Er klar for påsken

Hjelpekorpsleder Torgeir Hovden Standal utenfor Røde Kors-bygningen i Ørsta. Foto Julie Killingberg

Hjelpekorpsleder Torgeir Hovden Standal utenfor Røde Kors-bygningen i Ørsta. Foto Julie Killingberg

Ørsta Røde Kors bistår med hjelp hele året. Nå forbereder de seg til påskeutfarten. 

Leder for hjelpekorpset Torgeir Hovden Standal åpner porten til Røde Kors-bygningen i Ørsta. Der står det tre biler og to hengere. Bak garasjen kan han vise fram et enormt utstyrslager.

– Her kommer en raskt i situasjoner en ikke er i ellers, sier hjelpekorpslederen om det å være med i Røde Kors.

Han kan fortelle at det har vært tøft å øve på redningsarbeid i koronatida, men at folk skal være trygge på at det ikke har gått ut over beredskapen blant de frivillige.

– Er uhellet ute så har vi et stort nettverk med omlag 50 aktive medlemmer i hjelpekorpset i Ørsta, sier Hovden Standal, før han legger til at også Volda har et aktivt hjelpekorps.

Håper folk drar ut

Hovden Standal forteller at folk i hjelpekorpset kommer til å bytte på å stå vakt på Ørsta skisenter slik de også gjør ellers i sesongen, og at de ellers rykker ut der det trengs. Han håper folk går på tur selv om det ikke ser ut til å bli det beste påskeværet.

– Med forbehold om at folk velger tur etter evne, men det oppfatter jeg at de stort sett gjør, legger han til.

Hjelpekorpslederen opplever at folk i området er flinke, og tar fornuftige avgjørelser. Likevel har han noen tips å komme med.

– Tenk over hva du har i sekken, og tenk konsekvens! Ha med riktig utstyr, varme klær, drikke og næring. Begynn med tilgjengelige enkle turer, ikke start med de kvasseste tindene. Tenk over hvem du der på tur med, og kommuniser i gruppa, sier Hovden Standal som også anbefaler å følge med på skredvarslingen og planlegge turen sammen.

Hjelpekorpsleder Torgeir Hovden Standal viser fram noe av utstyret til Røde Kors i Ørsta. Foto: Julie Killingberg.
Hjelpekorpsleder Torgeir Hovden Standal viser fram noe av utstyret til Røde Kors i Ørsta. Foto: Julie Killingberg. 

Plass til alle

Hovden Standal vil gjerne benytte sjansen for å reklamere litt for organisasjonen. Han sier at de alltid er åpne for nye medlemmer, og beskriver Røde Kors som en raus organisasjon som kan passe for de fleste.

– Vi har både besøksvenner og hjelpekorps. Det er en veldig meningsfull og lærerik hobby som en styrer selv. Her er det plass til alle. Vi har behov for ulike egenskaper, sier han.

Han forklarer at det er mye forskjellig en kan bidra med i organisasjonen, og at det er opp til en selv hvor aktiv en vil være.  

– Noen er spreke, og noen er flinke med folk. Andre er kanskje flink på data, eller kan mekke på biler og snøskutere. Vi trenger alle, sier han.

Videre utdyper han at organisasjonen i Ørsta både har grupper for førstehjelp, skredsøking, krevende lende, vannredning, og transport.

Tidlig krøkes

Hovden Standal beskriver engasjementet som en givende hobby, og et naturlig valg. Med foreldre som har vært aktive Røde Kors-medlemmer, så har han så og si vokst opp i organisasjonen.

– Jeg fikk det inn med morsmelka. Organisasjonen har vært en viktig del av barndommen, så det falt seg naturlig, forklarer han.

Hva kreves?

– For å være med i hjelpekorpset må en være 18 år, også må en ta et grunnleggende førstehjelpskurs. Dette kan tas hvor som helst i landet. Det er en liten praktisk test som oppdateres hvert tredje år, sier Hovden Standal, som også kan fortelle at de har en ungdomsorganisasjon for de yngre.

Hjelpekorpslederen beskriver ungdomsgruppa RØFF som en form for fritidsaktivitet med faglig påfyll. Han sier at ungdomsgruppa ikke har vært så aktive i koronatida, men at det til vanlig er mye aktivitet der. Videre legger han til at det er lange tradisjoner for å bistå i redningsarbeid i området.

– Skredgruppa i Ørsta er ei av de eldste i landet, forteller han.

Og du er en ekte ørsting?

– Ja, du kan si det. Navnet mitt høres jo nesten ut som ei fergestrekning, sier han spøkefullt.