Koronaviruset erklært som pandemi

Nye tiltak mot koronaspredning – Vi håper at alle er med på dugnaden

Volda setter inn nye tiltak for å hindre spredningen av koronaviruset. F.v Sølvi Dimmen og Inger Lise Kaldhol. FOTO: Simen Grimstad Øksnes 

– Det ble forstått i går at vi ikke har kontroll over smitten, sier kommuneoverlege i Volda, Inger Lise Kaldhol

Koronaviruset sprer seg i Norge i et hurtig tempo, og i går ble 175 nye smittet.  På en pressekonferanse i rådhuset onsdag, orienterte Volda kommune om nye råd til innbyggerne, som handler om å forsterke tiltakene for å dempe virusspredningen. Rådene bygger på det kommunene og fylkesmannen i Møre og Romsdal har blitt enige om i løpet av dagen.

Arrangementer med deltakelse av over 100 personer vil nå ikke kunne gjennomføres. Dersom det planlegges arrangementer med mellom 100 og 500 deltakere, må kommuneoverlegen vurdere situasjonen. Kaldhol forteller selv at det skal veldig mye til for at arrangementer med flere enn 100 deltagere blir godkjent. 

– Enn så lenge gjelder disse reglene fram til påske. Om tiltakene varer lenger, er avhengig av Folkehelseinstituttet sine råd, sier ordfører i Volda, Sølvi Dimmen. 

Helt nødvendige tiltak

Kommuneoverlege Kaldhol sier at det kan være mulig at tiltakene blir enda sterkere. 

– Det er kjempeutfordrende for helsetjenesten om alle blir syke på én gang. Vi girer opp tiltakene fordi vi må få smittespredningen til å gå saktest mulig, sier kommuneoverlegen. 

Både ordfører og kommuneoverlege håper at innbyggerne tar situasjonen på alvor. Kaldhol ønsker også at man tenker på andres helse, i tillegg til sin egen.  

Samme regler om arrangementene er utendørs

Kommuneoverlegen sier at de ikke kommer til å gjøre noen forskjell på inne- og ute-arrangementer. Det vil derimot være vanskelig å holde styr på steder som kjøpesentre og skitrekk, og Kaldhol håper derfor at alle er med på å gjøre dugnad. 

– Vi er helt avhengig av at innbyggerne er med og tar ansvar. Vi kan ikke ha kontroll på alt, sier Kaldhol.

Korona-tiltak i hele Møre og Romsdal

– Det er en stor utfordring at det blir gitt ulike råd i ulike kommuner, sier kommuneoverlege Kaldhol.

Under dagens møte med fylkesmannen ble det diskutert lenge for at kommunene skal ha tilnærmet like tiltak. 

– Kommunene er ulike og tenker ulikt, og det er derfor viktig at vi snakker sammen og prøver å samkjøre, sier ordfører Dimmen. 

Det blir en ny oppdatering fra kommunen på fredag.