–  Vi tok ikke så stor skade av at grensene ble stengt

Mariann Øye - direktør - Hotel Union Øye

Mariann Øye, direktør for Hotel Union Øye, sier de heller har måttet ansette flere, enn å permittere i "annerledesåret" 2020. Foto: 62NORD

Mariann Øye, direktør for Hotel Union Øye, sier stengte landegrenser og "Ola Normann på norgesferie" sørget for rekordår for egen del. Likevel ser hun med bekymring på reiselivsnæringens fremtid.    

ØRSTA: – Vi har hatt et veldig godt år. Det har vært rekord med tanke på omsetning, sier Mariann Øye, hotelldirektør ved Hotel Union Øye, til Nærnett.

Mariann er andregenerasjons bestyrer av det historiske hotellet som ligger ved Norangsfjorden på Søre Sunnmøre. Siden 1891 har det stått her, og i den tid har det vært rom for mange kjente personligheter.

Keiser Wilhelm 2. av Tyskland bodd her, flere ganger. Også kong Haakon 7., forfatteren Arthur Conan Doyle og komponisten Edvard Grieg har tilbrakt tid på hotellet.

Som ved alle gamle hotell, er det for de mer fryktløse gjestene mulighet for å overnatte på "det blå rommet", som hjemsøkes av tjenestepiken Linda.

Alt dette, i skyggene av Sunnmørsalpene. 

– Det er som oftest historien og beliggenheten, sier Øye, når hun forteller om hva som lokker gjestene.

Lever av "Ola Normann"  

For mens by- og konferansehotellene kan fortelle om et kriseår med røde tall og permittering, har situasjonen vært en helt annen på Øye.

Hotel Union Øye
Hotel Union Øye har vært spesielt populært blant kongelige og fjellklatrere siden det ble bygget for 129 år siden. I 1993 feiret kong Harald og dronning Sonja sølvbryllup på hotellet. FOTO: Ingalls Photo.

– Det har litt med størrelsen på hotellet, beliggenheten og at vi i utgangspunktet nesten utelukkende har norske gjester fra før. Så vi tok ikke så stor skade av at grensene ble stengt. Hotellet har kun 27 rom med plass til 54 gjester, så det har gjort det lettere for oss å holde åpent enn for mange andre hoteller.

Men som for alle i reiselivsbransjen, så det mørkt ut i mars. Landet ble stengt og turistene ble sittende hjemme.

Først i slutten av april kunne hotellet åpne. Etter det, har etterspørselen eksplodert.

– Vi har vært fullbooket i hele år. Ser vi utelukkende på sommermånedene, er omsetningen betydelig høyere enn tidligere. Vi klart å øke snittprisen i høysesong med nesten 500 kroner rommet. Det slår jo veldig positivt ut, i og med at det blir en kortere sesong.

Blir mer "high-end"

Og det kommer godt med.

For nå stenges hotellet for et storstilt oppussingsprosjekt som har latt vente på seg i nesten ti år.

– Vi skal utvide hotellet og bygge et stort parkområde. Målet er å streke oss enda mer mot «high-end» segmentet. Det er noe vi har planlagt og gledet oss til lenge, sier Mariann Øye.

Hotel Union Øye
I år stenger Hotel Union Øye to måneder tidligere enn vanlig. Hotellet skal utvides, et prosjekt som har vært planlagt i nesten ti år, ifølge direktøren. FOTO: Jonas Bendiksen

Blant annet oppgraderes hotellet fra 27, til 50 rom. I tillegg skal det bygges et større fest- og selskapslokale med plass til 120 personer. 

Få klarer å drive godt

Men selv om hotellbestyreren kan vise til rekordår, ser Øye med bekymring på fremtiden til reiselivsnæringen i Norge.

I en fersk undersøkelse gjennomført av NHO Reiseliv 2. september kom det fram at flere enn tre av ti reiselivsbedrifter i Møre og Romsdal hadde planer om ytterligere permitteringer.

Det samme antallet hadde planer om oppsigelser og tre av ti vurderte det som en reell mulighet for at bedriften ville gå konkurs som følge av koronaviruset. 

– Det er klart at det kommer til å bli veldig krevende for reiselivsnæringen i tiden fremover. Byhotell og større hotell kommer nok til å slite veldig, så det er ingen tvil om det må støtteordninger på plass for å holde liv i næringen. Det er kun noen ytterst få hotell i Norge som klarer å drive godt i disse omstendighetene som er nå.

– Hva mener du må gjøres for å hjelpe reiselivsnæringen i enda større grad?

– Momslette vil være kjempeviktig. I tillegg mener jeg det er bedre at de som permitteres får støtte fra NAV til å jobbe i egen bedrift, isteden for å bare sitte hjemme, sier Øye.