Eldrebølgen tvinger Volda til å satse på velferdsteknologi

Flere eldre og ikke nok midler får Volda til å satse på velferdsteknologi. Nærnett dro til Ålesund for en demonstrasjon av hvordan dette kan se ut.

Volda kommune har i samarbeid med Søre Sunnmøre Interkontinental Teknologi skaffet seg en velferdsteknologipakke.

– Pakken består av digitale trygghetsalarmer, sporingsteknologi og ulike løsninger for elektronisk medisindosetter, sier Svein Berg-Rusten, helse- og omsorgssjef i Volda.

Trygghetspakken skal gjøre det mer effektivt og lettere for sykepleiere å ta vare på beboere. I stedet for en nøkkelring med omkring 200 nøkler, kan pleierne heller låse seg inn med en app på mobilen som også loggfører besøket.

Helse- og omsorgssjef Svein Berg-Rusten
IKKE BÆREKRAFTIG: Svein Berg-Rusten ser etter alternative måter å drive eldreomsorgen i Volda.
Foto: Jan Sarzuelo Dydland

­­– Ikke bærekraftig

– Det er ikke bærekraftig for kommunene å bygge ut sykehjem slik man har gjort tidligere. Vi er nødt til å finne andre løsninger på å yte denne nødvendige helsehjelpen, sier Berg-Rusten.

Formålet er å ha færre pleiebesøk og la elektronikken ta over oppgaver der det nå brukes mye penger.

Ettersom det blir flere eldre med eldrebølgen, har ikke kommunen nok midler til å ta vare på dem slik som det er gjort tidligere. Nå håper kommunen trygghetspakken er en løsning på problemet.

Stort satsingsområde i Ålesund

Volda kommune ser til nabokommunene for inspirasjon når de skal ta i bruk denne teknologien. Ålesund har hatt et lengre forhold til velferdsteknologi enn Volda. De har allerede vært med i flere prosjekter som Det Midtnorske Velferdsteknologiprosjektet og ALV - Møre og Romsdal.

Nærnett fikk muligheten til å besøke en av omsorgsboligene i Ålesund for å få en demonstrasjon av hvordan dette fungerer i praksis.

I boligen vi besøker bor 30 år gamle Bjørn-Olav Sivertsen. Det er et to-roms rekkehus som ved første blikk ikke ser veldig høyteknologisk ut. Ved siden av hovedinngangen er navneskiltet festet: «Her bor AaFK-supporter Bjørn-Olav Sivertsen. Absolutt verdensherredømme».

Når vi ankommer, sitter Bjørn-Olav på en stol rettet mot TV-en der den svenske komiserien «Solsidan» blir vist. På kjøleskapet henger det bilder og avisutklipp sammen med et diplom fra aktivitetsdagen 2017.

Stuen er ganske stor og åpen med mye rom for å navigere seg rundt med rullestolen. Sofaen er dekorert med Homer Simpson-puter og lampen ved bakdøren er iført cowboyhatt.

Alt kontrolleres gjennom nettbrett

Stolen han sitter på er koblet til en Rolltalk, som fungerer som en slags sentral. Bjørn-Olav kan bruke den som en fjernkontroll for TV-en, musikkspiller og telefon. Den kan til og med brukes til å åpne døren.

Bjørn-Olav kan også ringe pleierne, og ha en videosamtale med de hvis han skulle trenge assistanse. Hvis de ikke svarer på denne plattformen, har han en liten fjernkontroll med en knapp som tilkaller dem.

bjornolav
SELVSTENDIG: Bjørn-Olav med kalenderen over sine gjøremål.
Foto: Jan Sarzuelo Dydland

Oversikt på en stor berøringsskjerm

På spisebordet står det en stor berøringsskjerm med en oversikt over dagens aktiviteter. «Sydvestenjobb», «Fysio med Maria» og «Mamma kommer på besøk» er noen av aktivitetene som står på listen.

– Det er noen som trenger mer detaljert hjelp, for eksempel tidspunktet de skal ta medisiner, når de skal dusje eller når de skal pusse tenner, forklarer miljøarbeider Mariann Ekornåsvåg. Beboerne kan også ha alarmer for aktivitetene og kan få oversikten lest opp hvis de har lesevansker.

Veldig fornøyd

– Jeg er veldig fornøyd med systemet. Det gjør det enklere for meg å holde styr på dagen, sier Bjørn-Olav mens han demonstrerer hvordan kalenderen hans fungerer.

– Systemet gir ikke bare en økning i livskvalitet, men det gir også en følelse av selvstendighet, sier Ekornåsvåg. Hun påpeker at beboerne kan være mindre avhengig av andre og har mulighet til kontrollere dagen sin mer.

Ny teknologi, nye problemer

Svein Berg-Rusten er positiv til mer teknologi i hjemmene, men sier at satsing på ny teknologi bringer frem nye problemstillinger.

– Strøm er en utfordring. Hva gjør vi når strømmen går? Vi må også sørge for at man stoler på utstyret, fordi hvis man ikke stoler på at det virker når man er avhengig av det, kan være en ulempe, sier helse- og omsorgssjefen.