Staten betalte bønder for å slutte med melkekyr - nå produseres det for lite

Melkemangel i Norge

Anders Hjellbakk er leder for Hornindal Bondelag. FOTO: Annabelle Sørensen.

Mange bønder takket ja til tilbudet fra staten, da de la penger på bordet for å redusere melkeproduksjonen. Med melkemangel nå, betyr det mer arbeid for de som fortsatt produserer.

HORNINDAL: I starten av 2020 ønsket staten å redusere melkeproduksjonen i landet. Bønder fikk tilbud om å selge melkekvotene sine for en fastlagt sum. NRK skriver at 400 bønder har solgt kvoten sin. Det har det nå slått tilbake. Norge har en melkemangel, noe som gjør at fortsatt aktive melkebønder får solgt unna det de produserer. En av disse er Anders Hjellbakk som er leder av Hornindal Bondelag. Han er glad for at produksjonsnivået er oppe, men forventer at etterspørselen vil synke etter hvert.

– Det vil nok gå tilbake til normalen. Vi har sett en trend ved at salget av melk har gått ned, men det kan være at den har snudd nå som folk har oppdaget det litt på nytt. Melk er et fantastisk produkt, sier den smilende melkebonden.

Selv om tilbudet lå åpent på bordet for, var det aldri aktuelt for Hornindølen å slutte med melkekyr. 

– Da tilbudet kom var vi i en fase hvor vi skulle utvide. Samtidig fikk vi beskjed om at det kom til å bli overproduksjon, og at kvotene våre ville bli redusert. Det eneste som stod i hodet mitt da var å skaffe mer kvote, forteller Hjellbakk - før han fortsetter:

– Plutselig snudde det helt rundt! I fra å få beskjed om å redusere, fikk vi over natta beskjed om å øke med mye mer enn vi var forberedt på.

Nå håper Hjellbakk at han og andre bønder vil spille en større rolle rundt norske familiers matbord framover.

– Vi føler i alle fall at vi blir satt mer pris på. Den norske befolkningen føler og ser at bøndene er her og at de kan levere varene, selv om det er en stor krise i verden.

Både kuene og bonden virker å være tilfreds med økt melkeproduksjon. FOTO: Annabelle Sørensen.

Suksess for flere parter

Under koronapandemien har nordmenn kjøpt mer melke- og meieriprodukter enn tidligere. Hjellbakk tror nordmenn ser på melk og ost som trygge alternativ i en usikker tid. Det er heller ikke bare bøndene som har kjent på suget av melkeprodukter. Også meieriet i Ørsta, som er kjent for produksjonen av blant annet kremgo, kjenner på etterspørselen. Produksjonleder for skummingkremost, Beate Welle, er tilfreds med en mer hektisk arbeidshverdag.

– Vi har fått en økt produksjon, og har ikke merket koronaen noe negativt. Her produseres det for fulle mugger, sier den lattermilde meieriansatte - før hun legger til at ønske om å støtte lokale aktører kan være en av årsakene bak økningen.

Beate Welle er glad for at flere nordmenn har støttet bøndene under koronapandemien. FOTO: Vegard Kjøllmoen Steien.