150 kroner i forskjell i de ulike kommunene på Søre Sunnmøre

HPV-vaksine. Foto: Michelle Kleveland

Flere reagerer på prisen på årets influensavaksine. FOTO: Arkiv.

Volda kommune har et gebyr på 200 kroner for å ta influensavaksinen. Det er 150 kroner mer enn det regjeringen har satt som sats for årets vaksine.

VOLDA: Volda kommune delte sine planer om vaksinasjon i et Facebookinnlegg og flere reagerte på nettopp prisen på vaksinasjonen. En av de som reagerte var Odd Harald Sundal fra Austefjord. Han jobber innenfor rus og psykiatri i Volda kommune og mener det kommunen har satt som gebyr er alt for høyt.

– Dette her er føringer fra statlige hold for hva som skal være satser for vaksiner. Det er jo langt over det som er anbefalt for massevaksinasjon. Det er forskjell på hvor mye penger folk har, derfor synes jeg 200 kroner er for mye. Volda ligger skyhøyt over dem, mener Sundal. Han fortsetter:

– For mange er dette mye penger, og utgjør en del.

Inger Lise Kaldhol, kommuneoverlege i Volda, sier at det kostet 200 kroner i fjor også.

– Det som er forskjellen er at kommunen får den gratis og at det er dyrere å organisere vaksinasjonen i år. For at kommunen ikke skal tape penger, så er det et administrativt gebyr, sier Kaldhol.

– Hva synes du om at Sundal sier at det er for dyrt?

– Jeg tenker at det er forskjellige tilbud, der fastleger har fast pris og andre som tilbyr vaksiner kan bestemme selv. De som har dårlig råd og frikort får vaksinen gratis, sier hun.

Sundal håper Volda kommune vil høre etter og senke gebyret. 

– Det er jo noen dager igjen til de begynner vaksineringen. De har mulighet til å snu og legge seg på 50 kroner. Da oppnår vi det vi vil med massevaksinering for de som er i risikogruppen. Jeg mener de svakeste får svi i denne situasjonen, avslutter Sundal.

Vaksinasjonen skal starte 29. oktober på Samfunnshuset.