Her er studentenes tips mot ensomhet

Volda-studentenes beste tips mot ensomhet

DELER SINE BESTE TIPS: (Øverst fra venstre) Ida Dalager, Lars Henrik Simonsen, (Nederst fra venstre) Konstanse Emilie Skare og Fady Gemayel er enige om at det er viktig å snakke med venner for å forebygge ensomhet under pandemien. Foto: Trym Isaksen 

Ensomhet blant studenter har blitt et hett tema under koronapandemien. Nærnett har pratet med fire studenter om ensomhet og livet på høgskolen. Dette er deres beste tips. 

VOLDA: I løpet av 2020 kunne man i flere medier lese om studenter som var ensomme som følge av koronarestriksjonene. Derfor har Nærnett spurt fire studenter om de føler seg ensomme, og hva man kan gjøre for å unngå nettopp dette. 

— Jeg har egentlig ikke følt meg ensom. Jeg synes høgskolen har vært flinke. De har arrangert forskjellige kvelder der vi kan møte opp på ting, og har vært gode på digitalundervisning, sier Konstanse Emilie Skare. 

22-åringen går på lærerstudiet og oppfordrer andre studenter til å utfordre seg selv.  

– Kom deg ut. Ikke sitt hjemme. Møt opp på ting selv om du har kanskje ikke har lyst. 

Lars Henrik Simonsen er 23 år gammel og studerer idrett og kroppsøving. Han har ikke kjent på ensomheten, men mener det er ting Høgskulen i Volda kunne gjort annerledes for å forebygge problemet. 

– I starten stengte skolen alt. De kunne kanskje åpnet biblioteket litt tidligere. Det er åpent nå men det var stengt en stund, sier han. 

Hva er ditt beste tips til studenter som føler seg litt alene? 

– Finn noen å være med. Finn noe du liker å gjøre å få venner gjennom det. Jeg spiller jo en del, så jeg har en del kompiser å være med der. Man kan få venner via Zoom eller nettet. 

– Jeg vil si at jeg har kjent på det 

En som erkjenner at hun har vært litt ensom på grunn av koronasituasjonen er Ida Dalager, som går på årsstudium i historie. Hun har ikke merket at høgskolen har gjort noe for å unngå ensomhet blant studentene. 

– Jeg har ikke vært kjempe-ensom, men jeg vil si at jeg har kjent på det. Jeg har ikke lagt merke til at høgskolen har gjort noe spesielt for studentene rundt denne situasjonen. Det er nok litt vanskelig for høgskolen også siden vi ikke kan møtes i store klasser, men kanskje de kunne gjort mer på nett.

– Hva er ditt beste tips for studenter som føler seg litt alene?  

– Prøv å gjør det beste ut av det. Snakk med venner daglig, kanskje på FaceTime. Gjør ting som gjør at du ikke føler deg ensom. Det er viktig å komme seg ut og gå turer. Man må prøve sitt beste, sier hun.

– Folk må ta initiativ

Fady Gemayel kom til Volda fra Libanon for å ta en mastergrad i media. Han forteller at de første dagene i Norge var vanskelig på grunn av karantene. 

– Da jeg kom til Norge var jeg i isolasjon. Da måtte jeg tilbringe ti dager alene. Det var litt vanskelig, men det har gått bedre etterpå. 

28-åringen synes at høgskolen har håndtert situasjonen på en god måte. Han føler seg takknemlig. 

– Jeg tror at Høgskulen i Volda gjør en veldig fin jobb sammenlignet med andre høgskoler i Norge. De tar mye initiativ, og har blant annet frokost til studentene hver dag. Det er en måte å samles på for studentene. Jeg tror vi er veldig heldige fordi vi kan komme på skolen og sitte sammen, vi trenger ikke bruke munnbind, og vi har heller ikke hatt noen store utbrudd her. Jeg føler meg veldig takknemlig, smiler han. 

Fady mener at studender som føler seg isolert burde å ta kontakt med folk. 

– Studentene må snakke sammen. Jeg føler at folk er litt reserverte i Norge, sammenliknet med andre nasjonaliteter. Folk må ta initiativ, banke på andre dører, og snakke med hverandre. Jeg tror vi trenger det nå under pandemien. 

– Vi prøver å jobbe sammen med studentene

Studenthumanist ved Høgskulen i Volda, Lone Knutsen, er tydelig på at ensomhet er noe velferdsgruppa på høgskolen fokuserer på å forebygge. 

– Helt siden starten av pandemien har fokuset vårt vært å informere om samtaletilbudet vårt. Det har vært det viktigste forebyggende tiltaket. Vi i velferdsgruppa har hatt veldig fokus på å få ut informasjon, så folk vet at det er et samtaletilbud her.

Knutsen forteller at mange har benyttet seg av samtaletilbudet som velferdsgruppa tilbyr. 

– Mange har benyttet seg av tilbudet. Vi har hatt veldig mange samtaler med ensomhet som tema, sier hun. 

Studenthumanisten tror at en av de viktigste tiltakene har vært å kunne åpne campus. 

– Å åpne skolen, biblioteket og åpen undervisning tror jeg har vært det viktigste. Det gjør at studentene har fått en plass å komme til. I tillegg har skolen startet med gratis frokost til studentene som også gjør at folk kan møtes hver morgen. 

Knutsen forteller også at velferdsgruppa jobber med flere planer som skal lanseres om noen uker. 

– Det jobbes med å få i gang flere arrangementer innenfor de rammene vi må forholde oss til når det kommer til smittevern. Vi arrangerte "Mat og Prat" forrige uke. Det skal vi også arrangere neste uke. Selv om det bare er lov med ti deltakere så arrangerer vi det. 

Knutsen har også noen råd til studenter som føler på ensomheten. 

– Når man er ensom kan det være veldig fint å oppleve at man kan være der for noen andre. Å gjøre noe som er meningsfullt for seg selv og andre kan være en fin ting. Så må man gjøre ting som kan være med å gi et lysglimt i hverdagen, og gjøre små ting som kan gjøre hverdagen bedre. Det kan også være greit å finne noen å snakke med om hvordan man har det. Det trenger ikke være venner eller familie, men studentene kan snakke med meg, eller noen andre. Det er veldig lav terskel for å snakke med oss. Det hjelper å få inn litt andre perspektiv. 

– Det er viktig at vi prøver å gjøre dette sammen med studentene. Jeg tror det er viktig for studentene å føle eierskap og å delta på ting. Derfor prøver vi å gjøre så mye som mulig i samarbeid med studentene, avslutter Knutsen.