Dette nettbrettet skal effektivisere redningsarbeidet

Volda Røde Kors gjennomførte redningsøvelse på Årneset

Operativleder Torgeir Bratteberg viser frem nettbrettet som skal gjøre søks- og redningsarbeid mye lettere. FOTO: Stian Nufsfjord

Lørdag arrangert Volda Røde Kors en stor søks- og redningsøvelse på Årneset. Det store spenningsmomentet var knyttet til et nytt kartsystem.
 

VOLDA: Den konstruerte øvelsen gikk ut på å finne to savnede personer, og om lag 60 frivillige møtte opp. Hjelpekorpset fikk også benyttet seg av en ny type teknologi. Hver søkegruppe ble utstyrt med hvert sitt nettbrett, med det innlagte kartsystemet SARTopo, som skal gjøre hele aksjonen mer effektiv.

Operativleder for øvelsen, Torgeir Bratteberg var veldig spent til den første store testen av kartsystemet, som har blitt utviklet i USA. Han kunne fortelle om en rekke fordeler ved å ta i bruk dette systemet.

Dette nettbrettet skal gjøre søkearbeid mer effektivt. FOTO: Stian Nufsfjord

– Vi importerer kart gjennom mobildataen vi får fra nettbrettene, mens vi sitter med PC på kommunikasjonsområdet og tegner teiger, og forteller gruppene hvor de skal gå videre, sier han.

Nettbrettet har en sporingsfunksjon, slik at teamet som sitter i kommunikasjonsområdet til enhver tid holder seg oppdatert om hvor søkemannskapet befinner seg.  

– Tilpasset søks- og redningsarbeid

– Det er et fantastisk hjelpemiddel som vi får ta i bruk her i Møre og Romsdal. Volda har gått til innkjøp av 20 slike nettbrett med mobildata. Vi kan dele kartene til politiet. Nå prøver vi for første gang å samarbeide med hundepatruljene, som også er veldig spennende. Før har vi hatt hvert vårt system og tegnet og styrt hvert vårt løp. Nå kan vi samarbeide på en mye bedre måte, konstaterer operativlederen.

Røde Kors sitt kommunikasjonsområdet på Årneset. FOTO: Stian Nufsfjord 

Bratteberg forteller at systemet vil spare dem masse tid, og gjøre fremtidige redningsaksjoner langt mer effektive.

Fra kommunikasjonsområdet tegnes det inn nye søksområder som søkemannskapene umiddelbart vil få på sine nettbrett. FOTO: Stian Nufsfjord

– Tidligere så har søkemannskapet kommet inn i kommandoområdet og fått et papirkart der det tidlig i aksjonen kanskje bare er tegnet på to søkeområdet. Deretter drar de ut og går igjennom de aktuelle områdene, før de må tilbake og få utdelt et nytt papirkart. Nå kan vi bare tegne inn nye teiger fra en PC, og så får de det på nettbrettet umiddelbart. Vi slipper mye dødtid, mye transport og vi har kontroll på vårt eget mannskap, ikke minst med tanke på deres sikkerhet, forteller Bratteberg. 

Systemet har allerede blitt tatt i bruk andre steder i landet, og fått gode tilbakemeldinger. Samtidig har det blitt enda mer spisset til sitt forbruk.

– Det siste halvåret har Røde Kors kommet med tilbakemeldinger og tips. Det er et kartsystem som er tilpasset søks- og redningsarbeid.

– Jobber bedre sammen når det virkelig trengs

Øvingsleder for aksjonen, Tormod Eldholm er spent på hvordan det nye systemet vil fungere i praksis.

 – Det er et stort skritt for oss å bruke så mye digitalt verktøy. Det blir spennende å se hvordan det fungerer i felt. Det er nytt for de fleste som er her.

Øvingsleder Tormod Eldholm. FOTO: Stian Nufsfjord

Han ser på øvelsen som en nøkkel for at hjelpekorpsene skal fungere bra sammen under reelle situasjoner.

– Det er en stor øvelse for Møre og Romsdal Røde Kors, norske redningshunder og det lokale politiet. Målet er å trene på søk og å samarbeide. Det kan bli reelle aksjoner, hvor vi igjen treffes og må jobbe sammen. Når vi har jobbet sammen under øvelse, jobber vi bedre sammen også når det virkelig trengs.

Det lokale politiet samarbeidet med Røde Kors sitt team i kommunikasjonsområdet. 

– Vi samarbeider med Røde Kors om å finne de to savnede fra kommunikasjonsområdet. Vi får bistand fra Røde Kors, som setter opp søketeiger, forteller innsatsleder, Tor Inge Remme.

Deltok i søket på Maja

En av de frivillige som tok del i søkemannskapet, var voldingen Lene Telseth Heltne. Hun har vært med i hjelpekorpset siden 1986. Gjennom årene har hun deltatt i mange leteasksjoner.

– Jeg har vært med på skredsøk, leteaksjoner som har vært både kortvarig og langvarig. Den lengste aksjonen var nok den for et par år siden i Ørsta, Maja-saken. Det var en veldig spesiell aksjon. Det er nok den som vil ligge mest på minne, forteller hun.

Frivillig arbeider Lene Telseth Heltne. FOTO: Stian Nufsfjord 

For snart to år siden ble Maja Justyna Herner, som var bosatt i Ørsta meldt savnet. I sommer ble levningene hennes funnet i et fjellområde ved Nivane i Ørsta. Heltne skryter av arbeidet som ble gjort under søket.

– Sett i fra vårt syn i hjelpekorpset, syns jeg det var en utrolig velorganisert aksjon, for det var så mange deltakende i søk. Det er veldig vanskelig å organisere, men det syns jeg de løste på en kjempebra måte.

Også Lene var spent på hvordan den nye teknologien ville fungere under øvelsen.

– Bruk av nettbrett er nytt for oss i dag. Det blir spennende å se hvordan det fungere ute i feltet. I tillegg får jeg gå sammen med hyggelige folk, øve på litt pasientbehandling, og selvfølgelig være veldig obs på det med korona, sier Heltne.