Legger til rette for ungdom i Ulstein

- Målet er at det skal gå av seg selv til slutt

Mats Djupvik, Kasper Borgen Våg, Mak Topic, Abirahim Seimy, Balder Mork, Ludvik Flatin Rossbach og Sedrik Berntzen var blant ungdommene som var til stede under leksehjelp. FOTO: Stian Nufsfjord

I ca. ett og et halvt år har prosjektet Ung Arena Ulstein jobbet for ungdom i området. Nå begynner prosjektet å gi resultater.
 

– Det tar litt tid og nå ut til ungdommene, det er nå i det andre året av vi merker at vi klarte det.

Det sier prosjektmedarbeider, Vedrana Terzic.

I mars 2019 ble det satt i gang et samarbeid mellom frivillighetssentralen, biblioteket, Ulstein kommune og den lokale ungdomsklubben Bell. Prosjektet Ung Arena Ulstein støtter ungdom i aldersgruppen 13-18 år på flere områder, og har fire sideprosjekter.

Vedrana Terzic (t.h) sammen med Live Kristiansen, Tale Henriksen og Anette Vedvik Håskjold, som er noen av ungdommene som jobber frivillig under leksehjelp. 

Et av sideprosjektene er leksehjelp. Fire dager i uken får de som vil muligheten til å samles og motta hjelp med leksene. Tre dager på biblioteket i Ulstein Arena, og hver onsdag på ungdomsbygget, hvor de også får servert middag. De kan også drive med aktiviteter i kjelleretasjen, som inneholder blant annet billiardbord og air hockey.

– Vi har en prosjektgruppe i hvert av sideprosjektet, så jeg samarbeider med ungdomsskoleelever som er her gjennom et valgfag på ungdomsskolen. Hver gang vi har åpent her, så er det to-tre elever fra valgfaget som kommer og hjelper elevene med leksene. Det er ungdom som hjelper ungdom, vi prøver å ikke ha det så voksenstyrt, forteller Terzic.

Samlet

Før prosjektet Ung Arena kom i gang, var allerede mange av tilbudene tilgjengelige.

– Bell ungdomsklubb har drevet litt med åpen hall, mens frivillighetssentralen drev med leksehjelp, så alle hadde hvert sitt prosjekt fra før, før de bestemte seg for å samle det i ett, sier prosjektmedarbeider. 

– Det var akkurat den samme ungdomsmassen som kom på alle prosjektene. Vi prøver å være der ungdommen har lyst til å være, og ikke knytte oss til en plass. Det er viktig for oss å ta ungdom på alvor, at det er for og med ungdom, at det ikke er voksne som bestemmer, vi bare organiserer og tilpasser det.

Terzic forteller at de har opplevd en merkbar oppgang i oppslutningen rundt prosjektene fra de startet til nå.

– Vi merker at det er stor suksess med prosjektet. Vi treffer over 100 ungdom under åpen hall, og vi har mellom 20-30 ungdommer hver gang vi har leksehjelp. Det har tatt litt tid å nå ut til dem, men nå i det andre året av vi mener vi at vi klarte det, sier en fornøyd Terzic.

– Rundt 14 frivillige i uka

Etter den merkbare oppgangen, satser Terzic på en utvidelse, gjennom å nå ut til den eldste aldersgruppen.

– Vi er veldig fornøyde med oppslutningen fra ungdomsskolen, men vi ønsker å nå ungdommen fra videregående skoler også. Vi må tenke litt sammen med de om hvordan vi skal få det til, sier hun.

Mohammed Yesar Al Ktaeh (t.v) og Raafat Ali slår et slag billiard i Bell ungdomsklubb sin kjelleretasje. FOTO: Stian Nufsfjord

Vedrana har en av totalt to stillinger i prosjektet, mens det resterende av arbeidet er frivillig.

– Jeg har ikke tall på hvor mange frivillige vi har totalt, men det er rundt 14 frivillige vi tar i bruk på en uke, forteller hun.

Prosjektet skal etter planen foregå i tre år, men det betyr på ingen måte slutten ifølge Terzic.

– Målet vårt med dette prosjektet er at det skal gå av seg selv til slutt, at det skal driftes av frivillige, bekrefter hun.

– Brettet langt over 1000 brosyrer

En av de frivillige som arbeider med Ung Arena er Rebecca Hareide Vartdal. Hun er lærling innen barne- og ungdomsarbeid og har selv vokst opp i Ulstein. Hun mener tilbudene til Ung Arena er viktig forebyggende arbeid.

– Hvis du tar i kontrast til bare noen år tilbake, da jeg var ungdom selv. Jeg gikk på ungdomsklubben selv med de som nå er kollegaene mine, men vi hadde ikke denne typen prosjekt, forteller hun. 

Rebecca Hareide Vartdal jobber som frivillig for Ung Arena. FOTO: Stian Nufsfjord

Videre fortsetter hun:

– Om de vil finne på noe på en fredagskveld så har de ungdomsklubben. I tillegg har vi Ulstein Arena, hvor biblioteket har blitt et oppholdssted. Det er ikke et klassisk stille bibliotek. Det er mer en plass hvor man kan gjøre lekser, eller bare være sosial om man vil. 

Vartdal var sentral i reklameringen av et av Ung Arenas sideprosjekter, BUA, hvor de som vil kan komme og låne diverse fritidsutstyr.

– Jeg tror jeg skrev ut og brettet langt over 1000 brosjyrer, og dro rundt til alle postkassene i kommunen. Men nå kommer folk og låner, og forteller om det videre, slik at det reklamerer for seg selv. Vi har fått en ganske bra oppsving etter det.

En gang i måneden gjennomføres også et prosjekt som kalles debattarena, hvor ungdommene selv kan veldige aktuelle temaer som kan diskuteres.

Litt av utvalget BUA har å tilby. FOTO: Stian Nufsfjord 

– Vi en ressursgruppe for ungdom, som bestemmer hvilket tema vi skal fokusere på. Det er deres initiativ, og vi er de som tilrettelegger for det de har lyst til å drive med og snakke om, forteller Vartdal.

Debattene foregår på biblioteket, og det leies inn aktuelle foredragsholdere for anledningene.

– Viser stor gjennomføringskraft

Prosjektet har mottatt økonomisk støtte blant annet fra lokale banker og saniteter, i tillegg til Gjensidigestiftelsen. Stiftelsen gir støtte til samfunnsnyttige formål innenfor områdene trygghet og helse.

Gjensidigestiftelsens områdeleder for Møre og Romsdal, Trine Vekseth sier de er imponert over arbeidet som blir gjort i Ulstein.

– For det første er vi imponert over arenaen de har skapt, biblioteket og frivillighetssentralen. Dette er nyskapende, det er ikke alle kommuner i Norge som har den type arena.

Gjensidigestiftelsens områdeleder for Møre og Romsdal, Trine Vekseth. FOTO: Gjensidige

Vekseth forklarer videre at prosjektet som drives i Ulstein er mye av det stiftelsen ser etter når de bevilger penger til formål.

– Dette prosjektet har scoret veldig høyt på sosial inkludering og mangfold. Vi gir penger der man skaper møteplasser og nettverk for alle, noe de er de virkelig gode på. Det fører til meningsfull fritid for barn og unge, som vi har i fokus. De som jobber på frivillighetssentralen, viser veldig stor gjennomføringskraft, forteller hun.

Dette er de fire sideprosjektene til Ung Arena 

- Leksehjelp: Fire dager i uken tilbys det leksehjelp for de ungdommene som ønsker det. 

- BUA: En bod som tilbyr fritidsutstyr som er tilgjengelig for alle som vil 

- Debattarena: En dag i måneden er det debattkveld på biblioteket, hvor det kommer en foredragsholder og snakker om et aktuelt tema. 

- Åpen hall: En lørdag i måneden arrangeres det en sosial sammenkomst for ungdommene på Bell ungdomsbygg.