SPREK: Knut Innselset er en sprek 74-åring. Hver mandag trener han sammen med løpegruppen sin ved Rotevatnet. Intervallene er på en kilometer. Innen seks minutter må løperne nå målstreken.

– Det er godt å få pressa seg litt

Hver mandag klokken fire møter Knut Innselset opp ved Brendelageret på Rotset for å presse kroppen. I over tjue år han løpt intervaller en gang i uka sammen med løpegruppen sin langs Rotevatnet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er en gjeng som møter opp. Det avtales ikke. De som vet om løpegruppa og er klare for en treningsøkt, kommer. Av og til må vi se an forholdene, men stort sett trosser vi vær og vind, sier Knut.

ROTEVATNET: I 20 år har løpegruppen løpt intervaller langs Rotevatnet i Volda. Hver intervall er på en kilometer.

Knut har løpt hjemmefra til Brendelageret for oppvarming. Resten av løpegruppen dukker opp etterhvert. Intervallene langs Rotevatnet begynner om en halv time.

Gjengen møter opp hver mandag hele året for å løpe intervaller.

– Det hender at det er for mye snø på veien her, eller veldig glatt. Da løper vi bare en rolig runde rundt vannet. Jeg har prøvd å løpe med pigger. Det kan funke, sier han.

Begynte som stafettlag

Det hele begynte med ønsket om å starte et stafettlag i Volda. Da var Knut 32 år gammel.

– Den gangen var ikke treningene faste. De siste tjue årene har vi løpt fast hver mandag, forteller voldingen.

Innselset forteller at stafettlaget hadde gode løpetider på 70-tallet.

I dag konkurrerer ikke løpegruppen som et stafettlag, men deltar i Rotevatnet-rundt. Rotevatnet-rundt er et løp på omtrent seks kilometer som arrangeres den siste lørdagen i hver måned.

Knut har også løpt flere maraton og halvmaraton.

OPPMØTE: Knut Innselset (f.v.), Per Sigvald Hoggen og Arne Heggen var noe skuffet over oppmøtet denne mandagen. Likevel gav de alt de hadde under intervallene.

Kjenner det på kroppen

– Hvordan føler du deg etter en intervalløkt her?

– Jeg kjenner det på kroppen. Kroppen trenger noen dager til å hente seg inn igjen, sier Knut.

Knut tror ikke det er så mange på hans alder som trener regelmessig, men er glad for at han selv har muligheten til det.

– Det er godt å få pressa seg litt. Formen opprettholdes. Så er det jo veldig sosialt og trivelig med løpegruppen, sier 74-åringen.

Rekruttert av kollegaer

FAST PUNKT: Harald Krøvel anser løpegruppen som et fast punkt som får han ut av sofaen etter tøffe mandager.

Harald Krøvel, høyskolelektor i histore, er også med i løpegruppen. Han ble rekruttert inn i gruppen av kollegaer ved Høgskulen i Volda.

– Gruppen er et fast punkt i hverdagen. Jeg blir tvunget til å trene, uansett vær. Å være med i gruppen er motvasjonstaktikk. Jeg er avhengig av motivasjonen fra en kjerne med løpere som møtes til fast tid på et fast sted, sier Krøvel.

Høyskolelektoren er ovebevist om at intervalløktene har en psykisk effekt. Harald erkjenner at det er ubehagelig mens intervallene foregår, men deilig etterpå.

– Avtalen om å løpe intervaller langs Rotevatnet hver mandag klokken 16.15 får meg opp av sofaen. Har jeg en tøff mandag, går jeg fra treningsøkten med mindre stress og en større grad av velvære, forteller han.

Forpliktelse som motivasjon

Kjetil Laurits Høydal er førsteamanuensis i idrett og friluftsliv ved Høgskulen i Volda. Han understreker at trening med høy intesitet er bra, men at treningseffekten ikke påvirkes av om man trener alene eller sammen med andre.

TRENING: Førsteamanuensis i idrett og friluftsliv, Kjetil Laurits Høydal, forklarer at treningseffekten ikke påvirkes av om treningen foregår med andre eller ikke.

– Det å trene sammen i en fast gruppe vil fungere som en forpliktelse. Dermed øker motivasjonen for fysisk aktivitet, sier han.

Det tror Høydal er positivt.

– Motivasjon for trening er bra, uansett alder. Trening har gode virkninger med gunstig effekt for helsa, avslutter Kjetil.

Powered by Labrador CMS