Håper på lokale skjenkeregler

Reagerer på skjenkestopp

Daglig leder ved Bakeriet Pub i Syvde, Per Almklov, innrømmer at driften går dårlig i koronatider. Foto: Eirik Gard Endal. 

Skjenkestoppen har hatt store økonomiske konsekvenser for utelivsbransjen. På Søre Sunnmøre håper lokale bardrivere at tiltakene kan lettes på steder med lite koronasmitte. 

I starten av august innførte regjeringen skjenkestopp ved midnatt for hele landet. Samtlige serveringssteder i landet må derfor stanse alkoholserveringen klokken 24, og lokalet må stenges en halvtime etter dette. For mange utesteder har dette hatt store konsekvenser for omsetningen, da mye av inntjeningene skjer etter midnatt. 

Daglig leder hos Bakeriet Pub i Syvde, Per Almklov, håper det kan gjøres en ny vurdering av tiltaket, slik at det på steder med lite smitte kan gjøres unntak. Han forteller at omsetningen har sunket med 70 prosent etter at korona kom, og at skjenkestoppen har gjort driften enda mer utfordrende. 

Per Almklov håper på kommunale tiltak. Foto: Eirik Gard Endal. 

– Vi sliter med å få publikum til å gå tidligere ut, og det er klart at vi som driver sted uten matservering er plaget med at publikum ikke vil gå ut så tidlig, forteller Almklov når vi møter han på Bakeriet Pub i Vanylven. 

Han håper at nedstengningene kan bli et kommunalt ansvar, ettersom smitten ikke er lik alle steder i landet, og påpeker samtidig at smittetallene er lave på Søre Sunnmøre. At Vanylven skal vurderes på samme grunnlag som de store byene blir feil, mener Almklov. 

 

Utvider tross pandemi

I Ulsteinvik har daglig leder ved Brygga Sportsbar, Øystein Alexander Muren, også merket de økonomiske konsekvensene av pandemien, og skjenkestoppen har påvirket omsetningen. Likevel skal han nå utvide lokalet ved sjøsiden i Ulsteinvik, og ser frem til storsatsing på utestedet. 

Brygga Sportsbar i Ulsteinvik skal nå få enda større lokaler, ifølge daglig leder Øystein Alexander Muren. Foto: Marte Nesfossen. 

– Vi har valgt å se positivt på det og gjør det beste vi kan, forteller Muren. 

Han sier at det vanskeligste har vært å få folk til å følge smittevernstiltakene og passe på seg selv. 

Han forteller at baren har satset på et nytt ordresystem, hvor man bestiller via en app og ikke i baren. Slik skal det bli færre kontaktpunkter og enklere å overholde smittevernet.

Med utvidelsen håper han å nå en større kundergruppe.

– Vi føler at det er rette tiden å gjøre det på, Ulsteinvik trenger det. Vi vil at Brygga Sportsbar ikke bare skal være for dem som er glad i sport, sier Muren og legger til:

– Vi vil at alle skal kunne komme ut og ha det kjekt, det er ikke bare for ungdommen, sier den daglige lederen.

Forstår at det er krevende

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Nærnett at skjenkestoppen ble innført fordi det blir vanskeligere for folk å overholde smittevernsreglene når de har inntatt alkohol. Erlandsen har forståelse for at utelivsbransjen synes dette er krevende.

– Det viktigste for oss er å beholde kontrollen og unngå at vi må stenge samfunnet helt ned igjen, sier Erlandsen.

Hun legger til at skjenkestoppen vil bli avviklet når smittesituasjonen i landet tilsier det. Da vil det være lokale tiltak som gjelder.

– Regjeringen vurderer de nasjonale tiltakene fortløpende basert på smittesituasjonen, men de kan ikke lette på tiltakene i dagens situasjon, sier statssekretæren.