Glade for å kunne møtes på jobb igjen

NMS Gjenbruk Volda

Trine Kriken (74) pakker gledelig inn varene for kundene FOTO: Ola Almås Jullumstrø

Nå er bruktbutikken åpen igjen. Det er de frivillige pensjonistene lykkelige for.

VOLDA: – Det er en veldig god arbeidsplass for pensjonister. Det er godt samhold og miljø. Vi kaller oss gjenbruksfamilien, sier Trine Kriken (74).

NMS Gjenbruk Volda er ikke bare en bruktbutikk. Dette har vært en møteplass i omtrent 19 år. Folk kommer også hit for å slå av en prat og ta en kaffe. Butikken fungerer som en sosial arena der man kan stikke hodet innom når som helst. I 10 år har de holdt på i dette lokalet, og nå er butikken endelig oppe og går igjen etter en litt treg start på året med koronarestriksjoner. 

Kaffekroken

Butikken er en fin plass, både for de frivillige som jobber der og de blide kundene som kommer innom for en prat. Irene Lotsberg (80), har vært med siden oppstarten av butikken. Hun gleder seg til de kan ha flere kunder i butikken samtidig, og at den nå stengte kaffekroken kan åpnes igjen. Det er en plass der man kan slå seg ned og ta en prat med en kopp kaffe.

– Kaffekroken er en viktig del av butikken. Her har vi alltid gratis kaffe og kake. 

Kaffekroken
KAFFEKROKEN: Ser gjennom gamle avisoppslag. Fra venstre: Irene ​​​​​Lotsberg og Trine Kriken. FOTO: Ola Almås Jullumstrø

Studenter kjøper og gir tilbake

Trine Kriken (74) er en av de frivillige hos NMS Gjenbruk Volda. Hun snakker om viktigheten av gjenbruk. Man trenger ikke alltid kjøpe nytt. Tenk på miljøet, sier hun. Hun kan også fortelle at studenter ofte er innom når de er nye i Volda for å innrede hyblene sine. Etter tre år, når de er ferdig på studiet, kommer de tilbake til butikken og leverer tilbake de kjøpte møblene og servisene. Dette synes hun er flott. I forbindelse med miljøarbeidet pleier Kriken å arrangere noe hun kaller "grønn fredag". Et alternativ til "black friday", der prisene er satt ned, med fokus på å kjøpe brukt isteden for nytt. 

Slik holdes butikken åpen

– Har noen av dere vært redde for å møte på jobb med tanke på smitte?

– Med det samme var en del av oss skeptiske, men vi har tilpasset oss med å halvere åpningstidene, maksgrense på antall folk i butikken og håndsprit.

Glade kunder

Det kommer jevnlig folk innom butikken. Noen besøker for første gang, mens andre har det som et fast stoppested når de kjører forbi. Ola Liland er en av de sistnevnte. Han er på utkikk etter en gave til niesen sin som har kjøpt seg ny leilighet. 

– Jeg kjøper som regel alle gavene mine brukt. Det er bare tull å kjøpe nytt hele tiden. Nå har jeg funnet et blått servise og et par vinglass.

Kunde hos NMS Gjenbruk Volda
Ola Liland er storfornøyd med gavehandelen på NMS Gjenbruk Volda. FOTO: Erlend Arnesen

Åse Elin Volle synes bruktbutikker er spennende. Man finner ikke slike varer overalt, sier hun. 

– Jeg liker å handle brukt fordi det er en historie i det, og selvfølgelig fordi det er bra for miljøet. 

Åse og mor
Åse Elin Volle på en hyggelig handletur med mor, Eva Volle. FOTO: Ola Almås Jullumstrø