Magiske Malakoff

Malakoff-festivalen på Nordfjordeid arrangeres uansett

Trollsk festivalstemning på Nordfjordeid. Foto: Mads Suhr Pettersen

I fjor måtte rockefestivalen Malakoff på Nordfjordeid avlyses. Korona-viruset ga ikke arrangørene noe valg. I sommer prøver de igjen.

STAD: Arnt-Ivar Naustdal, festivalsjef for Malakoff, sier at de har besluttet at de skal arrangere festival til sommeren.

– Det er på en måte bestemt, sier han.

Han mener en offensiv holdning er viktig, men sier også at de er forberedt på utfordringer. Allerede nå har festivalen solgt flere billetter enn de sannsynligvis har kapasitet til.  

Festivalsjef Arnt-Ivar Naustdal. Foto: Privat

Viktig med plan a, b og c

Under pandemien har det vært kritisk å håpe på det beste, men kanskje viktigere, være forberedt på det verste. Naustdal forteller om planlagte tiltak for å takle koronaviruset. Han snakker om viktigheten av vaksinering og testing før man kommer inn på festivalen. 

— Vaksinepass kan være med å bidra til et smittefritt arrangement. Vi har et stort festivalområde, så vi kan opprettholde en meters-regelen på festivalen for en betydelig folkemengde om nødvendig. Malakoff er den største samlende attraksjonen vi har.

– Her på Nordfjordeid er det viktigere enn jul, mener han.

Vil ha med alle aldre 

Malakoff-festivalen skriver på sin nettside at de er en familievennlig festival. Det er ingen aldersgrense på festivalområdet, og barn under 12 år kommer gratis i følge med en voksen. Derfor er det veldig viktig for festivalsjefen at så mange som mulig vaksineres.

– Malakoff blir ikke det samme med kun pensjonister, unge må også vaksineres, sier Naustdal med et smil. 

God kok på konsert under en tidligere festival. Foto: Mads Suhr Pettersen

Har brukt året godt 

Arnt-Ivar forteller at 2020 ikke bare har vært negativt for festivalen. 

— Vi har blant annet rustet opp scenen vår og hatt masse intimkonserter med lokale artister. Dette har vi gjort fordi vi har fått tid til det. Vi har fått en stimuleringsordning fra staten som har gjort det mulig. 


Endringer i programmet

Smittevernrestriksjonene i Norge medfører at det er liten sjanse for å få internasjonale artister hit. Originalt var planen å gjennomføre samme program som ble avlyst i 2020, slik mange andre festivaler har gjort. Dette kan bli vanskelig ettersom noen av artistene er fra andre land enn Norge. 

–  Mest sannsynlig blir det festival med kun norske artister, spår festivalsjefen. 

– Blir ofte fysisk

Vi har pratet med et av medlemmene i det lokale bandet "Drittmaskin", som er i konsertprogrammet til Malakoff. Han går under navnet "Avstralopithecvs" i musikksetting. Slike navn bruker også resten av medlemmene i bandet.

Han sier det er for å kunne ytre seg så fritt som de gjør i musikken sin. Videre forteller han at de ikke har spilt konsert siden før  nedstengingen i fjor, og håper inderlig at de får spille på Malakoff i sommer. Han sier at han og resten av bandet savner det fysiske utløpet de får når de spiller konsert.

– Konsertene våre kan kalles et renselsesmøte for de innvidde. Det blir ofte veldig fysisk. Jeg liker å gå ut i publikum og omtrent bli banka opp, forteller "Avstralopithecvs" ivrig.

Malakoff finner sted 22-24 juli.

Medlemmene i Drittmaskin. Fra venstre: Kvitfosfor, Grindadrap, Avstralopithecvs, Ardipithecvs, Sorte Död.  Foto: To-Reinar Breim