– Tror det blir en fin opplevelse for de som melder seg på

Her skal UKM-innslagene spilles inn den 12. mars. F.v. Hans Robert Bondhus og Rebecca Riise Bjerknes.

Her skal UKM-innslagene spilles inn den 12. mars foran et tomt amfi. F.v. Hans Robert Bondhus og Rebecca Riise Bjerknes.

Årets UKM må gjennomføres uten publikum. Sceneinnslagene skal spilles inn foran et tomt amfi. Kunstutstillingen blir derimot mer tilgjengelig enn noen gang før.

VOLDA/ØRSTA: Årets mønstring har en stor forskjell fra tidligere år; den blir holdt uten publikum. De påmeldte får opptre på scenen, men denne gangen skal innslagene spilles inn i steden for å streames eller holdes som en vanlig konsert. Videoene skal legges ut i etterkant, og det har blitt leid inn et profesjonelt crew for å spille inn innslagene. Leder av frivilligsentralen, Rebecca Riise Bjerknes, mener det likevel kan være positive sider ved den nye løsningen. Hun er kontaktperson for Ung Kultur Møtes (UKM) i Volda og Ørsta. Den årlige kulturfestivalen holdes i kommuner over hele landet i månedsskiftet februar/mars. All ungdom mellom 10-21 år kan melde seg på den lokale mønstringen med et mangfold av kulturelle uttrykk. 

- Jeg tror det blir en fin opplevelse for de som melder seg på.

Utstillingen får et løft

Kunstutstillingen blir også annerledes i år. Den skal stå på Spinneriet i Volda og skal stå der i to uker. Rektor i kulturskolen, Hans Robert Bondhus, mener dette er en stor forbedring. Tidligere har utstillingen stått i kulturhusets lokaler. Der fikk den stå i bare to dager. Både Bjerknes og Bondhus syns det er flott at den får stå lenger. De satser på at den nye plasseringen gjør at flere får sett den, ikke bare de som er interessert fra før av. Utstillingen blir åpnet lørdag 14. mars, samme dag som innslagene spilles inn.

Senker terskelen

Bjerknes håper at fraværet av publikum for sceneinnslagene kan bli positivt. Håpet er at terskelen for å melde seg på blir lavere for ungdommer som syntes det er skummelt å skulle opptre foran et publikum. 

- Det er gjerne de samme ungdommene som kommer år etter år, så det hadde vært fint å se noen nye fjes i år. Vi opplevde det i fjor når Hornindal ble en del av Volda. Vi har bare tid til 15-20 sceneinnslag på selve dagen, men det er åpent for at flere kan melde seg på. Da må man filme innslaget selv, men det er ingen krav til kvalitet. Det er fullt mulig å filme hjemme i stuen. 

Ikke bare positivt

Selvsagt finns det også en bakside med disse endringene. For enkelte har det å opptre foran publikum vært en stor del av opplevelsen, som i år er helt fraværende. Også det sosiale aspektet blir nesten borte i år. UKM har tidligere fungert som en møteplass der ungdom får møte andre som har en felles interesse. I år blir de dessverre mye mer separert. På grunn av restriksjonene skal deltakerne møte opp ved satte tidspunkt.

- Mye av opplevelsen er jo å være sammen. Det mister de i år.

Endringer i fylkesmønstringen 

I fjor kom nye regler for utvelgelsen av de som skal på fylkesmønstringen. På grunn av pandemien ble fylkesmønstringene avlyst og det nye systemet har derfor ikke blitt prøvd ut i praksis. Tidligere har juryen i kommunene bestemt hvilke innslag og kunst som skulle representere området. I år får de ikke bestemme selv, men kan komme med nominasjoner. Innslag fra andre lokale kulturelle arrangementer som har blitt gjennomført gjennom året kan også nomineres. Så skal fylkesmønstringen selv velge ut hvilke av de nominerte innslagene som får bli med. Selv om de må se an situasjonen er det planlagt at det blir en fysisk gjennomføring av fylkesmønstringen i November.