Rånemiljøet i Ørsta blir nedprioritert

Mener rånemiljøet i Ørsta ikke blir prioritert

Svein-Ivar Sætre ønsker en plass å være for ungdommen

Rånerne i Ørsta savner et felles samlingspunkt, og mener de ikke blir prioritert.

ØRSTA: Svein-Ivar Sætre har tidligere vært aktiv i rånemiljøet. Han forteller det er et sosialt og positivt miljø som betyr mye for de som er en del av det. 

Føler seg ikke prioritert 

– Ballsporter som håndball og fotball får mer midler og blir prioritert i større grad av kommunen. Bilmiljøet derimot, blir stoppet. Det finnes ikke en eneste bilaktivitetspark i Ørsta/Volda, den nærmeste du kommer er en liten crossbane i Ålesund.

Sætre er aktiv i LO, og har jevnlig vært i kontakt med unge politikere fra blant annet AUF. Han forteller at de har jobbet med forslag om tiltak angående leie av NAF-banen i Hovdebygda. På den måten kan ungdommen leke seg under trygge og ordnede forhold. Dette er noe kommunestyret har avslått, ifølge Svein-Ivar. 

Stein Aam, ordfører i Ørsta sier kommunen er opptatt av å ha et godt forhold til rånemiljøet og mener det er en viktig del av kulturen. Han forteller at det jobbes med å finne et møtested for å mekke og snakke bil, i tillegg til et baneanlegg. Ordføreren legger ikke skjul på at det har vært noen utfordringer med støy og misnøye, som følge av råning på kvelds- og nattestid. Dette har ført til at den kjente rånerunden i Ørsta sentrum har blitt stengt på nattestid. 

– Det at rånerunda er stengt på nattestid gjør bare at man finner andre løsninger og flytter bråket til et annet sted, mener Sætre. 

Politiet synes den nye ordningen har fungert bra og skryter av at ungdommene har tilpasset seg. 

OPPSTILT: Rånerne savner en plass der de kan henge.

Fordommene er ikke til å unngå

– Jeg jobber som vekter på flyplass. Det første de spurte meg om på jobbintervjuet da de hørte jeg var fra Ørsta, var om jeg var råner. Allerede da følte jeg meg dømt, og satt i bås om at jeg var en pøbel, sier Sætre. 

Han synes det er synd at rånemiljøet har fått et slikt rykte, når de fleste er snille og kjekke folk som ikke gjør så mye ut av seg. Sætre påpeker også at det kun er en liten andel av rånerne som begår ulovligheter. Dette sier seksjonsleder for vakt-og beredskap, Frode Halse Digernes i politiet seg enig i. 

– Det er bare noen svært få av ungdommene som er ute og liker å lage litt trøbbel og bråker. De aller fleste oppfører seg kjempefint hver eneste helg, sier Digernes

Uenighet mellom rånerne og politiet

Svein-Ivar Sætre forteller at han og andre opplever politiet som overvåkende ovenfor rånerne, og at det skal godt gjøres og ikke bli stoppet. Han tror NRK-serien Rådebank har en positiv innvirkning på folks oppfatning av rånemiljøet. Likevel føler han at politiet har slått hardere ned på råning etter serien. Dette er politiet uenige i.

– Det er ingen konflikt mellom rånemiljøet og politiet. Vi henger sammen timesvis i sentrum av Ørsta i helgene, og det er en kjempeviktig del av jobben vår, sier Frode Halse Digernes

Seksjonsleder Digernes er tydelig på at de på ingen måte er ute etter å ta noen, men dersom ulovlige handlinger og uakseptabel oppførsel finner sted må de handle. 

For oss er det viktig å være til stede og ha en god tone, sier Frode Halse Digernes