Skiforbundet vurderer å slutte med fluor-testing

vurderer å slutte med flour-test

KRITISK: Dag Jarle Aa er kritisk til kontrollmekanismene som blir brukt for oppdage fluorbruk. (Foto: Lars Moe Haugland)

Forrige sesong ble det forbudt med fluor-smøring i langrenn. Nå mener Dag Jarle Aa i Hovdebygda IL at det er håpløst med forbud hvis man ikke kan stole på testene.

– Det er håpløst hvis du ikke kan stole på testene, da er det bedre å droppe det.

Det sier Dag Jarle Aa i Hovdebygda IL. Han har tidligere sagt til Nærnett at han har ønsket et forbud. Nå er han mer usikker. 

– Men forbud uten testing? Noen kan velge å jukse, det er greit nok, men det blir fort mistenkeliggjøring hvis du går fort. Da har du ingen måte å bevise din uskyld, fortsetter han. 

Usikker testmetode

Det var i etterkant av Hovedlandsrennet, et uoffisielt NM for 15- og 16-åringer, i vinter at diskusjonen om testing virkelig blusset opp. Halvparten av alle testene hadde en form for utslag.

I etterkant mente mange at testene ikke stemte fordi de ikke kunne skille mellom gammel og ny fluor. 

– Jeg mener vi kan være sikre på at testen avdekker om det er fluor under skiene eller ikke, men testen kan ikke si om fluoren kommer fra en infisert fluorbørste eller andre forurensningskilder.

Det sier leder i Langrennskomiteen i Norges Skiforbund, Torbjørn Skogstad til Adresseavisen. Han sier at de har fått positive tilbakemeldinger på forbudet, men at mange er tvilende om hvorvidt testingen fungerer. 

Ifølge Adressa skal det avgjøres om testingen skal fortsette under skiforbundets Høstmøte på Gardermoen. 

ULIKE PRODUKTER: De store skismøringsbedriftene har ulike former for skismøring. Fra venstre, skismøring uten fluor, lavfluor, høyfluor og fluorspray. (Foto: Sjur Tveito)

Skadelig for helse og miljø

Når smøring med fluor smøres på skiene, varmes opp og børstes av, oppstår det helseskadelige gasser. Dette kan føre til problemer med luftveiene, lever og immunforsvar.

Også for miljøet har fluorsmøring negative konsekvenser. Når man blander fluoratomer med karbonatomer, får man en forbindelse som brytes sakte ned i naturen.

Disse forbindelsene kan ha alvorlige giftstoffer og lagres i dyrs kropper.

Miljødirektoratet har blant annet funnet spor av fluor i meitemark i områder nært skianlegg.

Fungert på kretsnivå

Aa forteller at forbudet har fungert bra på kretsnivå.

– Møre og Romsdal er liten krets, så det blir et gjennomsiktig miljø. Da blir det lettere å få det til å fungere.

Høyt tempo inn mot første veksling i sprintstafetten
FORBUD: Skiforbundet har innført et fluorforbud som gjelder opp til 16-årsalderen. (Foto: Lars Moe Haugland)

– Hvordan fungerer det nasjonalt?

–  Det er et annerledes miljø, men da jeg var på Hovedlandsrennet i fjor, tenkte jeg ikke over at det var store forskjeller på skiene, forteller Aa.

Han understreker  imidlertid at etter det kom fram at det var usikkerhet ved testingen, vet han ikke hva han mener om et forbud. 

Derfor brukes fluor:

  • Skismøring som inneholder fluor, er smuss- og vannavstøtende. Dette gir bedre gli og mindre friksjon mot overflaten.
  • Når smøring med fluor smøres på, varmes opp og børstes av, oppstår det helseskadelige gasser. Dette kan føre til problemer med luftveiene, lever og immunforsvar.
  • Folkehelseinstituttet anbefaler bruk av støvmaske, at man står utendørs eller er i et rom med god ventilasjon og at pulveret ikke kommer i kontakt med huden.
  • I konkurransesammenheng skaper det også økonomiske forskjeller. På trening brukes gjerne bare lavfluorprodukter, mens i konkurranser brukes høyfluorprodukter og et pulver som skal virke vannavstøtende.