');
Stian Thunem-Borelly, lokallagsleder i SV Ørsta.
Stian Thunem-Borelly, lokallagsleder i SV Ørsta.

SV bryter sonderingene:
– Forventet å finne et felles grunnlag

Lokalpolitikere på Søre Sunnmøre er skuffet over at regjeringssonderingene ikke har ført frem.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag meldte partileder Audun Lysbakken at Sosialistisk Venstreparti (SV) bryter sonderingene til Jonas Gahr Støres (Ap) «drømmeregjering». Dermed ser det ut til at Arbeiderpartiet og Senterpartiet (Sp) må danne mindretallsregjering.

– Det er trist, men SV har gått til valg med et tydelig mandat. Jeg stoler på at Lysbakken har tatt en rett avgjørelse.

Det sier Stian Thunem-Borelly, lokallagsleder i SV Ørsta. Han peker på flere felt som det kan ha vært vanskelig å enes om.

– Oljepolitikk, utslipp, naturvern og skattepolitikk er noen områder. Jeg tviler på at én enkelt sak har veltet forhandlingene, sier han.

Tro på samarbeid uansett

– Sp har gått til valg på en «Ap-Sp-basert regjering». Er du overrasket at SV går ut?

– Jeg er litt delt. Jeg hadde forventet at vi klarte å finne et felles grunnlag. Men Sp har vært veldig tydelig på at de ikke ønsker SV i regjering, så det er ikke veldig overraskende, sier Thunem-Borelly.

Dersom SV går i opposisjon, tror han fremdeles på et godt samarbeid med regjeringen.

– Det er flere saker vi kan finne enighet i, men som opposisjonsparti kan vi fokusere sterkere på våre kjernesaker og kjempe for gjennomslag. Uansett håper jeg fortsatt det er mulighet for fremtidige forhandlinger, sier Thunem-Borelly.

– Bedre med SV

I Vanylven er Ap-gruppeleder Ottar Jan Løvoll skuffet at partiene ikke har funnet enighet.

– Jeg har hele tiden vært klar på at vi bør ha en trepartiregjering, og jeg kan bare beklage overfor velgerne dersom det ikke blir slik, sier han.

VG opplyser at partileder Lysbakken fremdeles holder døren åpen til fremtidige forhandlinger.

– Audun sier han ønsker Gahr Støre som statsminister og vil samarbeide. Skulle det bli mindretallsregjering tror det kan bli bra, men det hadde blitt bedre dersom SV var med, mener Løvoll.

– En del store uoverensstemmelser

Sande-ordfører Olav Myklebust (Sp) forteller han også hadde håp om trepartiregjering.

– Men det er klart at å samordne tre ulike parti er utfordrende. Alle har sine prinsipper og derfor er det viktig at man har gjort slike sonderinger for å finne ut hvor man ligger. Vi har mye til felles, men Sp og SV har også en del store uoverensstemmelser. Avvikling av olje er krevende, særlig på kort sikt. Man trenger god tid når man skal gjøre noe så dramatisk, mener Myklebust.

– Hvordan ser du an mulighetene i en mindretallsregjering av Ap og Sp?

– Det kan være et alternativ, helt klart. Men da må det foreligge en avtale om samarbeid rundt statsbudsjettet, også så er man deretter avhengig å søke støtte i de ulike sakene, sier Myklebust.