Studentfilm fra Volda tar verden med storm

Margrethe Danielsen - "Pearl Diver"

Margrethe Danielsen (t.h) fikk hjelp gjennom ett helt semester, av studentene Claudia Munksgaard-Palmqvist (t.v) og Lea Hümbs for å ferdigstille filmen "Pearl Diver". FOTO: Privat

Fantasien om hvorfor et pinnsvinn skulle finne på å barbere seg, fikk Margrethe Danielsen til å lage animasjonfilm. Nå høster filmen priser og omtale, verden over. 

– Jeg har alltid likt animasjonsfilmer. Muligheten til å fortelle historier og ikke være begrenset til én bildeflate, sier Margrethe Danielsen til Nærnett. 

I masterfilmen hennes, "Pearl Diver" møter vi tre par som opplever seperasjon. En tøff og vond tematikk som er vanskelig å skildre, men som Danielsen mesterlig har klart å gjenfortelle ved hjelp av leirefigurer på under ti minutter. Det har gjort at filmen nå høster priser og omtale, verden over.  

Tidligere i oktober kunne 33-åringen strekke hendene i været da filmen gikk til topps under animasjonsfestivalen i Zagreb i Kroatia. Festivalen er blant de største og mest annerkjente i verden, og Danielsen er kun den andre studenten fra Volda som har hentet hjem førsteplassen. 

"Pearl Diver" har i tillegg stått på programmet til over 30 ulike festivaler.  

– Det er veldig hyggelig når folk liker filmen. Det er fint å tenke på at den er ute og reiser og viser seg frem, og at den av og til klarer å berøre mennesker med sine såre og rare karakterer, sier regissøren, som tidligere har tatt en bachelorgrad i animasjon ved Høgskulen i Volda.

Et pinnsvinn som barberer seg

Margrethe Danielsen sier kjærligheten for animasjon ble født av å se tsjekkisk dukkefilm med grove trekk og masse magi. Også japansk film og regisører som Reka Bucsi og Werner Herzog har påvirket henne stort.

– Filmer om menneskelige relasjoner inspirerer.  

Pearl Diver
Juryen under animasjonsfestivalen i Zagreb beskrev "Pearl Diver" som «et subtilt, bittersøtt, portrett av separasjon og feilkommunikasjon med en god følelse av timing» FOTO: Skjermdump fra "Pearl Diver".

Da er det spesielt å høre hva som lå bak motivasjonen til å lage "Pearl Diver".

– Det startet med at jeg lurte på hva som kunne få et pinnsvin til å finne på å barbere seg.

– Hvordan kom du på den idéen?

– Det er ment som et symbol på at det er vanskelig å forandre den man grunnleggende er, i lengden. Pinnsvinet blir forelsket i en ballong, men ballongen er redd pinnsvinet fordi det er fullt av skadelige pigger. Pinnsvinet barberer seg så de kan være sammen. Etter en stund vokser piggene ut og pinnsvinet sliter med å holde barberingen ved like.

Endringer til siste slutt

33-åringen sier det ble mye frem og tilbake under innspillingen. I manus ble det gjort endringer helt frem til siste uke.

– Det var mye arbeid, overveldende til tider, men det var også morsomt å se ideene ta form, sier Margrethe Danielsen.

Regissøren forteller at oppstarten var vanskelig og at uten hjelp fra andre studenter, ville det blitt vanskelig å ferdigstille filmen.

– Jeg har fått mulighet til å jobbe sammen med noen veldig dyktige og gode folk, så det er kjekt å se at ens egne ideer kan styrkes gjennom andres perspektiv. Etterhvert fant man lettere løsninger og lærte av det man allerede hadde lagd. Animasjonen gikk raskere, dukkene ble bedre utført og vi som jobbet sammen fant våre plasser i produksjonen.

Reiser til Frankrike

Selv om innspillingen av "Pearl Diver" var både hektisk og krevende, er Margrethe Danielsen allerde i gang med sitt neste prosjekt. 

– Det er en film i samme teknikk, stop-motion animasjon og den skal lages i Frankrike med oppstart i november. Filmens arbeidstittel er Bear Hug og handler om en ensom liten bjørn med et stort ønske om å finne venner.