ON AIR: Raja fikk opplæring i Radio Volda sitt studio. Fra venstre: Abid Raja, Eline Håker og Lea Scharff.

Besøkte morgendagens journalister

Tirsdag ettermiddag fikk journalistikkstudentene ved Høgskulen i Volda besøk av stortingspolitiker Abid Raja. Her fortalte han blant annet om forholdet mellom politikere og journalister.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: – Noen av dere kommer kanskje til å grille meg i framtiden, sier Abid Raja og ser skeptisk utover klasserommet.

Foran han sitter det titalls journalistikkstudenter.

– Bare vent, du! lyder det fra salen.

Latteren satt løst da den tidligere kultur- og likestillingsministeren besøkte avdelingen for mediefag tirsdag ettermiddag. 

Dit kom han for å snakke om egen erfaring med journalister, som både politiker og tidligere advokat. 

Fra retten til Stortinget

– Jeg kjenner ganske mange journalister. Utenom politikere, så er kanskje journalister de jeg kjenner flest av som yrkesgruppe. 

Man kan trygt si at Abid Raja er et kjent fjes i media. Han kan straks feire ti år som heltidspolitiker på Stortinget, og før den tid var han advokat. 

I 2020 ble han den tredje mest omtalte nordmannen i pressen, ifølge tall fra analysebyrået Retriever. 

– Som advokat hadde jeg med krimjournalister å gjøre, som regel ikke er ute etter deg. Men å gå fra forsvarsadvokat og inn i politikkens verden - da merker du at ting forandrer seg, sier Raja og ler smått.

– Jeg har hatt mine erfaringer med ulike journalister opp over årene. Som politiker er du mer avhengig av å skulle selge ideene dine. Og enkelte ganger får du nei. Jeg tror jeg aldri har fått så mange "nei" som under denne valgkampen, for eksempel. 

PARTIKOLLEGAER: Annika Brandal (V) var med Raja både på foredrag og omvisning.

– Noen ganger kommer man på kant med hverandre

Når politikeren spør om det er noen i klasserommet som vil bli den neste Fredrik Solvang, som jobber som debattleder i NRK, er det ingen som tør å svare ja.

Raja forteller om situasjoner hvor han har ønsket å delta i politiske debatter i media, men må ha blitt hjemme etter avslag fra journalister. 

Andre ganger må politikerne være med, selv om de kanskje ikke vil det. Det kan være blant annet fordi de har havnet i en skandale og må forsvare karrierene sine.

– Det forholdet i debattstudioet kan være vanskelig. Hvor den grensen om når politikeren skal få si nei går, den kan være uklar. Politikerne og journalistene kan ofte ha ulike planer når det kommer til nettopp slike ting. 

Abid Raja mimrer så tilbake til tiden han jobbet som advokat, da han kom på kant med journalister.

– På vegne av klienten blir man selvsagt forbannet da journalisten trykker ting som kanskje er ugreit å trykke. Da blir det fort dårlig stemning, sier han og trekker på smilebåndet. 

Fikk omvisning i redaksjonen

– DET ER SOM Å HØRE PÅ HELGEMORGEN: Raja storkoste seg da han fikk høre en av Scharffs reportasjer.

Journalist i Nærnett, Lea Leivestad Scharff, fikk jobben med å gi gjesten Raja omvisning rundt om i redaksjonen til Nærnett. Hun forteller om en svært positiv opplevelse med politikeren.

– Det var morsomt at han var så interessert i alt vi drev med, sier Scharff.

Raja fikk komme inn i radiostudioet til Radio Volda, se TV-studioet til Nærsynet, samt føle på stemningen på desken. Det hele gjorde han med begeistring.

– Han var en skikkelig hyggelig fyr.

Powered by Labrador CMS