Kommuneoverlegen: – Bruk fantasien!

Slik bør du feire Halloween

31. oktober settes disse skumle gresskarene ut over hele verden. Men hva bør man tenke på når dørklokka ringer? ILLUSTRASJONSFOTO: José Luis Murillo/flickr.com

Hva bør du tenke på når skummelt antrukne barn ringer på døra og gir deg valget mellom knask og knep?

Ettermiddagene blir mørkere på Søre Sunnmøre, og halloween nærmer seg med stormskritt. Men i koronaåret 2020 blir halloweenfeiringen, som så mye annet, annerledes enn før.

Den tradisjonelle feiringen der utkledde barn og unge ringer på fremmede dører og ber om godteri er vanskelig å kombinere med dagens rutiner med flittig håndspriting og én meters avstand. 

Unni Natås, som er kommuneoverlege i Ørsta, vil at folk skal tenke utenfor boksen rundt årets feiring.

Kommuneoverlege i Ørsta, Unni Natås, vil at barn og foreldre skal tenke alternativt før årets halloweenfeiring. FOTO: privat

– Jeg vil oppfordre folk til å bruke fantasien. I stedet for den tradisjonelle knask eller knep-runden, kan man prøve seg med alternative aktiviteter sammen med dem man omgås til vanlig. Poenget er å redusere antall kontakter slik at man reduserer sjansen for smittespredning.

Skattejakt, rebusløp og filmkveld er blant aktivitetene Natås mener man kan prøve seg på heller enn å gå gatelangs med godteribøtte.

– Unngå folk i risikogruppen

Hun vil ikke fraråde å gå den tradisjonelle halloween-runden i nabolaget, men mener at det spesielt her må tas forholdsregler.

– Det er lurt å lage avtaler med dem man går til på forhånd, og bare ringe på hos folk man kjenner. Aller helst burde man gå til barnefamilier, og unngå folk som kan være i risikogruppen, sier kommuneoverlegen.

Også de som står på den andre siden av døra og deler ut godteriet må ta noen ekstra tiltak for å redusere risikoen for smittespredning.

– Både de som ringer på og de som åpner opp døra må være friske, ha rene hender og gjerne bruke skjeer eller pølseklyper til å dele ut med. Og godteriet skal helst være innpakket, sier Natås.