GJESTEBRYGGEN I VOLDA: Her planlegger de å bygge badstuen.

Planlegger badstue i sentrum – Kun èn ting som gjenstår

Isbading har blitt mer populært siste årene. Nå ønsker voldingene bedre badstue-tilbud i sentrum.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Volda Rotary klubb har tatt initiativ til å bygge badstue ved gjestebryggen i Volda sentrum. Økonomiske midler og planløsningen er i boks, det eneste som mangler er å få noen til å drifte den. 

Oddbjørn Følsvik er medlem i klubben og aktiv i planleggingen av en ny badstue. 

– Motivasjonen er rett og slett å gjøre Volda til et enda bedre sted å være, sier Følsvik.

Tidligere leder i Volda Rotary klubb, Oddbjørn Følsvik.

Vanligvis jobber Rotaryklubben med veldedige formål som innsamling av midler og opplysning av saker de mener er viktige. Nå ønsker klubben også å sette fokus på et etterspurt helse- og velværetilbud i hjertet av Volda. 

Mangel på sentralt tilbud

Det er populært med både bading og badstue i studentbygda Volda, men dersom man ønsker å benytte seg av en ferdig oppvarmet badstue, er det nærmeste alternativet en halvtimes kjøretur til Sæbø.

MYE BRUKT: I badstuene på Sæbø er det full aktivitet hele året.

På kaien på Sæbø fyrer en mann opp to badstuer. Snart kommer det to grupper for å søke ly fra vinterkulden. Tommy Riise Olsen er en av åtte driftere av Sæbø Fjordsauna. Vanligvis jobber han som den lokale skyssbåtføreren, og frakter folk fra den ene lille plassen til den andre.

BADSTUE-ENTUSIAST: Tommy Riise Olsen har bygget, og drifter blant annet de to badstuene på Sæbø.

Riise Olsen mener badstue-tilbudet i området er svært godt. Han peker ut i Hjørundfjorden mot de ulike badstuene. Det er fire badstuer bare i denne fjorden, blant annet på Urke og Øye. 

 - Hvorfor det er så mange badstuer akkurat her?

– Det er fordi det er jeg som har bygd dem, sier skyssbåtføreren med en smule stolthet.

- Hvor mye arbeid er det å drifte badstuene?

– Det følger med en del arbeid med driftingen. Elektriske saunaer ville nok vært enklere, men det er en ekstra sjarm med vedfyring, sier Riise Olsen. 

Selv om det er opptil flere saunaer i Hjørundfjorden, er det ikke like stor overflod i Volda. På Andaneset står Voldas eneste badstue, den er selvbetjent og eid av kommunen. For øyeblikket er den også stengt.

Vil tilbakeføre det gamle sentrum

Peter Bjørneseth (25) er født i Volda og bor fortsatt i hjembygda. Dette året jobber han før han til høsten starter på et nytt studie. Ved siden av det er han aktiv i kommunepolitikken.

Bjørneseth påpeker at Volda tidligere har vært sentrert rundt havnen, men at med utvidelsen av høyskolen har sentrum blitt mindre definert. Han ser positivt på å få mer aktivitet i det han mener er det naturlige sentrum. 

– Vi har jo nettopp bikket 11.000 innbyggere, det er garantert mange som ville ha benyttet seg av en badstue i sentrum, sier han.

Voldingen tror selv han ville brukt badstuen mye, og ønsker å bidra med å drifte den.

– Hva tror du er løsningen på å få driftet badstuen? 

– Det må jo være en form for forening der folk kan melde seg frivillig. Jeg tror det er flere som ville være interessert i det, sier Bjørneseth.

Ingen badstue-konkurranse

Riise Olsen forteller oss at han nok ville mistet noen gjester til Volda, ettersom at mange studenter fra Volda benytter seg av badstuene på Sæbø. Han stiller seg likevel positiv til et bredere tilbud som vil skape mer liv i nabokommunen Volda.

– Jeg ønsker dem masse lykke til, avslutter han.

Powered by Labrador CMS