NYTER UTSIKTEN: Ekteparet Petter Kragset og Sissel Smaller ser ut mot Vanylvsgapet.

400 trappetrinn ferdig: — Hakalletrappa blir en attraksjon

Petter Kragset har i flere år drømt om å bygge sherpatrapp på Hakallestranda. Nå har drømmen trappet opp til å bli en virkelighet. 

Publisert Sist oppdatert
FYSISK: Samarbeid er nødvendig for å få på plass steinene.
KILING: Her slås steinene fast for at steinen på toppen ligger stabilt.

VANYLVEN: I de kommende ukene er det full aktivitet i steinura mellom Klovningen og Kragsethornet. Fire sherpaer fra Nepal er godt i gang med å legge 2000 trappetrinn til toppen. Hakalletrappen blir 1,3 kilometer lang før den når toppen. Arbeidet startet i sommer, og omtrent en fjerdedel av trappen er allerede ferdig. 

— I snitt trenger man over ett tonn med stein per trappetrinn, sier Petter Kragset. 

SPREK: Petter Kragset hadde allerede trent en økt på morgenen da han ble med opp for å se på trappa.

Aktive folk

63-åringen vokste opp på Hakallestranda, og har vært glad i fjell og natur hele livet. Kragset har vært på det høyeste punktet i over 125 land, og har også prøvd å bestige selveste Mount Everest. Der måtte han kaste inn håndkledet omtrent tusen høydemeter fra toppen. 

— Den fysiske formen var god og jeg var godt akklimatisert, men kroppen lystret ikke, og da var det dumt å fortsette, sier Kragset.

Kona Sissel Smaller derimot, tok seg helt til topps på verdens høyeste fjell. Dette skjedde for snart tyve år siden.

— Kroppen min taklet høyden bedre enn Petter. Man kan være godt forberedt, men det er ikke alle som tåler den ekstreme høyden, sier Smaller. 

Ekteparet er medeiere av Hakallevær Sjøhus som ligger et par steinkast fra foten av Hakalletrappa. Kragset mener at trappen vil trekke folk til Hakallestranda og kommunen, som vil handle på nærbutikken og besøke Hakallegarden.

Sissel Smaller nevner også andre fordeler ved trappen:

— Vi mener at trappa kan være bra for folks fysiske og psykiske helse, fordi det blir en sosial møteplass, samtidig som man får en god treningsøkt av å gå opp, sier Smaller.  

MØTEPLASS: Sissel Smaller sier at trappa har allerede blitt en sosial møteplass for lokale som vil trimme.

Store planer

Ideen om å bygge sherpatrapp fikk Kragset sammen med en nabo for rundt fem år siden. Motivasjonen for å gjøre ideen om til virkelighet har siden vært stor. 

— Det blir en fantastisk trapp, med en flott utsikt. Man kan ta seg en kveldstur og nyte solnedgangen mot vest ut mot havet. I tillegg er jeg en gammel ultraløper som vet hva det betyr å ha noe interessant der man driver fysisk aktivitet.

For å starte prosjektet trengte man først tillatelse fra grunneierne og fra kommunen. Da tillatelsene var på plass fikk de to millioner kroner fra Hakallestranda Utvikling, Sparebanken Møre ga en halv million, og Vanylven kommune ga 750.000 kroner. 

— Da hadde vi en ganske god startkapital, og arbeidet kunne starte, sier Kragset.

God arbeidsmoral

Sherpa

Sherpa er en folkegruppe på rundt 150 000 mennesker. De fleste bor i fjellområdene i Nepal, sør for Mount Everest.

Sherpaene er kjent for å være gode fjellfolk, og har vært sentrale for mange ekspedisjoner opp til verdens høyeste fjell, Mount Everest. 

https://snl.no/sherpa

Arbeidet startet i sommer, og allerede er steintrappen en fjerdedel på vei. Taktfaste slag av hammere som treffer stein bryter stillheten når vi beveger oss oppover trappen mot Kragsethornet. Lederen for sherpaene er Nawang Karsang Sherpa fra Nepal. 

— Disse trappene er bra for helsa. Både for oss som bygger, og de som skal benytte seg av dem, sier Nawang Karsang Sherpa. 

Han kom til Norge for å bygge sherpatrapp for første gang i 2018. Siden har han vært i landet hver sommer, og har bygd trapper rundt Bergen, i Nord-Norge, og på Sørlandet. Steiner opp i mot ett tonn skal kløyves, og plasseres.

— Vi bruker spett til å plassere steinene. Man må være sterk og ha god utholdenhet, men det viktigste er god teknikk for ellers kommer man ingen vei, sier Karsang Sherpa. 

For at trinnene skal ligge helt stabilt blir mindre steiner kilt fast på siden og under de største steinene. Steinene slås fast med hammer for at det skal sitte skikkelig. I denne prosessen blir det ikke brukt andre hjelpemidler enn enkelt utstyr og kroppsmakt. Likevel har ikke Karsang Sherpa hatt noen plager med kroppen i sin tid som trappebygger.

FJELLVANT: Som Sissel Smaller har også Nawang Karsang Sherpa besteget Mount Everest.

— Det er god trening, og man blir sunn og sterk, sier han.

Kragset er mektig imponert over sherpaenes arbeidsmoral, og mener at nordmenn har mye å lære av deres disiplin. 

— De møter presist hver morgen, tar kun pauser når de skal, og skal man snakke med dem, så har de knapt tid til det også, ler Kragset. 

Det å jobbe i Norge er lukrativt, og i løpet av en kort periode tjener de gode penger i forhold til det de gjør i hjemlandet.

— Vi setter pris på å få jobbe i Norge, og det er konkurranse om hvem som får jobbe her, sier Karsang Sherpa. 

Etter at en sherpa har kommet fra et opphold i Norge, er det vanlig at han deler noen prosenter av inntekten med andre som trenger penger, eller bidrag til skoler eller til formål som lokalsamfunnet trenger.

Prislappen på prosjektet

FRA SKOGEN: Trappen snor seg mellom granskog før den kommer ut i mer åpent terreng.

Kostnaden på Hakalletrappa ble først kalkulert til 6 millioner kroner pluss moms, men kostnaden på steinen ble dyrere enn forventet. I følge Kragset ser det nå ut til at prislappen havner på 8 millioner kroner pluss moms. Steinen de benytter blir fraktet over 300 kilometer fra Granvin i nærheten av Voss. Den lange avstanden gjør at fraktkostnadene blir store, på grunn av mange turer med lastebil til Vanylven. Helikopter må til for å fly steinen fra Klovningen og opp fjellsiden.

— Vi vurderte å benytte stein som var adskillig nærmere, men sherpaene foretrekker å bruke steinen fra Granvin som er lett å kløyve, som og er godt egnet for bygge sherpatrapp. De andre store utgiftene er lønn til sherpaene og helikoptertransport, forteller Kragset.

I tillegg blir det parkeringsplass på oversiden av fylkesveien, med toalett og kanskje et utsalgssted der idrettslaget kan selge utstyr og proviant. 

Nesten halvveis før vinteren

Hakalletrappa vil i løpet av høsten komme et stykke videre opp mot Kragsethornet. Likevel er det et godt stykke igjen før trappen strekker seg helt til toppen på 456 meter over havet. Tiden vil vise når prosjektet blir ferdig, men så lenge det kommer mer penger inn i kassen, vil arbeidet fortsette til neste år. 

— Vi kommer til å søke støtte fra blant annet Olav Thon-stiftelsen, spillemidler, sponsormidler og fra næringslivet. Det skal også selges trappetrinn, der kjøperne får sine navn på nettet eller i bunnen av trappa, forteller Kragset. 

Hvis planene om Stad skipstunnel blir realisert, vil mye av båttrafikken passere like utenfor Hakallestranda, som også kan bety at flere kommer innom for å gå trappen. 

— Hakalletrappa blir godt synlig fra sjøen. Den glir godt i terrenget fordi Kragsethornet består av mye ur, og den snor seg mellom steinene. Det blir en veldig fin trapp, det er jeg helt sikker på, avslutter Kragset. 

Powered by Labrador CMS