Eivind (19) er glad skriftlig eksamen ble avlyst

Skriftlig eksamen avlyst - dette sier elevene

ELEV: 3.-klassingen Eivind Lillefosse ved Volda videregående skole mener skolen har vært heldige som ikke har blitt alt for hardt rammet av koronapandemien. Foto: Mathias Engstrøm Sandstøl

– Det er synd på de som kommer etter oss, sier Eivind Lillefosse etter at skriftlig eksamen atter en gang er blitt avlyst. 

VOLDA: Mandag 8. februar kom regjeringen med nyheten om at skriftlig eksamen for 10. trinn og videregående opplæring er avlyst våren 2021. Eleven Eivind Lillefosse, ved Volda videregående skole, tror løsningen kommer godt med. Samtidig håper han ikke medelevene ser på dette som en mulighet til å ligge på latsiden.

– Totalsnittet vil gå opp når flere ikke har eksamen, men for meg vil det uansett være like vanskelig å komme inn på studier etterpå, forteller 19-åringen. 

Flere elever har tidligere uttrykt frustrasjon over at skriftlig eksamen, i år som i fjor, er blitt avlyst. Leder i Econa Student sa blant annet til NRK at avlysningen burde få alarmen til å ringe hos universiteter og høyskoler. Dette på grunn av fordelen disse elevene får ved utgangen av videregående. 

Lillefosse erkjenner selv at avviklingen kan ses på som urettferdig. 

– Alle får jo bedre karakterer. Det er synd på de som kommer etterpå, som må konkurrere med oss som har hatt denne fordelen. Spesielt nå når det har vært sånn to år på rad. 

– Gir ikke mening

18-åringen Oline Vedeld har et litt annet syn på saken. Hun mener at de nasjonale tiltakene som er satt ikke burde gjelde for alle, da smittetallet har vært klart mindre i Volda sammenlignet med for eksempel Oslo.

– Vi har egentlig ikke hatt så mye hjemmeskole dette året, så jeg skjønner ikke at tiltakene må ramme oss.  For vi har jo vært på skolen, sier hun. 

I tillegg til skriftlige eksamener, er muntlig-praktisk og praktisk eksamen for flere av elevene ved skolen også avlyst. 

SKEPTISK: Oline Vedeld synes det er rart at skolen hennes må rammes av de samme tiltakene som i storbyer med høye smittetall. Foto: Mathias Engstrøm Sandstøl 

Mener avgjørelsen er smart 

Rektor ved Volda videregående skole, Trond Hjelseth, mener avgjørelsen om å avlyse skriftlig eksamen var riktig. 

– Det er så stor forskjell på elevene rundt om i landet, og hva slags forutsetninger de har hatt til å drive læringsarbeidet sitt. Vi har vært veldig heldige her, vi hadde stengingen i vår som alle andre – men etter det har vi fått til en tilnærmet normal undervisning, sier rektoren. 

– Hvordan forholder du deg til tiltakene som blir gjort?

– Vi må bare forholde oss til dem. Jeg synes det er bra at myndighetene tok en nasjonal avgjørelse om å kutte skriftlig eksamen. Vi venter fortsatt på detaljene i forhold til den muntlige eksamensavviklingen – hvordan vi skal forholde oss til den og hvem den gjelder. Jeg regner med at om en uke eller to er alt klart. 

RIKTIG AVGJØRELSE: Rektor Trond Hjelseth mener det var smart av regjeringen å avlyse årets skriftlige eksamener. Foto: Mathias Engstrøm Sandstøl

De neste ukene vil skolen fortsette å følge felles instrukser fra utdanningsavdelingen til Møre og Romsdal fylkeskommune. Det er de som har det overordnede eksamensansvaret i fylkeskommunen.