Artister og kjendiser til Rokken – kaster lys på psykisk helse

Solå

UNG OG LOVENDE: Artisten Solå blir å høre på Rokken 15 mars i forbindelse med Stundentsamskipsnadens foredragskveld om psykisk helse.
Foto: Marthe Thu

Studentsamskipnaden i Volda arrangerer en foredragskveld med musikalske innslag, der temaet er psykisk helse for studenter.

Den «up and coming» artisten Sol Sunnanå Eriksen (22), mest kjent som Solå, står for det musikalske under arrangementet. Hun har aldri vært i Volda, men gleder seg til å opptre på Studenthuset Rokken.

 – Jeg syns det er veldig fint å få opptre på et slikt arrangement, og er glad for å være med å bidra til åpenhet rundt et så viktig tema som psykisk helse, sier Stavangerjenta. Hun forteller at musikken flere ganger har vært reddende for henne, og har vært en hjelp til å bearbeide tanker.

Utfordrende å være ung i dag

Hun tror sosiale medier er en stor grunn til at det oppfattes som at det er mer press på unge mennesker i dag.

 – Jeg tror at flere unge kjenner på presset om å prestere godt på skolen, samtidig som de skal leve opp til et ideal når det kommer til utseende og stil. Det er med andre ord krevende å være ung i 2018, men siden flere nå oppsøker hjelp, er det forhåpentligvis bedre enn å være ung i 2017, sier den unge artisten.

 – Hva ville du sagt til 15 år gamle Sol?

–  Jeg ville sagt til henne at det er det finnes ekstremt mye fantastisk i verden, og at selv om man ikke alltid ser det helt klart, så betyr det ikke at det ikke er der.

Solå er glad for at hun har hatt en støttende familie, men også vennene har vært viktige opp gjennom årene.

 – Vennene mine er nok de største pådriverne nå, og de hjelper meg som om de skulle vært «manegerne» mine, og det setter jeg utrolig stor pris på, smiler Solå.

Dype tekster

Solå jobber mye med tekstene sine, og hun forteller at låtene handler om hvordan kjærlighet føles på godt og vondt. Hun legger til at tekstene hun skriver ofte er overdrevne, med noen ironiske linjer som er ment som morsomme forsterkninger.

I løpet av 2018 slipper hun debutsingelen «Small World» som blir å høre på blant annet Spotify og Soundcloud.com. «Small World» kommer med et budskap som spesielt unge kan kjenne seg igjen i.

 – Sangen handler om at verden av og til kan føles veldig liten. Spesielt fordi alle bruker sosiale medier nå, og dermed blir alle mer tilgjengelig, forteller Solå som understreker at «Small World er den type låt som skal være åpen for egen tolkning. 

Solå
SKRIVER OM KJÆRLIGHET: Solås tekster handler om temaer som opptar mange unge. 
(FOTO: Marthe Thu)

 

Musikk er viktig for alle

Solå kombinerer i dag den gryende musikkarieren med å ta fag på Universitetet i Bergen, men om ti år ser hun for seg en litt annen livsstil.

 – Da jobber jeg kanskje som lærer i barnehage eller på barneskole, forhåpentligvis med en musikkarriere bak meg som jeg kan bruke i jobben min. Jeg mener musikk er viktig for alle, så det å kunne bruke det aktivt i undervisning er for meg optimalt. Kanskje blir jeg musikklærer.

Disse kommer også

Adil Khan ble norgeskjent da han i 2006 vant TV-konkurransen «Dansefeber». I dag reiser han land og strand rundt og holder foredrag for barn og unge om hvordan å best mulig ta vare på egen psykisk helse. Torsdag 15. mars står Rokken for tur. På programmet står også et foredrag av Tale Marie Krohn Engvik, som under navnet Helsesista har over 30 000 følgere på Snapchat. Gjennom sitt arbeid ønsker hun blant annet å få slutt på mobbing.

Arrangementet vil finne sted på Studenthuset Rokken i Volda torsdag 15. mars klokken 17.30. Det blir gratis inngang og aldersgrense 18 år.