Dette mener lokalpolitikerne om høstens stortingsvalg

Vanylven-ordføreren er ikke interessert i Frp-samarbeid til høst

Venstre-politiker og ordfører i Vanylven, Lena Marie Landsverk Sande, ønsker ikke et samarbeid med Frp under høstens valgkamp. Foto: Preben Brækstad

Vanylven-ordfører Lena Marie Landsverk Sande (V) er sikker: Et regjeringssamarbeid med Frp er uaktuelt. 

VANYLVEN: Til høsten braker det løs med et nytt stortingsvalg i Norge. I dag sitter partiene Høyre, Venstre og KrF i regjering. 

Men hvem vil de ulike lokalpolitikerne samarbeide med i neste stortingsperiode?

Samarbeidsvillig

Ordfører i Vanylven, Lena Marie Landsverk Sande (V) mener det blir feil å låse seg til enkeltparti, på spørsmål om hvem hun vil samarbeide med til høsten. 

– Jeg går ikke inn i et valg og sier at jeg ikke skal samarbeide med den eller den. Men det jeg har hørt fra enkelte politikere i Frp, maner ikke til et samarbeid. Vi vil i koalisjon med de som vil samarbeide og finne løsninger med oss. 

Landsverk Sande presiserer at Venstre jobber veldig godt med Frp lokalt.

– Dette handler ikke om partiet, men hvordan enkeltpersoner fronter det. 

Kampsakene til Vanylven-ordføreren den kommende høsten er og forblir utdanning, med fokus på barn og unge. 

– Det er viktig å sørge for at ungene blir sett. Vi må få flere yrkesgrupper inn i skolen, sier Landsverk Sande. 

Dessuten trekker hun frem at det også kan gjøres mye regionalt, særlig i næringslivet og i infrastrukturen. 

– Næringslivet i Møre og Romsdal må få bedre kystvilkår. Samferdsel er òg viktig. Strynefjellstunnelene står veldig høyt oppe på listen min, og det er noe vi må legge til rette for. 

Olav Opsvik (MDG) vil skape et bærekraftig samfunn. Foto: Sunniva Krøvel-Velle 

Grønn fremtid

I kommunestyret i Ørsta sitter Olav Opsvik som representerer Miljøpartiet de Grønne (MDG). Han har en klar tanke om hvordan idealregjeringen hans ville sett ut.

– Det ville vært et stort MDG. Ideelt sett ville vi samarbeidet med Arbeiderpartiet.

– Jeg kan ikke se for meg at vi kan samarbeide med Frp og Sp, siden begge partiene er uklare når det gjelder miljøpolitikk. I tillegg tar de det useriøst.

Målet hans for et bedre Norge med MDG i regjering er å få en slutt på oljeutvinningen. Opsvik mener at vi burde gå over på mer bærekraftige inntektskilder. 

– Jeg vil også at vi skal ha klare mål for å redusere veitrafikk, og heller fokusere på togutbygging og et bedre kollektivtransporttilbud. 

Bennie Bantilan Hansen (Frp) ser for seg et samarbeid med Senterpartiet og Høyre. Foto: Per-Olav Hansen

Vil prioritere helsesektoren 

Frp-politiker Bennie Bantilan Hansen sitter i formannskapet i Ulstein kommune. Hun er ikke kresen når det gjelder samarbeidspartnere til en ny regjering.

– Jeg vil helst at vi jobber med Høyre og Senterpartiet. Men lokalt spiller det ingen rolle hvem vi samarbeider med, så lenge det fungerer.

Bantilan Hansen vil prioritere en utbedring av helsetilbudet i landet. Hun mener det ikke bare er eldreomsorgen som trenger oppussing.

– Alle skal ha mulighet til å få den hjelpen de trenger. De som har dårlig råd, skal ikke måtte reise til utlandet for å ta operasjoner vi ikke tilbyr hjemme i Norge. 

Gudrun Kløve Juuhl (Rødt) ønsker ikke at partiet hennes skal sitte i regjering. Foto: Høgskulen i Volda

Nei til regjering 

Gudrun Kløve Juuhl (Rødt) mener, basert på partiets størrelse, at det beste er å ikke sitte i regjering.  

– Selv om vi skulle gjøre det bedre enn vi har gjort før – tror jeg det er bedre å presse på utenfra og gjerne støtte en rødgrønn regjering på vilkår. 

Kløve Juuhl mener det er viktig å holde på gode velferdstjenester og å ha en profittfri velferd. Hun vil også kjempe for mindre økonomiske forskjeller. 

– Jeg er mest opptatt av å utjevne forskjeller og å ha gode tjenester. Skattepengene våre bør går til velferd og ikke å gjøre de rike rikere, sier hun.