PUSTER LETTET UT: Per Gunnar Engetrøen var lettet etter at hunden Aika klarte å finne et menneske i snøen. Hunden, som egentlig var konas, er godkjent for bruk i lavine.

– Dette er kremen av skredrednings-Norge

Røde Kors arrangerte sist uke nasjonalt skredredningskurs på Standalseidet i Ørsta. De 25 deltagerne fra Røde Kors og politiet hadde foredrag og praktisk undervisning fra morgen til kveld.

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA: Om man består kurset, vil man på sikt kunne jobbe som fagleder i en skredredningsaksjon. Det er medlemmer i Røde Kors som er fagledere, men kurset har også deltagere fra politiet og Norske redningshunder.

– Erfaringsutvekslingen er viktig, sier Tormod Eldholm. Han er fagleder på kurset som avholdes en gang årlig.

Nå er det tre år siden sist det ble holdt nasjonalt skredredningskurs.

ENDELIG TILBAKE: Engetrøen er glad for at nasjonalt skredredningskurs endelig kan arrangeres igjen
DYKTIG SKUESPILLER: Julia Fieler ser på mens kursdeltagerne gjør hjerte- og lungeredning på en dukke. Hun bidro også som skuespiller i rollen som skredtatt.

– Dette kurset er det høyeste nivået innen skred- og redningskurs. De som er her har hatt kurs innen skredredning fra før og har også mye erfaring med friluftsliv generelt. Man kommer ikke hit med langrennsski. Kremen av skredrednings-Norge er her, sier han og ler.

Julia Fieler er anestesilege ved Universitetssykehuset i Tromsø, og har vært med i skredgruppe i Troms Røde Kors som frivillig i over 15 år. Hun har vært med på skred-aksjoner både med overlevende og omkomne. På kurset er hun med som instruktør innen førstehjelp.

– Det har vært veldig mye fokus på redningsbiten, men kanskje ikke like mye på førstehjelp. Vi terper også mye på nedkjøling og det å holde folk varme. Det er kanskje der vi kan gjøre den aller største forskjellen, sier hun.

Viktig å dele erfaringer

Fieler presiserer også at erfaringsutvekslingen har stor verdi. Når et skred går blir politiet varslet først. Deretter slår de skredalarm og involverer Røde Kors sin lokale skredgruppe, og Norske Redningshunder dersom det er nødvendig.

– De som kommer hit lærer nye ting, utvikler seg som leder og får mer kunnskap om skred. Det andre viktige er samvirkeverdien. Det å snakke sammen på tvers av etater tror jeg er veldig viktig.

GODT SAMARBEID: Politiet og de frivillige i Røde Kors samarbeidet godt under skred-simuleringen.

Innsatsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, Helge Ådneram, deltar også på kurset. Han er glad for at han får komme på kurs fordi det vil gi ham mer innsikt i fagleder-rollen. Han legger også til at å ha god kunnskap om skred vil hjelpe politiet med å ta de riktige beslutningene raskt.

Aika til unnsetning

Per Gunnar Engetrøen er leder i Norske redningshunders lokallag i Ørsta, og beredskapsansvarlig i Møre og Romsdal. Han tok onsdag med hundene sine til Standalseidet for en demonstrasjon. Hunden Aika skulle finne en person som lå i snøen i fjellet - en oppgave hun klarte med bravur.

Det er 24 godkjente redningshunder i Møre og Romsdal. I Ørsta/Volda har de seks godkjente hunder. Tre av dem er godkjent for oppdrag både sommer og vinter. Redningshundene jobber også i bymiljø og har øvelser i Volda og Ørsta. De blir brukt når man skal finne mennesker som er borte i jordmasser, steinmasser eller bygninger.

Powered by Labrador CMS