Dameskikveld på Volda skisenter
"Frihet til å mestre". Det er slik Eli-Mette Lüthcke, styremedlem i Friluftsforeninga Volda, beskriver bakgrunnen for skitrening-tradisjonen.
I nesten 30 år har Friluftsforeninga Volda arrangert skikveld for kvinner. Annenhver mandag kommer mødre, døtre og bestemødre for å leke seg i bakken. Man må være over 18 år for å kunne delta.
– Da vi startet med dette var det mange av oss som hadde små barn, og vi var heller ikke veldig gode på ski. Vi ville ha et tilbud der mødre kunne øve seg i bakken og bli bedre på ski, uten å bli begrenset av barna, sier Eli-Mette Lüthcke.
Lett å være med
Tall fra SSB viser at det er en tydelig sammenheng mellom fysisk aktivitet og livskvalitet. Friluftsforeninga Volda har fokus på lavterskel-tilbud for å bidra til aktivisering, og har samarbeidet med Volda Skisenter i mange år.
– De stiller med preppa bakker og vi får låne skiutstyr. Det gjør det enklere for folk å bli med og få mestringsfølelse, sier Lüthcke.
Foreningen gir nysgjerrige en mulighet til å prøve å være med én gang før man må betale. De uttrykker at økonomi ikke skal være et hinder for å delta. Eli forklarer nemlig at det er mange som vil teste først, men at de ofte kommer igjen.
Tre generasjoner
Sonnie Rose Åmås, Rosemari og Rosebell Eikrem er opprinnelig fra Filippinene og forklarer at de trives godt med tilbudet. Yngste i flokken har stått mest på ski. Nå er det bestemor som skal lære seg kunsten.
– Vi har jo ikke snø i Filippinene, så det er spennende å prøve å stå på ski her i Norge, sier mor og ler.
Fra bakken hører man høy latter og et lite smell. Det er bestemor som har kjørt rett i gjerdet. Tross fallet, er humøret på topp.
Tradisjonsbygging
Et av målene med tiltaket er at tradisjonen skal bli ført videre. Det er lettere å føre skigleden videre til barna hvis man mestrer det grunnleggende selv, mener Eli-Mette Lüthcke.
De frivillige mimrer tilbake til mandagsturene og skikveldene de selv hadde nytte av for mange år siden. Det fortelles at fokuset har flyttet seg litt. Før var de mest opptatt av eget ønske om fritid, men nå har de lyst til å gi andre samme muligheten som de hadde.
– Alt er basert på dugnad. Det er ingen som er her fordi vi må, vi er her fordi vi har lyst til å bidra, avslutter Lüthcke.