Nye studentboliger står tomme

TOMME ROM: Slik ser nye Heltne ut på kveldstid. Flere av rommene står uten beboere. Foto: Herman Kunnikoff Stunner

TOMME ROM: Slik ser nye Heltne ut på kveldstid. Flere av rommene står tomme uten beboere. Foto: Herman Kunnikoff Stunner

40 prosent av samskipnadens studentboliger står tomme. 
 – Det er jo absolutt ikke ideelt, sier styreleder Irmelin Angell Losvik.

VOLDA: Den siste blokken ved nye Heltne sto klart høsten 2020. De toppmoderne og miljøvennlige studentboligene kostet 169 millioner kroner å bygge. Likevel virker det som at flere velger å flytte vekk fra Heltne etter kort tid. 

Studenten Anna Skogen flyttet nylig ut, etter å ha bodd der i rundt et halvt år. 

– Jeg bodde på et lite rom for meg selv. Det ble litt kjedelig i disse tider. Derfor flyttet jeg sammen med en i klassen, og fant et billigere alternativ, forteller 23-åringen.

Skogen beskriver nye Heltne som fint og nytt, men at det kan oppleves som sterilt. 

– Det føltes som å være innlagt på institusjon, fordi det var så lite hjemmekoselig. Rommet minnet om et hotellrom, bare uten bilder og med tomme vegger. Sofaene lignet på tannlegesofaer. Man kunne ikke sitte behagelig. Det var ganske stilrent, men kanskje for stilrent. 

Hun bor nå sammen med en klassekamerat i en privat leilighet. Der deler de en leilighet på 82 kvadratmeter, til rundt 4300 kr i måneden. 

BODDE PÅ HELTNE: Frem til februar i år bodde Anna Skogen på nye Heltne. Foto: Privat. 

Ble tvangsflyttet

Lærerstudenten Sofie Holmgaard Martinsen har bodd på nye Heltne siden julen 2019. Hun beskriver boenheten som liten, smal og dyr. 

– Badet er for lite, det er dårlig med oppbevaringsplass. Vi er og mange som deler på ett kjøkken. Førsteinntrykket mitt var at det lignet litt på en lugar, sier Martinsen.

Martinsen utdyper at hun ikke har hatt noe særlig kontakt med samskipnaden, men påpeker at vasking har vært et problem. Samskipnaden kommer på jevnlige inspeksjoner for å se til at det ser greit ut i fellesområdene. 

– Jeg synes de er for nøye på vaskinga. Jeg har tidligere fått 100 kroner i bot for dårlig vask inni en ovn. Inspeksjonen foregår dessuten på morgenen, og vasken må vi gjøre kvelden før. Innen kontrolløren kommer kan folk ha laget frokost på kjøkkenet – og det kommer smuler på benken og gulvet – som gjør at vasken kanskje ikke blir godkjent, sier hun. 

Styreleder i Samskipnaden i Volda, Irmelin Angell Losvik, forteller at de første som flyttet inn i den første blokken allerede leide via Samskipnaden.

– De flyttet inn i den nye blokken siden et annet bygg skulle renoveres. Første halvår kunne de leie med sin tidligere leiekontrakt og til samme pris, sier Losvik om blokken som sto ferdig januar 2020.

I august 2020 fikk de mulighet til å fornye kontrakten, med de endrede leieprisene som ble bestemt for nye Heltne. Losvik forteller at mange av studentene valgte å flytte ut fra de nye blokkene. Enkelte valgte å flytte til en ny studentbolig eller leie privat. 

– Grunnen til at de flyttet ut kan være beliggenheten eller den økte leieprisen.

Studentene Nærnett har snakket med mener det nye bygget har intitusjonspreg. Styrelederen sier det er innredet med tanke om at beboerne innrede det selv.

– Det er uheldig at folk ikke føler seg hjemme, men er jo litt opp til hver enkelt å sette et personlig preg. Vi ønsker at alle våre beboere skal trives hos oss, og vår bustadsavdeling tar gjerne imot tilbakemeldinger. 

TVANGSFLYTTET: Julen 2019 ble 21-åringen Sofie Holmgaard Martinsen tvangsflyttet fra studenthyblene på Myrane til nye Heltne. Foto: Karoline Opsal 

– Vi er konkurransdyktige

At boligene oppleves som sterile og spartansk innredet, er det flere av beboerne som påpeker. Prisen blir også beskrevet som for stiv i forhold til hva det private markedet tilbyr. Et rom på nye Heltne med privat bad, strøm og delt kjøkken med opptil ti personer koster 4600 kr i måneden. Til sammenligning koster de fleste kollektiver med fire til seks beboere rundt 4000 kroner, med strøm inkludert i leieprisen. 

Til tross for den markante prisforskjellen mellom samskipnaden og det private markedet, mener assisterende direktør Runar Aasen at samskipnaden absolutt er konkurransedyktig: 

– Hyblene våre er i mange forskjellige prisklasser, alt fra 3500 til 4750 kroner. Prisene varierer etter alder, standard og størrelse. I hver hybel er det internett, vaktmestertjenester og fleksible kontrakter, sier han og fortsetter: 

– Vi har ikke oversikt over hva de private utleierne tar i husleie, men det varierer nok også mye ut ifra standard, beliggenhet og størrelse med dem også. Sammenligner vi med andre studentsamskipnader ellers er vi konkurransedyktige. 

Korona skaper usikkerhet

– Vi tenker at ledigheten hovedsakelig har med korona å gjøre. Det kan og skyldes økonomi, men det henger jo også sammen med pandemien. 

Dette svarer styreleder Irmelin Angell Losvik på spørsmål om hvorfor 40 prosent av hyblene på nye Heltne står tomme. Hvis man ser på alle studentboligene som samskipnaden tilbyr, er det også 40 prosent ledighet totalt. 

– Det er flere studenter ved Høgskulen nå sammenlignet med tidligere. Men det er også færre studenter som oppholder seg i Volda. 

Koronaen skaper usikkerhet rundt hva som skal gjøres med de gamle blokkene på Heltne.

– Samskipnaden ønsker ikke å fatte et vedtak om eventuell riving eller renovering før man er tilbake til normalsituasjon, forteller styrelederen. 

– Hva kan være utfallet av at såpass mange studentboliger står ledige over lengre tid? 

– Det er jo absolutt ikke ideelt. Jeg ønsker ikke å uttale meg videre på det per nå.

STUDENTSAMSKIPNADEN: Rundt 40 prosent av boenhetene til Studentsamskipnaden i Volda er ledige. Totalt leier samskipnaden ut 608 boliger. Foto: Stian Strand