Ørsta-jente om å vokse opp på bygda: 
- Tror det har sine fordeler

Olivia Vatne om å vokse opp på bygda

Olivia Vatne håper hun en dag flytter tilbake til Ørsta. Foto: Privat

Olivia Vatne (20) er en skikkelig bygdejente. Hun forteller at oppveksten i Ørsta har vært trygg og god, men også utfordrende. 

ØRSTA: – Jeg vil si det var en trygg oppvekst på bygda. Du har de nærmeste rundt deg hele tiden. Du kan være ganske trygg på hvem du er i fra starten av da, sier Vatne.

Hun har bodd i Ørsta hele livet og ser på seg selv som alt annet enn en by-jente. Vatne tror at oppveksten på bygda har sine fordeler i forhold til en oppvekst i byen. 

– I byen får man kanskje en identitetskrise før man får det på bygda. Rett og slett fordi i byen blir man eksponert for så mange flere personer som kan påvirke deg ganske tidlig, mens på bygda har man litt bedre tid til å reflektere over seg selv.

Nye perspektiv 

På en plass med litt over 10 000 mennesker, sier Vatne at det kan føles litt trangt, og at man savner litt nye impulser.

– På et tidspunkt i livet så trenger du litt andre perspektiv, det får man ikke i like stor grad en bygd. I bygda kjenner man jo alle. 

Olivia beskriver bestefaren, Alf Vatne, som hennes største fan. Foto: Privat.

Tidligere i år tok Ørsta-jenta valget å flytte fra hjemstedet, og starte på studier i Bergen. Det var et valg som satt langt inne. 

– Det var ikke enkelt for meg å flytte fra Ørsta, ettersom jeg elsker å bo på bygda. Jeg trodde jeg kom til å bli værende der hele livet, egentlig. Men etter videregående tenkte jeg at jeg måtte utfordre meg selv, og tenke nytt. 

I Bergen bor tjueåringen med to venninner, som også er fra Ørsta, og studerer HR-ledelse og organisasjonspsykologi. 

Da Vatne flyttet tok hun et bevist valg på å bo litt unna bykjernen. 

– Jeg valgte faktisk å flytte litt utenfor sentrum. Det var fordi jeg ikke ønsket å være midt oppe i alt. Det er veldig greit at alt er fem til ti minutter unna her i byen. Det viktigste for meg da jeg flyttet til Bergen, var at jeg fikk et stort fokus på at jeg ville lære andre å kjenne.

Hun forteller at det er flere i miljøet hennes i Ørsta som har flyttet hjemmefra. Mange av dem tviler på at de kommer tilbake. 

– Etter at mange har fått smaken på storbylivet er det vanskeligere for noen å vende tilbake til bygda. Jeg vet om mange som ikke vil det. 

Hva med deg, kommer du tilbake? 

– Det har jeg veldig lyst til. For å dra tilbake og bli den bygdejenta jeg var, må jeg nok risikere å være byjente en stund til.