– Du utsetter deg for et medisinsk eksperiment
Apotekene ser en kraftig økning i salget av melatonin. Farmasøytene er uroet over hvordan langtidsbruk påvirker unge. Ekspert kaller det et søvneksperiment som vi ikke vet utfallet av.
VOLDA: – Salget av melatonin har økt mye, men det finnes ikke gode studier på langtidsbruken av melatonin, forteller farmasøyt Torill Kleppe ved Møre apotek.
Melatonin ble reseptfritt for fire år siden og salget har tredoblet seg de siste årene. Nå som det er blitt et svært populært kosttilskudd er Kleppe bekymret for at unge kan bruke melatonin på feil måte.
Hun sier at det finnes to typer melatonin som kan fås kjøpt hos apotekene i dag.
En type melatonin har raskere virkning og egner seg til reise. Den andre typen egner seg bedre til å opprettholde god søvn gjennom hele natten. Den fungerer best for de som ofte våkner på nattestid. Det sier Kleppe og legger til.
– Eneste melatonin godkjent for langtidsbruk er beregnet for personer over 55 år og er på resept.
Kan påvirke fertiliteten
Tomas Myklebust er spesialist i klinisk nevropsykologi og psykolog i Ulstein.
Han mener at de som bruker melatonin over lang tid utsetter seg for det han kaller et medisinsk eksperiment.
Langtidseffektene er vesentlig dårligere forsket på enn korttidsbruken. Myklebust forteller at det påvirker både kroppstemperatur, blodsukker og blodtrykk. Og det kan få negative effekter på pubertet og fertilitet. Det bekymrer eksperten.
– Når vi tar tilskudd av andre hormoner, senker det kroppens egenproduksjon av disse hormonene. Dette kan gi økt risiko for at man slutter å produsere melatonin.
Den største faren ifølge psykologen er at man blir avhengig av tilskudd for å opprettholde normale melatonin-nivåer i kroppen.
– Vi vet for lite om bruk og bivirkninger, og derfor råder vi barn og unge til å være forsiktig med å overdrive inntaket av melatonin, forteller han.
Nevropsykologen understreker at det er for lite forskning på langtidsbruk og at man skal bruke det varsomt.
Unge har aldri sovet så dårlig
Folkehelseinstituttet (FHI) sine tall viser at unge sover dårligere enn noen gang før.
– Vi vet at barn og særlig ungdom sover mindre enn for bare 10-15 år siden, og ifølge FHI sin folkehelserapport sover unge i snitt 6,5 timer hver natt, sier han.
Myklebust forteller at det er to timer mindre enn det som er anbefalt.
Før januar 2020 var det ikke mulig å kjøpe melatonin reseptfritt. Nå flommer det over av melatoninprodukter hos både apotek, dagligvare- og helsekostbutikker.
Myklebust sier markedsføringen er massiv. Han peker på at de fleste ikke trenger å kjøpe slike produkt.
– At melatonin er så tilgjengelig gjør at alle kan kjøpe det, selv om man ikke vil ha utbytte av det, og doseringen er mer eller mindre tilfeldig.
Flere studier har vist at i de tilfellene melatonin har en effekt, er det tilstrekkelig med små doser på rundt 0,2 mg.
Effekten øker ikke dersom du tar flere melatonin-tabletter, ifølge søvneksperten.
– De fleste av oss produserer mer enn nok melatonin og har derfor ikke behov for å tilføre mer, sier han.
Melatonin gjør deg ikke trøtt på samme måte som det sovemedisiner gjør. Det fungerer derimot som en dirigent for alle søvnprosessene i hjernen.
Psykologen sier at andre hormonpreparater som er reseptbelagt vurderes av fastlege, noe som gjør at man får medisinsk hjelp til å vurdere bivirkninger og andre former for behandling.
Det er ikke tilfellet nå som melatonin har vært reseptfritt i fire år.
Bekymrer søvnforsker
Søvnforsker Ingvild Saxvig sier at melatonin er et
godt preparat ved døgnrytmeforstyrrelser, men at det ikke bør brukes for å behandle innsovningsvansker.
Hun er urolig for at unge bruker melatonin ved andre typer søvnproblem, når de heller burde oppsøkt behandling som er mer egnet.
– Det må brukes på riktig grunnlag, fordi melatonin først og fremst hjelper hvis du kun sliter med å sovne om kvelden fordi døgnrytmen forsinkes.
Hun legger til at melatonin har sin naturlige plass hos de som vrir døgnet.
– Mange tenker på søvnproblemer når de tar melatonin, men det er ikke slik melatonin fungerer. Melatonin er ikke en sovemedisin, det påvirker døgnrytmen, og for de som har døgnrytmeproblemer vil melatonin derfor gi lettere innsovning, sier hun.
– Dagslys er viktigst fordi det påvirker døgnrytmen i stor grad. Får vi mye dagslys, legger vi til
rette for god døgnrytme som hjelper oss å få nok søvn.
Ettersom de fleste unge er B-mennesker, er det ekstra viktig å ha god døgnrytme.
Før du velger å legge melatonin i handlekurven, har søvnforsker Saxvig følgende råd.
– Ikke sov på dagen, vær fysisk aktiv utendørs og få dagslys tidlig på dagen. Du bør heller ikke trene for sent på kvelden, avslutter Saxvig.
Se video fra da Nærnett testet søvnrådene fra søvnforsker Saxvig.