Rektor publiserte sensitive personopplysninger om elev på egen Facebook-vegg

Rektor publiserte sensitive personopplysninger om elev på egen Facebook. VOLDA

Volda kommune vet ikke hvordan det var mulig at en lærer publiserte en skjermdump med sensitive personvernopplysninger på Facebook. Foto: Creative Commons

Forrige uke publiserte en rektor i Volda en skjermdump av en Messenger-melding fra en foresatt på sin egen Facebook-vegg. Skjermdumpen skal ha inneholdt sensitive opplysninger om en elev på skolen. Den ble fjernet fem minutter senere.

VOLDA: Volda kommune har meldt fra til Datatilsynet om et avvik etter at en rektor skal ha publisert sensitiv informasjon om en elev på sin egen Facebook-vegg.

Avviket skal ha skjedd etter at en lærer mottok en Messenger-melding med sensitivt innhold fra en foresatt. Læreren skal ha tatt et skjermdump av meldingen, for så å sende skjermdumpen til rektor ved skolen. Rektoren skulle journalføre skjermdumpen, men endte ved en feiltagelse opp med å publisere skjermdumpen på Facebook. Dette ble oppdaget av en kollega og slettet fem minutter senere.

Flere ledd med dårlige valg

Avdelingsleder for skole i Volda kommune, Lene Nupen, er klar på at saken er alvorlig og at dette ikke skal skje.

– Dette er forferdelig uheldig.

Hvordan kan en skjermdump som skal journalføres ende opp offentlig på Facebook?

– Vi vet ikke i dag hvordan dette var mulig. Messenger er ikke en ønsket kommunikasjonskanal. Det er en lang vei å få en melding fra Messenger som det er tatt skjermdump av, over i et journalsystem. Skjermdumpen kan ha havnet i en mappe den ikke skulle, og kanskje har man trykket på feil knapp i kampens hete.

Er rutinene for journalføring i Volda kommune bra nok?

– Rutinene for journalføring er i utgangspunktet bra nok, men vi må bli bedre på å håndtere innhold på utradisjonelle medier.

Er det riktig av en lærer å sende sensitivt innhold om elever til rektor på SMS?

– Det er flere ledd i denne prosessen her som er dårlige valg. En lærer skal ikke sende sensitivt innhold til rektor på SMS. Vi må gå gjennom rutinene på nytt. Både hvordan foreldre skal kommunisere med tilsette, men også hvordan tilsette skal håndtere utradisjonelle medier. Jeg kan forstå at lærere vil at ting skal gå fort og at de vil være tilgjengelige, men det blir på feil kanal. Vi har allerede drøftet dette med rektorene.

Er det normalt av lærere å bruke alternative kommunikasjonsmidler i dag?

– Å sende Messenger-meldinger og SMS-er ikke uvanlig i dag, men det er ikke ønskelig.

Får dette noen konsekvenser?

– Vi venter på en tilbakemelding fra Datatilsynet. Men det er klart at det er en smekk over fingrende å oppleve dette.

Må gjennomgå rutinene

Guro Skåltveit er senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet. Hun har ikke mulighet til å kommentere den konkrete saken, men sier at saken høres spesiell ut.

– Dette kan og skal rett og slett ikke skje. Det at det i det hele tatt er mulig, forteller jo at her er det rutiner som må gjennomgås.

Skåltveit er klar på alvorlighetsgraden i saken.

– Når man har personopplysninger om noen så må det håndteres nøye. Dette kan ha veldig mye å si for personen som får opplysningene sine lekket. 

Hun legger til at skolen er nødt å gå gjennom håndteringene sine av sensitivt innhold. 

– Skolen må ta høyde for at selv om det ikke er på Messenger eller SMS sensitivt innhold skal håndteres, så kan det likevel skje. Det er forferdelig viktig å vite hva man skal gjøre hvis noen sender private meldinger med sensitivt innhold. Dette handler om kompetanse.  

 

 

Espen Roness

Espen Roness

Les flere artikler fra Espen Roness.

Journalist for Nernett.no