373 studenter har hentet ut Voldakortet

Studentene ved Høgskulen i Volda for 5000 kroner med Voldakortet.

Voldakortet brukes for det meste på dagligvarer for studentene i Volda. FOTO: Fredrik Hoel/Arkiv

Volda kommune har regnet seg frem til at rundt 1 400 studenter ved Høgskulen i Volda er i målgruppen for å få tildelt Voldakortet med 5 000 kroner på.

VOLDA: Voldakortet er et gavekort som kan brukes i en rekke forretninger i Volda kommune. Innflyttede studenter langveisfra kan melde flytting i Folkeregisteret til kommunen, og deretter motta et gavekort hver med 5 000 kroner på.

– Det er per i dag 373 studenter som har hentet ut sine eksemplar, sier spesialrådgiver hos Volda kommune, Nina Kvalen.

– Det var klart størst trykk de første dagene, men det dukker opp studenter jevnt og trutt for å hente kortet.

– Flere kommuner rundt om i Norge utfører lignende insentivopplegg. Har dere sett på noen av disse?

– Ja, det har vi. Vi har tatt mest inspirasjon fra hvordan de gjør det i Ålesund. Der tilbyr de busskort, og vi tenkte – kan ikke vi gjøre det samme? Problemet er at det omtrent ikke går busser her, så vi måtte finne på noe annet. Vi gikk gjennom aktivitetskort til kultur- og idrettsarrangementer i nærområdet, og vi så på mulighetene til å tilby gavekort på sykler. Vi endte til slutt på Voldakortet, siden det allerede skulle bli et produkt. Der var det en utfordring med at kortet ikke var klargjort, så du kan si vi har fått litt fortgang i det prosjektet.

Ifølge vilkårene, så må studentene som ønsker å benytte seg av tilbudene ha folkeregistrert seg innen de to siste årene, og bli værende ut studieløpet. Kvalen sier at det ikke vil ha konsekvenser for andre- og tredjeårsstudentene som registrerer seg i høst, men at for eksempel masterstudentene som har bodd i Volda i mer enn to år, ikke vil kunne ta i bruk tilbudet.

– Vi måtte sette en strek et sted, og det ble to år tilbake i tid, avslutter Kvalen.

– Ikke gått bananas

Roar Vikene i Volda Næringsforum sitter med oversikten over hvor kortet er brukt. 

– Studentene har ikke gått så bananas som vi kanskje først forventet. Kortene brukes for det meste til å handle inn dagligvarer, samt at enkelte sports- og klesbutikker har fått litt av pengene deres. Jeg ser også at kantina på høgskulen går igjen her. Av dagligvarer, så går det veldig jevnt ut over uka, med mest handling på fredager og lørdager, sier Vikene.

– Dette er litt overraskende, for vi trodde studentene skulle kjøpe seg det nettbrettet de bare måtte ha, eller en spillmaskin eller noe, med tanke på at dette er penger de vanligvis ikke hadde regnet med i budsjettene sine, fortsetter Vikene.

Han forteller videre at det ikke er det så overraskende likevel, for kortet kan kun brukes i nærområdet, så da er det nærliggende å tro at de heller sparer opp egenkapitalen sin til senere, og heller bruker Voldakortet mens de kan.

– Videre ønsker vi at så mange av handelsnæringen i Volda skal kunne bruke gavekortet, så vi er i samtaler med kiropraktorer, tannleger og den slags, slik at kortet kan brukes så variert som mulig, avslutter Vikene.

Kommunen får 25 083 kroner i innbyggertilskudd for hver student som melder flytting til kommunen.