– Det e gøy at folk spekulera

Planet Ørsta

Anonyme skapere: Her er trioen avbildet som karakterene Håvard, Sissel og Ole Ronny på den famøse Shell-stasjonen i Ørsta. Bilde: Planet Ørsta

Det startet som en sårt trengt underholdning i lockdown, nå er Planet Ørsta et velkjent og elsket fenomen også utover sunnmøres kommunegrenser. De tre bakmennene er anonyme, og bygdas snakkis er: hvem som står bak?
 

Med godt over 100 tusen visninger på YouTube har trioen bak Planet Ørsta laget en navn for seg på bygda.

Anonyme

Onsdag kveld møter Nærnett gjengen bak tegneseriesuksessen på hemmelig sted i Volda. 

Vi kjenner identiteten deres, men trioen har vært anonyme siden oppstarten av Planet Ørsta i mars 2020. Vi intervjuer dem som sine aliaser Svennj, Erikj og Tommyj for anledningen.  

– Det e gøy at folk spekulera. Vi føler vi kan "justifye" universet meir når vi er anonyme, sier Erikj.

–  Ja, vi har egentleg hatt eit prosjekt heile livet om å vere anonyme for på byggje opp til ditta. Alt opp til korona 2020, legger Svennj til. 

En kveld på Skjellå. Skjermdump fra episode 3 av Planet Ørsta.

Baserer seg på virkeligheten

Serien tar for seg både rånemiljøet og kulturen i Ørsta. De vil tulle med det meste, men har bestemt seg for å ikke henge ut enkeltindivider.

– Vi skal ikkje henge ut enkeltindivid og bygdeoriginala, så framt dei ikkje går i tog mot homofile ogsånt, då. Der he vi lagt lista, sier Tommyj.

Gjengen er opptatt av at temaene i episodene skal være overdrevet, men så virkelighetsnært at folk kan kjenne seg igjen. De kan fortelle at mye av det man tenker er overdrivelse er sanne historier.

Blant annet utsagnet om at en Volvobil  kan være "homejo" og at mye av det som utspiller seg på bensinstasjonen i Ørsta på kveldene er basert på ekte hendelser.

–  Det e for eksempel bekrefta frå fleire hald at det fleire gonga he blitt drukke frå bensinpumpa på Shell. Det he skjedd, mener Svennj.  

Bensindrikking på Skjellå. Skjermdump fra episode 3 av Planet Ørsta.  

Kommunen har betalt for bedre grafikk

De tre ørstingene gjør så og si alt selv. Tommyj tegner, Erikj fargelegger og Svennj mixer lyd. Det måtte bli sånn.

– Tommyj måtte tegne fordi han har tegneferdigheite som ein 6. klassing. Me andre ligg på 1. klasse, sier Erikj og viser forskjellen i tegneferdigheter som avstand mellom hendene. 

Gjengen pleier å sitte hjemme hos en av de, drikke øl og jobbe med ideer til ny episode. Den hardeste jobben synes de er klippinga. Alt handler om timing. Heldigvis har de et hemmelig våpen.

- Vi he heldigvis eit ekstremt bra program som heite Imovie. Det kosta null krone, og e utruleg bra. Ein kan også få klippa ut ta pcen og dele dei på YouTube derifrå. Det e fremtida, sier Erikj.

Skjermpdump av Planet Ørsta Tutorial on how to pick up ladies in Ørsta. 

Utviklingen fra første episode i mars ifjor til de nyeste klippene er stor. Tidligere var det svart hvitt tegninger med lyd, nå er det både farger, grafikk og musikk. Fra episode 4 til ep 5 hadde plutselig hovedkarakterene bevegelige munner. Hvordan fikk de til dette? Svaret skulle man egentlig kunne tenke seg til :

–  Det e statstøtte. 20 000 krone. Det e Ørsta kommune som he betalt for å få bevegelige monnja. Dei var veldig opptatt av at i Ørsta så bevega monnjane seg. Vi e rare, men vi e ikkje so rare,sa dei: her e 20 000. 

Satser på merch-salg for finansiering

Gjengen er fornøyde med støtten fra hjemkommunen. Med disse pengene kunne de ansette animasjonsstudentene ved Høgskulen i Volda, The Branch #shoutout. Videre er de veldig lystne på  å jobbe med animasjonstudentene, men trenger penger til å kunne fortsette med det.

Selv om de selv påstår at det blir kasta statstøtte etter Planet Ørsta, vil de gjerne at folk kjøper merchen deres. Planet Ørsta kopper med motiver kjent fra serien, og ikke minst Wunderbaums- et must i rånemiljøet. 

-Den wunderbaumen e det fole god lukt på. Den lukta ekstra jævelig slitt gommi. Lukta heite: Life in the fast lane. Gekk ikkje an å velge jordbær, forteller Erikj.

Konfirmasjonsfeiring i Åmdalen. Skjermdump av episode 3 av Planet Ørsta. 

Stor interesse på Shell

Merchen kan kjøpes på den kjente og kjære bensinstasjonen i Ørsta, også kjent som "Skjellå". Et sted som får mye sendetid i Planet Ørsta. Nærnett dro dit for å høre om oppmerksomheten rundt den populære tegneserien. 

Tommy Ervik jobbet på Shell natt til lørdag, og har førstehåndsinformasjon om rånemiljøet og stemningen på Skjellå i helgene. Han synes serien er overdreven, med også virkelighetsnær. Han forteller at merchsalget har gått overraskende bra, og at det som startet med å være mest poopulært blant rånerne, er blitt en interesse for både gamle og unge. 

–  Med en gang det kommer ny levering, går salget fort unna. Det går ganske hyppig. 

Det er også mange som spør de ansatte på Shell om de vet hvem som står bak serien. Men dette kan de avkrefte til Nærnett. 

– Vi vet ingenting. Det er flere som tror de vet hvem det er, men det er vanskelig å svare når folk kommer og spør, forteller Tommy på Shell. 

Stor pågang på merchsalg: Hadid Tavaen og Tommy Ervik forteller om stor interesse rundt Planet Ørsta.

 

Fremtidsplaner

Tilbake på hemmelig lokasjon, forteller Svennj, Erikj og Tommyj at de ikke planlegger en stor Hannah Montana-inspirert reveal av deres ekte identitet.

– Nei, det bli for antiklimaks. Folk kjeme til å tenke: kem i heeeelvette e ditta?

Og for fremtidsplanene kan de ikke fortelle så mye, men litt kan de røpe:

–  Ivar Aasen-statuen i Ørsta blir jo erstatta med ho Sissel snart. Ja, og so skal vel kommuneflagget byttast ut med eit sørstatsflagg, men det får bli etter korona, forteller Svennj med et lurt smil.

Se en episode med Planet Ørsta her: