ØDELEGGENDE: Hødds Torbjørn Kallevåg er ikke optimistisk til ny regelendring.

— Det ødelegger mer enn du får igjen for det

8. februar sprakk nyheten om innføring av blått kort i fotballen  - 54 år etter fødselen av brødrene gult og rødt.

Publisert Sist oppdatert

Kynisk forseelse

En kynisk forseelse er en situasjon hvor en spiller med vilje går inn i en takling vitende om at han ikke kommer til å vinne ballen på en lovlig måte, men likevel fullfører handlingen. Ofte for å stoppe kontringsmuligheter og sjanser som kan føre til mål.

Blått kort vil legge seg i mellomsjiktet mellom gult- og rødt, og vil bli brukt for å stoppe kyniske forseelser. Ved bruk av blått kort vil spilleren som straffes settes i "fryseboks" - på lik linje med det som brukes i blant annet ishockey. Der skal spilleren sitte i ti minutter mens laget spiller med én mann mindre i samme tidsrom.

Foreløpig er ryktet at kortet skal testes i lavere divisjoner og ikke på den store verdensscenen. Dette vil bli diskutert under det internasjonale fotballforbundets årlige møte om regelendringer 4. mars.

Hødd-spiller Torbjørn Kallevåg er skeptisk til den mulige regelendringen.

— Jeg kan ikke fatte at det er så mange eksempler på at det er nødvendig å få inn et blått kort. Når du ender opp med å justere, vende og lage nye ting, så tror jeg det ødelegger mer enn du får igjen for det.

Han mener innføringen vil føre til flere subjektive dommeravgjørelser, hvor skillene blir desto mer uklare.

Et attentat på publikumssporten

Kallevåg mener fotballen får svakere underholdningsverdi om temperatur og dueller skal straffes hardere.

— Jeg tror folk liker å se på det. De vil ikke se en død idrett hvor det ikke finnes kynisme. Sånt skaper engasjement.

— Tror du det fjerner kynismen eller dyrker det desto mer?

— Jeg tenker at hvis man får et blått kort og får en mann mindre, vil det laget som fikk det blå kortet bruke lengre tid på alt de neste ti minuttene. Da vil sannsynligvis tempoet i kampen gå drastisk ned.

MOTSTANDSMANN: Torbjørn Kallevåg vil beholde de tradisjonelle verdiene ved fotballen.

Likevel vil ikke overtallet gi et åpenbart overtak for de fulltallige. Samtidig vil den amputere det meste av det offensive initiativet fra det straffede laget.

— Antall mål man skårer selv vil være ganske tett på null. Man vil ta ganske lav risiko fremover. Tar man mindre risiko offensivt, kommer motstanderlaget sannsynligvis ikke til å skåre heller. Det er ikke så vanskelig å forsvare seg med ti mann.

Døvle: – Noe vi ser nærmere på

Den siste store regelendringen ved innføringen av videoassisterende dommere (VAR) skapte store reaksjoner blant supportere og spillere. Det stiller den tidligere Eliteserien-profilen seg bak. 

—  Jeg ser ingen grunn til å endre på fotballen fordi spillet flyter så greit og det er så få feilsituasjoner, forteller Kallevåg.

Norges fotballforbund følger med på utviklingen rundt regelendringen. Likevel har de ingen planer om å være førstemann til mølla som testkanin.

— Det er ikke aktuelt for NFF i 2024, skriver fagansvarlig dommerutvikler i Norges Fotballforbund, Trond Ivar Døvle, i en e-post til Nærnett. 

— Vi tenker at regelverket langt på vei er tilfredsstillende slik det er i dag, så er det alltid verdt å diskutere detaljer ettersom fotball er et spill som hele tiden utvikler seg.

Videre skriver den tidligere toppdommeren at de har sett på muligheten ved bruk av fryseboks, men av andre grunner enn kyniske forseelser og blått kort.

I et prosjekt i England har de sett på effekten av bruk av fryseboks i situasjoner med spillere som protesterer mot dommeravgjørelser og dårlig oppførsel. Han opplyser om gode tall fra prosjektet.

— Ettersom gule kort av denne typen har gått ned med 38 prosent der det er testa ut, og vi har noen utfordringer knyttet til dommerhets og Fair play, er dette noe vi ser nærmere på. Foreløpig har vi ikke tatt noen avgjørelse på dette.

Powered by Labrador CMS