En vanskelig ventetid er endelig over

Sitel får bli

Sitel Isa Adala får bli i Volda sammen med datteren Winta og resten av familien sin. FOTO: Rim Hjelde Elmofty

– Nå blir alt bra igjen.  
Sier Winta (17) etter beskjeden om at mamma Sitel får bli i Norge. Ventetiden har vært preget av stress, frykt og usikkerhet. 

VOLDA: 29. november 2020 fikk Sitel Isa Adala (51) og familien livet snudd på hodet. UDI mener passet hennes er falskt, og vedtar at hun skal returneres til Eritrea. 

I lang tid har familien levd i konstant frykt for at Sitel må reise tilbake til Eritrea, og skilles fra familien sin. 

Nå som ting har snudd, sier Winta Amanuel, Sitels 17 år gamle datter at alt kommer til å bli bra igjen.

– Jeg ble så glad at jeg begynte å gråte, sier hun om reaksjonen sin da hun fikk beskjeden om at mamma får bli. 

Stolt av oss som familie

Mandag ettermiddag, fikk familien den gode nyheten om at Sitel får opphold i Norge. Winta sier det kom som et sjokk, da de forventet at det kom til å ta mye lengre tid å få svar. 

– Det er veldig deilig. Mamma trenger ikke å bli skilt fra meg, sier hun. 

Det var i juli 2020, Sitel fikk forhåndsvarselet om at hun kanskje må forlate Norge og familien sin. Etter mange måneder med venting og usikkerhet, kan familien puste lettet ut. 

– Jeg blir så stolt av meg selv og hele familien min. Vi har vært så sterke og klart å komme oss gjennom det, sier hun om den vanskelige tiden. 

Winta (17) omfavner mammaen sin før den gode nyheten. FOTO: Rim Hjelde Elmofty

Tøff tid

To dager før familien fikk den gode nyheten om at Sitel likevel får bli i Norge,  møtte Nærnett Winta. Da fortalte hun om en tid der hun aldri visste hva som kom til å skje med moren sin. 

–  Det var tøft å tenke på at mamma kanskje ikke skulle være her lenger. Kanskje måtte jeg stå opp en morgen, og så ville ikke mamma være der? sa Winta da. 

Hverdagen etter beskjeden om at Sitel måtte forlate landet, har vært stressende. Datteren forteller at det var vanskelig å legge fra seg tanken om at mamma kanskje måtte dra, og at redselen lå alltid i bakhodet. Winta ringte Sitel hver dag mens hun var på skolen, for å sjekke at mamma fortsatt var der.

En dag ringte hun tre ganger før hun fikk svar. 

– Da ble jeg livredd, sier hun. 

– Mamma er et stort forbilde for meg, for jeg ser at hun er så sterk og ikke gir opp i det hele tatt, sier Winta. FOTO: Rim Hjelde Elmofty

Juletiden ble ikke den koselige tiden familien hadde håpet på, og det var vanskelig å glemme situasjonen de var i. 

– Vi har ikke hatt noe fri. Ingen familietid der vi bare kunne kose oss, sa Winta den gangen. 

I hele prosessen og ventetiden, har familien prøvd å tenke positivt. Det var vondt å se for seg det værste scenarioet: at Sitel måtte reise. 

– Når en person er syk må han få medisin for å bli frisk. Vi klarer ikke å bli friske før vi får den medisinen vi trenger. Og det er at Sitel får bli. 

Slik beskrev Sitels ektemann Amanuel Misigna Zerit situasjonen familien stod i, da de ventet på svaret som skulle avgjøre livene deres. 

Winta Amanuel, Sitel Isa Adala og Amanuel Misigna Zerit. FOTO: Rim Hjelde Elmofty

Takknemlige for støtten

Familiens sak, har fått mye oppmerksomhet i mediene og i Volda. Sitels advokat, Jørund Knardal tror det har vært avgjørende.

– Hadde det ikke vært for presset hadde ikke UDI snudd. Familien er takknemlige for støtten de har fått. 

Winta sier det var veldig hyggelig å få støtte fra hele Volda. I desember 2020 ble det arrangert en demonstrasjon for at Sitel skulle få bli. Der møtte 250 personer opp for å vise sin støtte.

Fortsatt uenige om passet

Sitel får opphold i Norge i tre år til, fordi UDI mener det er fare for forfølgelse ved retur til Eritrea. De mener likevel fortsatt at passet er falskt. 

 Sitel må legge frem et nytt pass, og om tre år kan oppholdstillatelsen fornyes. Adalas advokat, Jørund Knardal sier at de er uenige i dette, og at de kommer til å klage på delene av vedtaket de ikke er fornøyd med. I vedtaket trekker også UDI tilbake alle tidligere oppholdstillatelser, noe som vil si at Sitel ikke har opparbeidet seg botid i Norge. Advokaten er allikevel lettet over avgjørelsen. 

– Det viktigste er resultatet. Vi er veldig glade for det, sier Knardal. 

Han sier også at han ikke tror det er fare for at Sitel blir sendt ut etter tre år, da hun har rett på fornyelse og kan da få permanent opphold

Advokat Jørund Knardal er fornøyd med resultatet. FOTO: Rim Hjelde Elmofty