Vaksinering på løpende bånd

Vaksinesaken

Anders Støverstein får vaksinen. Foto: Rim Hjelde Elmofty

I bygda med rundt 1200 innbyggere er vaksineringen av de eldre godt i gang. Nærnett har fått være med på en vaksinasjonsdag. 

HORNINDAL: Ved Hornindal legekontor skulle man torsdag vaksinere de eldre over 75 år. Bent Ingebrigtsen er fastlege og ansvarlig for vaksineringen. Han forteller om en prosess som er nøye og strengt planlagt. 

Begrenset holdbarhet

Pfizer-vaksinen har en begrenset holdbarhet utenfor fryseboksen og må derfor brukes innen fem døgn etter leveransen. Da må det planlegges strikt slik at man får brukt opp alle dosene.

– Vi skal vaksinere en person hvert to og et halvt minutt. Vi har også en reserveliste, så hvis noen ikke møter opp så er disse advart på forhånd at de kan måtte komme på kort varsel. Dette er for å sørge for at vi ikke mister noen vaksinedoser, sier Ingebrigtsen. 

Det vil være en utfordring hvis folk ikke møter opp til vaksinasjonen, for da risikerer man å miste noen av de dyrebare dråpene. Det ser likevel ut til at alt går etter planen, og legen forteller at det ikke har vært noen som har takket nei til vaksinen ennå. 

Legen Bent Ingebrigtsen sørger for at alt går det som skal. FOTO: Mads Thygesen

 

Når sprøyten er trukket opp må den settes innen to timer. FOTO: Mads Thygesen

– Dette er jo en festdag! 

Det sier Ingebrigtsen til en pasient iført en pen skjorte, som skal inn å vaksineres. 

Paul O. Tomasgard og Anders Støverstein er to av de som er vaksinert i dag. Paul er fornøyd med å endelig ha fått vaksinen. 

- Jeg har ventet en stund, men forventet at jeg skulle bli vaksinert i løpet av februar fordi jeg tilhører den gruppa som er utsatt.

De to mennene har ikke vært så engstelige for viruset selvom de tilhører risikogruppen. Det kan skyldes lite smitte i bygda.

Ingebrigtsen sier også at det har vært lite koronafrykt i Hornindal generelt. 

– Her hos oss har det jo ikke vært smitte i bygda. Folk har nok ikke kjent på den redselen i like stor grad som der man har hatt mye smitte.

Fra venstre: Paul og Anders er vaksinert med første dose. FOTO: Mads Thygesen

Positiv utvikling

Ifølge VG er det nå satt 670 doser i Volda kommune. I følge tall fra FHI har Volda kommune vaksinert flest med andre dose på Søre Sunnmøre med 178 personer. 

Smittevernoverlege i Helse Møre og Romsdal Jørn-Åge Longva, sier i et intervju med Nærnett at distriktet har vært heldige med lite smitte. 

– Utviklingen er positiv. Vi har kommet i gang med vaksinasjonen og har kontroll på smitten. 

Pfizer vaksinen står klar til bruk. 

Fortsatt forsiktig

Nå er det åpnet for at eldre på sykehjem som er ferdig vaksinerte kan få en klem av andre vaksinerte. 

Jørn-Åge Longva og Bent Ingebrigtsen sier likevel at det fortsatt ikke er sikkert om vaksinerte kan smitte andre. Derfor kan man ikke gå helt bort i fra smittevern selv om man er vaksinert. 

– I en rapport fra Israel kommer det frem at smitten går ned fordi man vaksinerer. Man vet ikke helt sikkert, men det ser ut til at vaksinen gjør at man smitter mindre, sier Bent Ingebrigtsen.