Krysser fingrene for at de kan feire russetiden

Russepresidentene i Volda, Herøy og Ulstein 2021

F.v.: Karoline Dimmen (18), Frida Mo Bergli (18), Nathalie Strømsnes (18) og Jakub Mlodzinski (18) er overbevist om at det blir russetid i år, men de er alle klare med en plan b for sine medruss. FOTO: Karine Jonsrud Pedersen

Frida og Karoline fra Volda, Nathalie fra Herøy og Jakub fra Ulstein satser på en ordentlig russefeiring tilnærmet vanlig til våren. Nå ber de medrussen holde seg unna fester fram til russetida for å unngå smitteutbrudd.

Smittevernet er nøye planlagt. Både politi og smittevernoverlegen i de ulike kommunene er involvert i planleggingen. Russen utelukker ikke at russetiden blir noe senere i år, som i fjor. 

– Vi jobber med å få på plass noen konkrete datoer slik at russen skal ha noe å se fram mot, sier Frida Mo Bergli (18). 

Plan b

Sammen med Karoline Dimmen (18) er hun russeleder på Volda videregåande skule. Det er ikke valgt en russepresident enda. 

Karoline forteller at manglende aktiviteter for russen har bidratt til en liten splittelse i årets kull, men både hun og Frida satser på en russefeiring tilnærmet det vanlige i år. Jentene sier at de har hatt møte med lærerne, kommuneoverlegen og politiet og de krysser fingrene for at de kan være russ i mai.

Frida og Karoline er likevel klar med en plan b. 

– Hvis vi ikke kan ha russetid i mai, utsetter vi til juni. Dessuten kan vi ha en kohort-ordning hvor man stort sett feirer med sin egen gruppe, sier Frida. 

Hun oppfordrer russen til å være tålmodige. Karoline legger til:

– Vi forstår at dette suger. Men prøv å prioriter russetiden over en fest i helga!

Enn så lenge må de ta til takke med temadager på skolen, men i mars skal Voldarussen gå Kraftak mot Kreft, uten bøsser. 

Karoline og Frida ser særlig fram mot å pynte russedressen og bruke den hver dag, og det skal de gjøre uansett om det blir skikkelig russefeiring eller ikke. 

Karoline Dimmen og Frida Mo Bergli
Russeledere: f.v. Karoline Dimmen og Frida Mo Bergli går på musikklinja på Volda videregåande skule og er russeledere fram til de har valgt en russepresident. De forteller at medrussen er gode på smittevern, men sier det alltid vil være noen som vil på fest. FOTO: Karine Jonsrud Pedersen

– Fordel å være få

I Herøy har russepresident Nathalie Strømsnes (18) ansvar for litt færre russ enn det Frida og Karoline i Volda har. Hun forteller at det er cirka 30 russ ved Herøy videregåeade skule, og det er kun jenter. At de er så få, tror Nathalie er en fordel. 

– Vi er noen få russegrupper og noen vandreruss. Vi skulle gjerne ønske at vi var flere, men med tanke på situasjonen er det helt greit, sier hun og legger til at de fleste går i samme klasse og dermed regnes som én kohort. 

Nathalie Strømsnes, russepresident Herøy vgs.
Få smittede i Herøy: Russepresidenten ved Herøy vgs., Nathalie Strømsnes (18), forteller at russen planla en stor Halloween fest i 2020. Den ble avlyst på grunn av strengere regler. Nathalie håper likevel det blir en bra russetid for avgangselevene i Herøy. FOTO: Karine Jonsrud Pedersen
​​​​​​

Hun forteller at årets russefeiring kommer til å bli preget av korona til en viss grad, og henviser særlig til avlyste landstreff, og at russen i Herøy ikke kan være med Ulsteinsrussen slik de pleier. Likevel tror hun det blir en bra russefeiring, og peker på den lave smitten i kommunen. Selv gleder hun seg til å bli ferdig med all planleggingen og feire avgangsåret med vennene sine. 

– For meg er det viktig at alle blir inkludert, og en invitasjon til for eksempel terroruka kan bety mye, forteller russepresidenten. Hun håper ikke korona hindrer ønsket hennes. 

Nathalie sier hun er forberedt på eventuelle endringer i russefeiringen, og sier hun heller vil utsette russetiden enn avlyse hvis det blir alvorlig. I likhet med Voldarussen har hun også hatt møte med kommuneoverlegen og politiet, og i russestyret sitter også en egen smittevernsjef. 

– Det er selvfølgelig veldig kjipt at vi får en litt annerledes russetid, men vi må bare gjøre det beste ut av det og følge smittevernrådene, sier Nathalie. 

Erna hinter om utsettelse 

Forrige uke møtte Erna Solberg flere russepresidenter i landet på Teams. Russepresidenten på Ulstein videregåande skule, Jakub Mlodzinski (18), så på direktesendingen. Han forteller at at statsministeren forberedte årets russ på en forsinket russefeiring. 

– Erna hintet om at russefeiringen kanskje måtte utsettes til sommeren, forteller Jakub. 

Han innrømmer at det morsomste hadde vært å ha russetid i april-mai, men forstår om det kan bli vanskelig. Selv håper og tror han at russefeiringen blir vanlig, sett bort ifra avlyste landstreff. 

Jakub Mlodzinski, russepresident ved Ulstein vgs.
Utfordringer: Russepresident ved Ulstein vgs., Jakub Mlodzinski, tror årets russetid kan bli like bra som før, men sier at det kan særlig bli utfordringer knyttet til vors. Han oppfordrer medrussen til å være med sine egne grupper, og ikke gå flere grupper sammen. FOTO: Karine Jonsrud Pedersen

Jakub og resten av russestyret venter på å få arrangere en såkalt kick-of. Den var opprinnelig planlagt i november 2020. 

– Ting står litt på vent nå, men vi håper vi kan få til noe utendørs etter hvert. 

Jakub forteller at det er krevende å være russepresident for ca. 120 russ, og korona gjør det ikke noe lettere. Han håper han får muligheten til å arrangere noe, og gleder seg til alt er på plass. 

Russepresidenten skryter av medrussen, og sier det stort sett er få store fester blant kullet. Han ber alle være forsiktige: 

– Hold deg hjemme når du er syk, følg smittevernregler, sånn at vi kan få en russetid, avslutter han.