Et tilbud for de etterlatte

Sorggruppe i Ulstein og Hareid da

Sorg er noe alle møter på her i livet. Foto: Creativ commons | Sander van der Wel|

– Det er ikke alle som føler seg forstått, forteller diakonvikar i Ulstein sogn, Mari Ann Vattøy. Sammen med sogneprest Lars Hartig-Tangedal ønsker hun å hjelpe folk i sorg med å etablere en sorggruppe. 

ULSTEIN: Sorg er for mange et tabubelagt tema. Mari Ann Vattøy omtaler ikke seg selv som noen ekspert på sorg, men hun håper på å skape et felleskap for folk som opplever å ha det vondt. 

Sorggruppen vil være for de som har mistet noen, og det er kirken i Ulstein og Hareid som står bak. Planen er å starte opp i midten av januar, og dersom du ønsker å melde deg på så fristen satt til 11. desember.  

– Vi ønsker å skape en plass og et felleskap for personer i lik situasjon. Vi ønsker å koble folk sammen slik at de kan hjelpe hverandre, sier Vattøy til Nærnett. 

Mari Ann Vattøy håper på å kunne hjelpe folk i sorg. Foto: Privat

Mari Ann er sykepleier og har gjennom arbeidshverdagen sin kommet tett innpå mennesker i sorg. Selv har hun opplevd å miste begge foreldrene sine, og nå har hun lyst å bruke sine personlige erfaringer til å hjelpe andre. 

– Det er en del av livet å oppleve sorg. Det er noe vi alle møter på et tidspunkt her i livet, sier Vattøy. 

Hun forteller videre at det er viktig å føle at en opplever et felleskap når man går igjennom en sorgprosess. Det kan ofte føles godt å få pratet ut om følelser, samt dele erfaringer. 

– Ikke alle har et nettverk hvor de får pratet ut om sorgen sin. Det er veldig individuelt hvor lenge man sørger, og det er noen som føler at de rundt seg syntes de skal gå videre.

Situasjoner som dette gjør at folk ikke alltid føler seg forstått. 

Tilbud etter etterspørsel

Hvor mange som vil benytte seg av tilbudet er enda uvisst. Tidligere har kirken tilbudt et lignende tilbud, men nå i 2020 har ting blitt annerledes. Mye på grunn av koronapandemien. 

– Folk som sitter inne kan ha et behov for fellesskap.

Hvorvidt dette blir en permanent løsning er avhengig av responsen de får. Dersom mange melder seg på vil de etablere flere slike gruppe for å nå et ideelt antall berørte per gruppe.

– Vi kan ikke ha ubegrensa antall folk i en slik gruppe, det beste ville vært å hatt fire, til åtte personer, sier Vattøy. 

Det blir lagt opp samlinger på fem til seks kvelder, og hvert  møte vil omtrent vare halvannen time. I det første møtet har de på agendaen å snakke med de påmeldte om hva de ønsker å få ut av disse samlingen. Det er heller ikke meningen at de skal inn å kontrollere møtene til punkt og prikke.

– Planen er ikke at vi skal lede gruppa, vi ønsker å medvandre i sorgen. Dette er ingen quickfix, avslutter Vattøy.