Helt innenfor

Lokallagsleder i Ørsta Frp, Tore Thon, forteller at nyheten kom like overraskende på dem som på andre. 

– Det at Siv peker på arvtagere, er et valg hun har tatt selv. De to kandidatene som er nevnt, er nok de som uansett har størst oppslutning i partiet. Det er helt innenfor å anbefale sin etterfølger og helt i tråd med hva flertallet av Frps velgere har tenkt, sier Thon.

– Hva tenker du om kritikken som er rettet mot det hele?

– Beslutninger og meninger – alle har dem. Fra vårt ståsted, er dette helt riktig og i tråd med hva vi kunne tenkt oss selv. 

OVERRASKET: Lokallagsleder i Ørsta Frp, Tore Thon, sier Jensens anbefaling kom uventet på dem. Foto: Privat

Ikke uvanlig

Valgekspert og forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, forteller til Nærnett at dersom Listhaug tar over som partileder, representerer hun det som har vært kjernen i Frp; en populistisk retorikk, som provoserer politiske motstandere, skaper politisk debatt og konflikt.

Bergh utdyper at det er denne type appell Frp har vunnet på mange ganger tidligere.

– Sylvi Listhaug er en politiker som passer godt til Frp, og som også kan skape den oppmerksomheten og debatten Frp trenger for å vinne over nye velgere.

FORSKER: Valgekspert Johannes Bergh mener at det å anbefale nye partiledere er en del av Frps partikultur. Foto: Institutt for samfunnsforskning

– Hva vil du si er den største forskjellen på Jensen og Listhaug som ledere? 

– Siv Jensens store prosjekt var å gjøre partiet mer stuerent og akseptabelt, og å komme inn i regjering. Dette lyktes hun med. Sylvi Listhaug fremstår som mer ambivalent overfor regjeringsdeltakelsen. Hun bærer mer preg av å være en opposisjonspolitiker, som liker heftige debatter med politiske motstanderer. 

På spørsmål om hva Bergh mener om kritikken som har kommet etter at Jensen pekte på sin arvtager, har han følgende å si: 

– Frp har en mer hierarkisk partikultur enn de andre partiene. Partilederen har mye makt og tar ofte kraftige grep ved ekskursjoner av medlemmer også videre, for å markere sin posisjon.