Tallene peker oppover for Vinmonopolet

Salget av polvarer har økt med 19 prosent i Volda, her representert med butikksjef, Lisbet Våge Overå. Foto: Tor Martin Kvernhaugen

Salget av polvarer har økt med 19 prosent i Volda, her representert av butikksjef, Lisbet Våge Overå. Foto: Tor Martin Kvernhaugen.

Salgstallene hos Vinmonopolene her på Søre Sunnmøre har økt i første halvdel av 2020. – Grunnen er tredelt, kan pressesjef hos Vinmonopolet fortelle. 
 

Ser man på salgstallene fra Vinmonopolene på Søre Sunnmøre for første halvdel av 2020, taler de for seg selv. Av alle fem utsalgsstedene, har omsetningen gått opp. Utgangspunktet i Volda var i første halvdel av 2019 på 64 054 liter varer solgt, og tallene så langt i år viser en vekst på 19 prosent. Ørsta solgte 67 911 liter og har økt med 13 prosent. De som har økt mest er Vinmonopolene i Ulsteinvik med 23 prosent og Vanylven med 20 prosent. Deres utgangspunkt var på henholdsvis 89 706 liter og 10 568 liter. Øverst på lista, som tidligere hadde solgt 37 210 liter, er Fosnavåg med en økning på 24 prosent.

Fruktvinopptur

Av varegruppene som har hatt den største økningen finner vi blant annet gin. I Fosnavåg, Ulsteinvik og Ørsta har salget av gin økt med over 40 prosent samtlige steder. Alkoholfrie varer har også fått en oppsving – i Vanylven har disse varene økt med 172 prosent. Det sies også at "alle veier fører til Rom" – én av disse veiene kan være veien til Vinmonopolet i Fosnavåg der romsalget har økt med 43 liter.

Samtidig er det en helt annen type drikkevare som er enda mer populær i år enn i fjor: Fruktvin er nemlig den varegruppen som har økt mest. Volda har økt fruktvinsalget med 105 liter fra 2019. I Ørsta er tallet enda høyere der de har økt fra 93 liter i 2019 til 353 liter i 2020. Dette er en økning på 278 prosent. Fosnavåg har økt mest med 309 prosent, mens Vanylven sitt Vinmonopol er det eneste utsalgsstedet på Søre Sunnmøre der fruktvinsalget ikke har blitt mer populært, for der gikk salget ned fra to liter til én liter sammenlignet med første halvår av 2019.

 – Fruktvin er et type vinprodukt som er laget på frukt, og samtidig ikke går som likør. Tidligere gikk fruktvinen som sider, men nå har det skiftet varegruppe. Du har samt varer som jorbærsider, ingefærøl, sangria, samt litt mer musserende fruktvarianter som går under som fruktvin, forteller butikksjef for Vinmonopolet i Volda, Lisbet Våge Overå.

Det å peke ut hvorfor fruktvinen har økt i popularitet er vanskelig fordi i utgangspunktet er fruktvin en liten varegruppe. – Det skal ikke så mange salg til før salgsprosenten øker, kunne Våge Overå røpe for hun legger til:

 – Kanskje fordi de er litt sommerlig. Fruktvin er for så vidt regnet mot mange aldersgrupper. Det kan ha noe med variantene vi har i hylla, sier hun.

Sommeren ga et ekstremt løft

Forklaringen for den solide veksten i totalsalget på Søre Sunnmøre er at flere mekanismer inntraff samtidig, kan pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl fortelle.

Pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl. Foto: Tommy Andresen, Vinmonopolet.

 – Vi har hatt en, for nesten alle butikker i Norge, historisk vekst etter Covid-19. Grunnen til det er tre mekanismer som inntraff samtidig som forklarer veksten. Den første er noe som ikke berører Sunnmøre, er full stopp på grensehandel. Så kommunene nær Sverige har hatt høy vekst, forteller Nordahl. Han fortsetter:

 – Andre mekanismer har sørget for full stopp på taxfreehandel, samt betydelig redusert skjenking på barer og restauranter. Salget på Søre Sunnmøre fikk et ekstremt løft i sommer grunnet at flere ikke dro på utenlandsferie. Nå er vi derimot inne i en litt lavere vekst, siden at folk er tilbake i hverdagen, røper han.

En annen viktig rolle for veksten er at folk flest har begynt å handle lokalt der de bor. Hjemmekontor har nemlig gjort det slik at flere og flere har brukt det siste halvåret hjemme hos seg selv. Områdene utenfor storbyene har derfor fått en større salgsvekst.

 – Samtidig skal det nevnes at Møre og Romsdalen er et av de fylkene i landet med lavest vekst, grunnet avstanden til Sverige, avslutter Nordahl.