Bader året rundt - helseeffektene er usikre 

De siste fire årene har det ikke gått én eneste uke uten at Sissel Andenes (59) har tatt noen iskalde, forfriskende svømmetak i Voldsfjorden. Dette gjør hun av to grunner - glede og helse.

Publisert

VOLDA: – Jeg liker å sitte og høre på bølgene skvulpe innover og bare kjenne på en helt spesiell ro i kroppen. Du får virkelig en magisk naturopplevelse og en nærhet til naturen, sier 59-åringen. 

Det var i mars 2020 at Sissel oppdaget sin kjærlighet for isbading. Siden den gang har hun minst én gang i uka kledd på seg badetøyet, ullsokkene og hanskene for å senke kroppen ned i det forfriskende vannet. På land venter varme klær og det hun måtte trenge for å nyte opplevelsen.

– Jeg kjenner at det å skape seg en glad dag, det er viktig for meg. Etter at jeg har badet kjenner jeg på en glede og en ro i kroppen. Det tror jeg er helsefremmende på veldig mange områder. 

NYBADET: Sissel Andenes (59) nyter sola etter dagens bad.

Garanterer ikke helsefordeler 

PROFESSOR: James Mercer mener at isbading kan være positivt for helsa.

Sissel mener at isbading har positive helseeffekter, og har selv kjent det på kroppen.

– Du holder deg frist og slank, får godt humør, og det vekker noe i kroppen din som øker blodsirkulasjonen. Du blir rett og slett glad etterpå, sier hun.

James Mercer, tidligere professor ved UiT Norges arktiske universitet, har sett nøye på 104 ulike studier som omhandler isbading.

– Gjennomgangen viser at det er økende vitenskapelig støtte for at frivillig eksponering for kaldt vann kan ha gunstige helseeffekter, forteller Mercer.

Han mener likevel det er vanskelig å konkludere med at det kun er eksponeringen av kaldt vann som er hovedårsaken til helseeffektene.

– Basert på resultatene fra denne gjennomgangen, kommer ikke de helsemessige fordelene nødvendigvis bare fra selve kuldeeksponeringen. De kan også forklares av andre faktorer, som en aktiv livsstil, god stresshåndtering, sosiale interaksjoner og en positiv tankegang. Før vi har flere konkluderende studier, vil emnet fortsette å være gjenstand for debatt, sier Mercer.

Helseeffekter ved isbading

Det kan redusere det «dårlige», hvite kroppsfettet som lagrer energi, samtidig som det kan ha en positiv effekt på «godt», brunt fett som hjelper til med å brenne kalorier og kan ha en positiv virkning mot fedme, hjerte- og karsykdommer. I tillegg kan det ha en gunstig effekt på insulinfølsomheten og redusere risiko for utvikling av diabetes. Også produksjonen av proteinet adiponektin, som beskytter mot insulinresistens, diabetes og andre sykdommer, øker ved eksponering for kulde.

Hentet fra UiT Norges arktiske universitet

POSITIV: Sissel Andenes er opptatt av å skape seg en glad dag.

Voldas største spa

Ifølge Sissel er en positiv tankegang helt grunnleggende for å kunne nyte et bad i det kalde vannet. Hun mener det er viktig å ikke tenke på den kalde temperaturen, men heller ha fokus på pusten.

– Når du er rolig i pusten, da kjenner du ikke at det er kaldt. Hvis du strammer hele kroppen og tenker at det er iskaldt, da blir det kaldt. Det er jo selvfølgelig kaldt, men om du klarer å puste og beholde roen, så er det bedre, forklarer hun.

Etter fire år har Sissel blitt en erfaren isbader. Det har sine fordeler.

– Etter at jeg startet i mars 2020 har jeg bare fortsatt, og etterhvert så har jeg kjent at kroppen har lyst til å bade. Jeg har jo blitt så glad i vannet. 

Til tross for at sola skinner denne mandag formiddagen, viser badetermometeret kun 3 grader i Voldsfjorden. Det stopper ikke henne fra å nyte vannet.

– Jeg er kanskje litt rar, men andre folk drar jo på spa-behandlig og sånn, og fjorden her er som et stort spa, ler hun.

VARME KLÆR: Det er viktig å ta med seg varme klær etter man har badet.

Tips til nye isbadere

Sissel har ett viktig tips til alle som ønsker å starte med isbading:

– Alt sitter i hodet. Hvis du har bestemt deg for at du skal bade, så gjør du bare det. Jeg synes absolutt alle burde prøve det, dersom man er frisk og i stand til det, forteller hun.

Hun mener alle har godt av å utfordre seg selv.

– Du må tenke at det her skal jeg jammen meg klare. Det handler om å bryte barrierer og at det skaper en form for mestring.

Powered by Labrador CMS