Safarikjeks med julesmaker og krumkake som smaker papp - dette er Nærnetts test av julebakst

Stor test av julebakst - forhåndsfavoritten skuffet stort

Det er flere varianter på julebakst-markedet, disse skal til nå til pers.

Julen er rett rundt hjørnet. Julevarer har allerede kommet i butikkhyllene over hele landet. Nærnetts test av julebakst skal hjelpe deg med å vite hvilke varer du skal velge.

Julebakst kommer i mange fasonger. De syv slag er tradisjon og nordmenn dytter i seg kilovis med julevarer hvert år. Det virker som om julebaksten kommer tidligere og tidligere i butikken for hvert år. Nærnetts julebakst-eksperter har satt seg ned og smakt seg gjennom et rekke utvalg for å finne ut hvilken butikk-baserte bakst som fungerer best. 

Ekspertpanelet bestående av Stian Nufsfjord (t.v) og Tor Martin Kvernhaugen (t.h). FOTO: Torjus Aune

Ekspertpanelet ser på tre kriterier når de vurderer baksten: 

1. I hvor stor grad julebaksten bidrar til julestemning.

2. Generelt smak og konsistens på varen

3. Hvor god den fungerer når en dypper den i kaffe - den så kalte dyppetesten.

Ekspertpanelet har testet forskjellige varer fra forskjellige butikker til forskjellige priser her er resultatene:

 

Berthas Sjokoladepepperkaker - testens store taper!

Pris: 37,50 kroner.

Terningkast: 1

Aiai, kanskje uten palmeolje, men også uten sjarm.

Dette er den første av sjokoladepepperkakene i testen. Denne reklamerer med ekte sjokolade og ingen palmeolje. Første inntrykk er at det lukter litt som hundemat, gir ingen julestemning er første inntrykket. Blandingen av sjokolade og pepperkake er litt mektig her. Pepperkakesmaken drukner litt sjokoladen. Sjokoladen er lagt som striper på denne pepperkaken og det føles litt som at den stjeler smaken av pepperkaken og det er et minus. Fungerer heller ikke når en dypper den i kaffe, sjokoladen i veien.

 

Bakehusets Kakemenn.

Pris: 38,90 kroner.

Terningkast: 2

Nå vel, Kakemenn fra Bakehuset levde ikke opp til forventningene.

De ser veldig triste ut, tross et påtegnet smil om munnen. Veldig melete. En mektig og smakløs opplevelse. Gir ikke noe mer enn følelsen av å ha noe i munnen.

På grunn av at de er så julebaserte, scorer de greit på julestemning. Eller er det en veldig nøytral og kjedelig kaketype. Svarer heller ikke særlig bra på forventningene til kaffedyppen, da den ikke tar til seg vesken.

 

Calas Krumkake.

Pris: 59,90 kroner.

Terningkast: 2

Krumkaker, fra Calas, måtte nøye seg med plassering langt nede på listen.

Kanskje den kaketypen det var knyttet størst forventninger til. Begge i panelet ser på krumkaken som et symbol på julen. Derfor gir vi den en høy poengscore på julestemning. Men der stopper de positive inntrykkene. Den tamme smaken får oss til å dra ligninger til en dopapirrull. En sammenrullet enhet av papp, som heller ikke samsvarer med den typen konsistens man forventer.

Langt tykkere enn de krumkakene man ellers er vant til, og oppfører seg heller ikke optimalt i dyppetesten. Scorer lavest av samtlige på både smak og dypp.

 

Berthas Jule Cookies.

Pris: 38, 90 kroner.

Terningkast: 3

Jule Cookies, ikke noe bedre enn en 3 på terningen.

En safarikjeks med et slør av julesmaker. Kjeksen overrasker begge med sin harde motstandskraft. Den reklamerer med at den skal ha julens krydder i smaken, noe den for så vidt har, som gir den et pluss. Ellers en veldig alminnelig kjeks.

Det eneste som ellers minner om julestemning er innpakningen. Den harde kjeksen sliter også med å ta til seg kaffen når den dyppes.

 

Berthas Kokostopper med sjokolade.

Pris: 37,90 kroner.

Terningkast: 3

Kokkostopper, helt okay - ikke mer.

Drar umiddelbart en sammenligning til sjokoladen Bounty. En kombinasjon av sjokolade og kokos, hverken mer eller mindre. Behagelig å spise, og tar også til seg kaffen om man foretrekker å dyppe den.

Slår oss ikke som en kake man forbinder med julen. Det er ikke noen form for overraskelsesmoment, man får det man betaler for. Liker du Bounty er dette julekaken for deg.

 

Sjoko-Pepperkaker fra Berthas .

Pris: 44,90 kroner.

Terningkast: 3

Søt boks, søtt innhold.

Lukter veldig søtt av disse. På denne varianten er sjokoladen på baksiden av pepperkaken noe som er en bedre løsning på pepperkaken. Bedre smak fordi du får pepperkake-smaken og så kommer sjokoladesmaken som en ettersmak. Mektig pepperkake som gjør at det er et must med kaffe vedsiden av, fungerer fint å dyppe i kaffen. Julestemningen blir litt svekket grunnet at pepperkaken inneholder sjokolade. Pepperkake skal være pepperkake, tradisjon er viktig!

 

Berthas Figur-pepperkaker.

Pris: 35 kroner.

Terningkast: 3

Figurene bidro til bedre julestemning, men alt i alt en helt ok pepperkake.

Eneste figur-pepperkakene i testen, her har du litt å gå i. Mer tyggemotstand i denne varianten, mer sprø. Samtidig smaker litt mer deig, føles litt ut som de er tatt ut av ovnen akkurat litt for tidlig. Gir ikke helt etter for varm kaffe. Panelet synes at denne varianten har mer julestemning enn forrige variant. Den sterke pepperkake lukten og at pepperkakene er formet som forskjellige figurer gjør at den har litt mer julestemning over seg. Samtidig er smaken mer deig-aktig som er et lite minus. Høy pris, og når prisen er såpass høy ønsker panelet mer smak for prisen.

 

Sætres Beste Pepperkaker.

Pris: 80,90 kroner.

Terningkast: 4

Sætres Beste Pepperkaker ble faktisk en av de beste pepperkakene i testen.

Sætres pepperkaker burde være god i forhold til pris. Det er den for så vidt, den minner mye om Berthas Pepperkaker til 16,90 kroner. Kommer i en metallboks, noe som gjør at prisen er som den er. For det at prisen her høy er ikke innholdets fortjeneste. I det minste går det an å bruke boksen ved en senere anledning. Gir ikke noe form for julestemning grunnet grå og kjedelig innpakning. Formen på pepperkakene er runde og det eneste som tilsier at denne pepperkaken har med jul å gjøre er at det står «god jul» på selve kaken. Smaken er god, men ellers nokså veldig lik både i smak og konsistens som Berthas 16 kroners pepperkake. Lukter og smaker litt mer krydder. Men prisen forsvarer ikke smaken, man forventer litt mer for pepperkaker når den koster 80 kroner. Klassisk pepperkake-smak, med bitte litt ekstra.

 

Smultringer fra Coop.

Pris: 30 kroner.

Terningkast: 4

Harde, men fungerte godt til kaffen.

En av panelets forhåndsfavoritter. Begge reagerer fort på hvor hard smultringen er. Det virker som om den har lugget framme på kakefatet i flere timer og blitt litt dvask. Det er mye tyggemotstand, men et godt alternativ for en ferdiglaget butikksmultring å være.

Panelet er delt i juleoppfatningen. En drømmer seg tilbake til barndommen, mens den andre helst ville slippe hele runden. Dyppvennligheten skaper begeistring i panelet.

– Klink dipp, midt i, bryter det ut fra Tor Martin.

 

Berthas Pepperkaker - testens store vinner!

Pris: 16,90 kroner.

Terningkast: 5

Testens vinner! Berthas Pepperkaker, også de billigste i testen. Det enkle er ofte det beste.

Dette er de billigste av pepperkakene, vi tenker umiddelbart jul. Smaken er veldig nostalgisk, tar en av ekspertene tilbake til juleavslutning på barneskolen, noe som er veldig hyggelig. Denne her har et veldig godt «jule outfit», mange kjøper nok dette grunnet det.

Veldig god å dyppe i kaffen, smuldrer/smelter på tunga, samtidig som den tåler dyppen. Smak sånn generelt er ålreit, veldig safe, smaker godt.