Møringsbåt skal være med på å redde sentrum

Møringsbåtens store fremtid

Bygging av en møringsbåt som skal bidra til sentrumsutvikling i Volda, det mener ordfører, Sølvi Dimmen. FOTO: Fredrik Hoel

Som et ledd i sentrumsutviklingen i Volda skal en møringsbåt skape liv i bygda, det mener Ordfører Sølvi Dimmen.

VOLDA: I Volda kommunes økonomiplan for 2020 har det blitt satt av 9 millioner kroner til sentrumsutvikling.

Ny gjestebrygge med offentlig toalett er allerede på plass, samtidig er det satt av 3,25 millioner kroner til utbyggingen av en møringsbåt. En robåt som kan dateres tilbake til starten av 1900-taller her på Sunnmøre.

 – Båtbygging er en lang og tradisjonsrik i Volda kommune, sier Torgeir Stensø, planlegger i Volda kommune. Vi ønsker å profilere og vise frem tradisjonen i sentrum og som en del av Volda sin identitet kan du si, forteller han. 

Tradisjonen rundt båtbygging er meget tradisjonsrik forteller planlegger i Volda kommune, Torgeir Stensø. FOTO: Fredrik Hoel

Det er ikke snakk om hvilken som helst liten robåt. Når møringsbåten står ferdig vil den være 12 meter lang og 3,5 meter bred.

Bruksområdet til båten vil i først og fremst være for turister som ønsker å ta seg en tur ut i fjorden. Den kan også brukes av blant andre skoleklasser, alt i alt vil det være en staselig båt kan Stensø opplyse.

Satser på ny opptur

Samtidig som kommunestyret har vedtatt å bruke 3,25 millioner kroner på en turistattraksjon står Spinneriet halvtomt, og de svømmeglade må reise helt til Ulstein for å hoppe i temperert badevann.

Ordfører, Sølvi Dimmen, mener derimot at kommunen sin jobb er å legge til rette for at Volda sentrum igjen kan blomstre.

 – Nå skal ikke Volda kommune drive butikker, sier Dimmen.

Hun legger til:

 – Det er viktig å gjøre det fint, koselig og kjekt å være her. For det skaper den aktiviteten, tanken er jo at møringsbåten skal være med å tiltrekke folk hit. Slik at det blir mer interessant å drive butikker her i Volda, forteller hun.

Ordfører, Sølvi Dimmen, prioriterer tiltak som møringsbåten for å snu nedgangstiden. FOTO: Fredrik Hoel

Dimmen mener at det er en slik tankegang kommunen må ha.

– Selv om det er nedgangstider og en kan se at det er enkelte ting som sliter litt så er det slike tiltak vi må prioritere da for å få en opptur igjen, mener hun.

Aspektet kulturarv

3,25 millioner kroner er fortsatt en del penger. Øyvind Festø, leder i MDG Volda, mener at aspektet med kulturarv må tas med i bildet.

 – Pengebruken kan jo selvfølgelig diskuteres. Kulturarv er jo helt bombesikkert, det er viktig for vårt område og det vil jo være en slags identitetsbærer for Volda. Ser du på det sånn så er det en smart ting å satse på, avslutter han.  

Øyvind Festø, leder i MDG Volda, mener at pengebruken kan diskuteres. FOTO: Arkiv