VOLDA SKULEKORPS: Her øves det til fremtidige forestillinger.

— Det er en hobby for hele livet

Lenge så det det ut som korps var en døende fritidsaktivitet for unge. Nå har dette snudd.

Publisert Sist oppdatert

HAREID/VOLDA: Under pandemien slet korps rundt om i landet med rekruttering av nye medlemmer. Korpsøvingene var preget av tomme seter og manglende instrumenter.

Nå har dette endelig snudd. Å spille i korps har blitt en hobby som stadig flere begynner med på tvers av generasjoner.

De lokale korpsene på Søre Sunnmøre spiller igjen opp fra kjente musikklokaler, og ønsker nå at enda flere skal melde seg inn i korpsene deres.

Skolene i Hareid tok grep

Vibeke Raftseth er leder for Melshorn korps. Hun sitter i tillegg i styret for Bigset skulekorps. Hjemme i Hareid står korps på timeplanen til elevene - en ordning Rafthseth er storfornøyd med. Ordningen har nemlig økt engasjementet for korps i bygda.

— Når ungene får instrumenter i hendene i musikktimene sine, får de innblikk i korpslivet. Når de greier å spille og få lyd ut av instrumentene, og tenker "dette greier jeg", da får de lyst til å fortsette med å lage musikk. Det handler om mestringsfølelse, sier Raftseth.

Under pandemien opplevde korpsene i Hareid en nedgang i antall medlemmer. Dette påvirket spesielt øvelsene til korpsene.

Korpslederen peker også på en slags dominoeffekt blant korpsmedlemmene: Slutter èn i korps, er det lett for at de andre også slutter.

JUBLER OVER NYE TALL: Korpsleder Vibeke Raftseth er fornøyd med de nye medlemstallene i korpsene på Søre Sunnmøre.

Nå går det heldigvis framover for korpsene. Etter ordningen hvor elevene fikk korps på timeplanen, har flere blitt med i korps igjen. I dag er det tre skolekorps i Hareid, samt to voksenkorps.

Vibeke tror at disse nye medlemmene har god nytte av å bli med i fellesskapet.

— Som vi liker å si: Her er det ingen som sitter på sidelinjen og venter på å få spille. Du kan spille fra du er åtte til du er 80 år gammel, sier hun.

Finner gleden i korps

Gudmund Gryt (12) er en av de yngre korpsmedlemmene i Bigset skulekorps i Hareid. Han spiller trombone, og elsker fellesskapet i koret.

BRENNER FOR KORPS: Trombonist Gudmund Gryt ser for seg at korps blir en hobby for livet.

— Vi gjør mange kjekke ting. Det er mange arrangement man kan dra på. Jeg vet at mange sluttet i korps og andre fritidsaktiviteter da korona kom. Men nå begynner vi å bli en stor gjeng.

Trombonisten har lagt merke til oppturen for de lokale korpsene. Nå vil han at flere skal få utbytte av musikken, og oppfordrer derfor flere unge som vurderer å bli med i korps, om å kaste seg med i ordningen.

— Det som er best med korps, er at man må trene for å bli god. Plutselig kan du spille et instrument for resten av livet, sier Gudmund.

— Og det beste med mitt instrument er at man kan lage billyder, så jeg anbefaler dere å spille trombone, legger han til og smiler.

Jobber med rekruttering i Volda

De siste fem årene har sett mørke ut for skolekorpset i Volda. Ulf Kristiansen ble dirigent i Volda skulekorps under pandemien, og forteller om en vanskelig tid for korpset uten forestillinger. Og med mangel på forestillinger, blir det vanskeligere å rekruttere nye folk til korpset.

— Nå jobber vi hardt med rekruttering, og måten vi gjør det på, er å være synlige, informerer dirigenten.

Under denne prosessen prøver korpset å være så kreative som mulig. I fjor lagde de "korpskort" til 17. mai - kort som kunne ligne russekort - som ble delt ut på den store dagen. Dette var til stor glede for de unge. Korpset ønsker å gjøre det samme også i år.

Etter at skolekorpset i Volda har lagt fokuset på å være mer synlige, har også de merket en oppgang i antall medlemmer.S

— Nå som vi har flere nye fjes, har vi prioritert å ha det gøy på øvelser - vi herjer litt og koser oss! Jeg har vokst opp med slikt selv, og vil at ungene her også skal gjøre det, sier Kristiansen.

Han beskriver korpsmiljøet som et perfekt miljø å la unge å vokse opp i.

— Idretten får mye fokus i denne bygda - og bra er det. Men jeg håper også at kommunen kan satse litt mer på kultur. Kulturbygda Volda er jo kjent for å ha et rikt musikkliv.

OPPFORDRER VOLDA KOMMUNE: Dirigent Ulf Kristiansen ønsker at kommunen skal legge mer fokus på korps.

Ser en tydelig vekst

Kjersti Tubaas, generalsekretær i Norges Musikkorps Forbund (NMF), forteller om en vekst i korpsmedlemmer på fem prosent landet rundt. Økningen skal ha skjedd etter pandemien.

FORBEREDELSER: Noter blir lagt opp til neste konsert med Bigset skulekorps.

— Jeg tror det er flere grunner til at nivået er på vei opp. Under pandemien ble mange glad i å lytte til musikk. Etter hvert fikk de lyst til å ha musikk som en fritidsaktivitet og spille selv. Dessuten har korpsene jobbet hardt med å få engasjementet opp, forteller Tubaas.

Forbundet har i dag rundt 60 000 medlemmer og 1600 medlemskorps.

Se TV-innslaget om saken her:

Powered by Labrador CMS