GRUNN TIL Å SMILE: Lars Mikael Barstad Løvold er godt fornøyd med skolevalget

Annenhver elev i Ørsta stemmer FrP

FrP er desidert størst i årets skolevalg i Ørsta kommune, etter å ha fått over 50 prosent av stemmene. Dette er partiets beste resultat i et skolevalg siden 2009. Men at resultatet har noen reell betydning hersker det usikkerhet rundt.

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA: – Vi er veldig glade for et godt resultat i årets skolevalg, og ser at det er resultatet av en lang og god valgkamp fra vår side, sier leder for Sunnmøre FpU, Lars Mikael Barstad Løvold.

Han har drevet valgkamp for Fremskrittspartiets ungdom denne høsten, blant annet ved å delta på skoledebatter i Ørsta og Volda. Til ungdom i Ørsta selger han inn en fremtid med mindre skatt, mer frihet og større muligheter. Han tror valgkampen som er gjort på Søre Sunnmøre denne høsten kan ha gjort varig inntrykk på de unge stemmeberettigede.

– Dette lover bra for fremtiden for FrP i Ørsta og Søre Sunnmøre. Unge velgere blir voksne velgere, og det at vi allerede har en solid oppslutning blant framtidens velgere, kan ikke ses på som annet enn positivt.

Viktig demokratisk skolering

Valgforsker, og professor ved Høgskulen i Volda, Bjarte Folkestad, er imidlertid ikke like sikker på om stemmene fra ungdommene gir et realistisk bilde av den politiske situasjonen i fremtiden. Han tror mange ungdommer legger lite vekt på hva de stemmer ved skolevalget.

UNGE OG LOVENDE?: Bjarte Folkestad er usikker på hvor mye elevene tenker gjennom hva de stemmer ved skolevalget.

– For mange er skolevalget et slags første møte med demokratiet, og jeg tror nok mange i stor grad tenker at skolevalget er mest show, og at det ikke er så farlig hva de stemmer.

Selv om han ikke tror skolevalget er så viktig for de valgene ungdommer tar senere i livet, mener Folkestad at det er en viktig form for demokratisk skolering. 

– Med tanke på valgdeltakelse derimot har nok skolevalget en funksjon, da det bidrar til en demokratisk bevissthet blant de unge velgerne. Den tar de med seg videre i livet, noe som gjør det mer sannsynlig at de stemmer ved senere valg.

Ikke overrasket

Nestleder i Ørsta FrP, Roy Magne Mo, mener det ikke er uventet at FrP gjør det godt i årets skolevalg. Han mener det tyder på at ungdom i bygda har forstått partiets kjernebudskap.

– FrP vil gi folk tilbake troen på seg selv, og at vi kan få til ting selv uten å være avhengige av det offentlige. Det begynner ungdommen i Ørsta å skjønne.

I Ørsta jobber FrP spesielt med å skape alternative møteplasser for ungdom som faller utenfor idretten, og andre organiserte aktiviteter. Mo er blant annet opptatt av at de såkalte “rånerne” ikke skal ses på som et problem.

– Vi har kommet med flere forslag til møtesteder for den bilinteresserte ungdommen, som mekkeplasser og andre samligsplasser. Det har nok vært noe av det som appellerte mest til ungdommen, tror Mo. 

Kompleks sak

Ved forrige kommune- og fylkestingsvalget i 2019 fikk FrP bare 14 prosent av stemmene blant Ørstas ungdommer. Valgforsker, og professor ved Høgskulen i Volda, Bjarte Folkestad, ser flere potensielle årsaker til den voldsomme veksten.

STORE SVINGNINGER: Slik har skolevalgresultatet for FrP i Ørsta utviklet seg siden 1997.

Han peker på en rekke kontroversielle regjeringsavgjørelser som mulige årsaker til at FrP tapte stemmer. I tillegg tror han fremveksten av partiet Folkets parti (den gang kalt Folkeaksjonen nei til mer bompenger) gjorde at FrP tapte ytterligere stemmer.

– Den gang slet nok FrP betydelig mer med å skaffe velgere generelt på Søre Sunnmøre enn de gjør i dag. I tillegg hadde Senterpartiet større vind i seilene, og klarte derfor å kapre en del av de misfornøyde velgerne, som FrP ofte har et godt tak på. Mange har nok vendt tilbake til FrP siden den gang.

Stein Aam-effekten

Folkestad tror at ordfører i Ørsta Stein Aam har mye av æren for at det er Senterpartiet som sitter med makten i dag.

– Han har nok vært usedvanlig godt likt, og sannsynligvis sanket stemmer langt utover de typiske senterpartivelgerne.

Lovise Nikoline Voldsund i Søre Sunnmøre FpU, er enig i at Stein Aam-effekten trolig har ført til kunstig høye stemmetall for Senterpartiet de siste årene.

– Dette ser vi hele tiden i lokalvalg. De har en mye større tendens til å bli rene personvalg enn stortingsvalgene. Sjansen for at en person blir direkte utslagsgivende for resultatet er mye større når det er kommune- og fylkestingsvalg, mener Voldsund.

PERSONLIG, MEN IKKE PRIVAT: Lovise Nikoline Voldsund mener kommune- og fylkestingsvalgene har en tendens til å bli rene personvalg.

Stein Aam stiller imidlertid ikke til gjenvalg, og Folkestad er usikker på om Senterpartiets nye ordførerkandidat Tove Halse Digernes har like stor støtte blant folket. Han mener situasjonen i år er mye mindre tydelig, men spår at Senterpartiet gjør et dårligere valg enn for fire år siden.

– Det blir spennende å se utfallet av valget denne gangen. Resultatet er nok mye mindre gitt i år, enn det var for fire år siden.

Powered by Labrador CMS