Smart nok for Mensa?

Mensa på IQ-jakt i Volda

Ser du løsningen? Dette er en typisk oppgave. FOTO: Utklipp fra Mensa sin online gratistest.

To prosent av oss har høy nok IQ til å bli med i klubben. Onsdag kveld holdt Mensa Ålesund IQ-test på Høgskulen i Volda, på utkikk etter personer med 131 eller mer i IQ. Det måtte jeg prøve. 

Å kunne si at man er blant de to prosent i verden med høyest IQ-score, det er kult. Derfor har jeg med skrekkblandet fryd hatt lyst å prøve det ut.

Mensa er en organisasjon som har som mål å samle de smarteste blant oss. For 500 kr tilbyr de en verifisert IQ-test. I Norge er det litt i underkant av 2000 medlemmer, og på verdensbasis ca. 145 000. På hjemmesiden står det at formålet med organisasjonen er å fremme menneskelig intelligens til det beste for menneskeheten og støtte forskning relatert til intelligens. I tillegg vil de tilby medlemmene et stimulerende, intellektuelt og sosialt miljø.

Hvem har vel ikke lyst på den selvtillits-boosten? Jeg satte i alle fall Vivaldi på fullt i hybelen og gikk gjennom et par gratistester på nett for å forberede meg. Alt for å prestere best mulig.

I Berte Kanutte-huset satt det to menn som begge så ut som om de hadde over 131 i IQ. Svein Marvin Dringslid fra Mensa Ålesund, og Erik Halager Thomsen som en av de få medlemmene fra Volda, ønsket velkommen, men uten håndtrykk. 

Erik Halager Thomsen og Svein Marvin Bringsli

- Ikke i disse korona-tider, sier begge med et lurt smil.

Omsider kommer også en til som har lyst å prøve seg og vi sitter oss ned for å høre hva som skal skje.

Etter litt instruksjoner og praktisk info, var det klart for å sette hjernebarken i sving. Testen gikk ut på å løse 45 oppgaver på 20 minutter. Hver oppgave handler om å forstå hvilket alternativ som hører hjemme i boksen som står tom, ved å finne mønster i de andre tegnene. 

Tiden flyr av sted mens oppgavene stiger i vanskelighetsgrad, og plutselig får man beskjed om at tiden er ute. Det gikk fort på slutten og jeg kommer ikke helt i mål, men jeg er likevel fornøyd med egen innsats. Mensa-medlemskap virker fjernt, men alt over gjennomsnittet på 100 er godt nok.

Testresultatet sendes til en psykolog i Danmark for vurdering, før resultatet kommer i postkassen etter to- tre uker. Opplegget avsluttes med en powerpoint-presentasjon om Mensa, før både vi med enn så lenge uviss IQ og de med litt høyere IQ, tar kvelden.

Så får jeg bare vente å se om jeg har høy IQ. Uansett er det nok positivt for selvbevisstheten, enten jeg er under snittet, gjennomsnittlig eller et geni.