Kommuneoverlegen ber studenter være forsiktige i vinterferien

Studenter rådes til å teste seg om de blir syke

KOMMUNEOVERLEGE: Kommuneoverlege i Volda, Inger Lise Kaldhol, ber studenter som reiser hjem i vinterferien om å være føre-var. Foto: Mathias Engstrøm Sandstøl

– Ha få nærkontakter, er kommuneoverlege Inger Lise Kaldhol sin oppfordring til studentene som nå skal reise hjem. 

VOLDA: Vinterferien nærmer seg med stormskritt, og som en naturlig følge av dette velger flere studenter ved Høgskulen i Volda å reise hjem. Volda og Ørsta kommune har nylig utarbeidet noen koronaråd for tilreisende.

De to nærkommunene har et tett samarbeid, både når det gjelder testing og smittesporing. 

– Jeg har forståelse for at det kan virke forvirrende for folk at det kommer nye råd og tiltak hele tiden, sier kommuneoverlege i Volda, Inger Lise Kaldhol.

Hun konstaterer at kommunene ikke prøver å gjøre det vanskelig for folk, men at de er nødt til å forholde seg til de nasjonale rådene som blir gitt av myndighetene. 

Se Nærsynets reportasje med koronaråd her.  

– Felles dugnad

Lærerstudenten Sindre Tronstad sier han er usikker på om han drar hjem i ferien. Men dersom han gjør det, har han bestemt seg for å ta det rolig. 

– Jeg kjenner flere som skal på fest også videre, men jeg skal forsøke å holde meg mest mulig innendørs. Jeg vil prøve å hjelpe til med situasjonen. 

Tronstads hjemkommune Sula har hatt en liten smittebølge den siste tiden. Det har gitt 23-åringen ekstra motivasjon til å ta reglene seriøst. 

– Jeg synes det er viktig at smittevernreglene opprettholdes. Det er jo noe en har lyst å bli kvitt, så dette er en felles dugnad for oss alle.

STUDENT: Sindre Tronstad mener det er viktig å følge de reglene som blir gitt. Foto: Mathias Engstrøm Sandstøl

Smart å teste seg 

Inger Lise Kaldhol understreker at det er fullt lov å reise hjem i ferien. Folk burde derimot være forsiktige, uansett hvor de er.

– Prøv å ha få nærkontrakter. Vi tilbyr og folk å teste seg når de kommer tilbake. Dette er ikke en tvang, men vi legger til rette for at folk som ønsker det kan teste seg.

Volda og Ørsta har nå klart seg i flere uker uten en eneste positiv koronaprøve. Kommuneoverlegen presiserer at det viktigste for dem er at folk tester seg hvis de blir syke. 

Mutert virus 

Den siste tiden har en mutert versjon av viruset spredt seg i flere deler av landet, blant annet i Bergen og Oslo. Disse byene har senere fått innført kraftige tiltak. Kaldhol legger derfor vekt på at det skal være lett å teste seg når en kommer tilbake. 

– Er dere redde for at den muterte versjonen kan komme til Volda? 

– Vi er ikke redde, nei. Rådene vi gir, og det en skal gjøre for å stoppe et sånt utbrudd, er egentlig det vi allerede praktiserer. Samtidig er vi nødt til å være forberedt på at det kan komme her også, sier Kaldhol. 

På spørsmål om kommuneoverlegen har en siste oppfordring til de som nå skal reise hjem, svarer hun følgende:

– Hold ut, det blir snart bedre. Jeg har mye sympati med dere. 

Råd fra Volda og Ørsta kommune: 

  • Ha få nærkontakter og hold avstand til andre.
  • Ikke oppsøk steder der det er vanskelig å holde avstand.
  • Unngå besøk på sykehjem, omsorgsboliger, eldre og folk i risikogruppene. Det blir gjort unntak ved alvorlig sykdom og i livets sluttfase i samhold med institusjonen.