ENGASJERT: Atle Rusten er opptatt av blant annet samferdsel.

Delte meninger om hva som er viktig når man skal stemme

Valgforskning viser at lokale saker er viktigst for hvilket parti man stemmer på. Atle Rusten fra Sandsøya mener derimot at kommunevalget er et personvalg.

Publisert

SANDE/HERØY/VOLDA: På Larsnes ferjekai sitter Atle Rusten i bilen og venter på ferja som går over til hjemstedet, Sandsøya. Fra baksetet titter en nysgjerrig border collie frem. Rusten er opptatt av samferdsel, vedlikehold av veier, og skoler.

– Nå som det nærmer seg valg så mener mange av politikerne det samme. Alle er enige om problemet, men ikke om løsningen. Jeg skal uansett stemme, og har bestemt meg for hvem jeg skal stemme på, sier Rusten. 

KUNNSKAPSRIK: Bjarte Folkestad har vært med på mange forskningsprosjekter om emner som lokaldemokrati og valg.

Rusten mener at personene som står på lista er viktig for hans stemme, og legger til i samme setning at kommunevalg er personvalg. Han tror grunnen til at folk ønsker å stemme på visse personer er fordi mange ønsker folk fra sitt eget hjemsted inn i kommunestyre.

– Så er det vanskelig å velge ordfører. For rundt 60 år siden var Petter H. Kragset en svært populær ordfører i Sande, bortsett fra på Hakallestranda, der han kom fra. Grunnen var kanskje at folket på Hakallestranda ville ha han for seg selv, uten å måtte dele han med hele kommunen, ler Rusten. 

Lokale saker dominerer

Professor ved Høgskulen i Volda og statsviter Bjarte Folkestad har mye kunnskap om lokalvalg og lokaldemokrati og har doktorgrad i sammenlignende politikk. Han sier at populære politikere kan få stor oppslutning fordi lokalbefolkningen har mye tillit til dem, men det er ikke det majoriteten vektlegger når de drar til stemmeurnene.

– Folk er mest opptatt av lokale saker som berører dem, og hvilke standpunkt partiene tar i disse sakene. Dette er viktigere for folk enn hvem som står på listene.

FORHÅNDSSTEMT: Jan Hårnes er èn av cirka 800.000 nordmenn som har forhåndsstemt.

Han forteller også at det er en trend at partiene som har stor oppslutning nasjonalt, stort sett har høyere oppslutning i lokale valg.

– Det vil alltids være en lokal SP-politiker som får stor oppslutning i sin hjemkommune, og bryter med den nasjonale trenden vi ser for øyeblikket. 

Folkestad påpeker at det er lavere valgdeltakelse ved kommunevalg enn i stortingsvalg. Ved forrige kommunevalg stemte 64,7 prosent av befolkningen mens i forrige stortingsvalg stemte 78,2 prosent.

Ønsker handlekraft

Utenfor Kiwi Myrvåg møter vi Jan Hårnes fra Vanylven. Han har allerede stemt, og er opptatt av lokale saker, og nevner vindkraftutbygging, som han ikke er positiv til. Han mener også at personene som står på listene er viktig for hans stemme.

– Kommunevalget er en kombinasjon av personvalg og partivalg. Jeg stemmer på partiene som gjennomfører slik de sier, og ikke bare prater, sier Hårnes. 

Powered by Labrador CMS