
Eplet faller ikke langt fra markedet
Reko-ringen gir småbønder muligheten til å drive på egne premisser. Under onsdagens treff på Furene ble lokalprodusert mat solgt over en lav sko.
– Vi på Reko-ringen brenner for det vi driver med.
Det sier Finn Drageset. Han er en fruktbonde fra Innvik, og selger honning og eplemost når Reko-ringen har treff i Stryn, Grodås og Furene. Han forteller at han først og fremst gjør det for å møte kundene sine.
– Vi får mulighet til å treffe kundene våre og få tilbakemelding på det vi selger. Og det er fint for kundene å møte produsentene også, istedenfor å gå på Rema å ta det fra en hylle, sier han.
En av kundene på onsdagens treff var Merete Tjervåg. Hun handler der fordi hun ønsker å støtte lokale matprodusenter. Øyvind Sørensen, som også er handler på Reko-ringen, er enig.
– Dyrene er gressfôret. Og så vil jeg heller støtte de lokale enn Kiwi. I tillegg er det flere ting man ikke får tak i andre steder, sier Sørensen.
Lydbok, eplemost og kjøttdeig
Drageset sin gård er på 100 mål. Foreløpig er det epletrær på rundt 60 mål, men han regner med å ha epler på hele tomta innen et par år. Han har også en bikube for hvert mål. Biproduktet selger han på Reko-ringen.
– Jeg kappet 9000 epletrær i vinter. Jeg hørte på lydbok i det som føltes som tusenvis av timer, ler han.
Store deler av eplene selger han til Bama. Resten bruker han til å produsere eplemost.
– Vi svinner ikke epler.
Han forteller at utgiftene har gått mye opp, mens prisene de får av distributørene ikke nødvendigvis har gjort det samme.
– Mange har ingen andre alternativer, sier han.

Odd Bjarne Bjørdal er også blant dem som selger mat på Reko-ringen. Han har også merket at det er vanskeligere å klare seg som bonde for tiden. Han selger kjøtt og egg fra gården i Bjørdalen i Ørsta. Han forteller at mange bønder føler seg maktesløse i samarbeidet med de tre store dagligvarekjedene.
Han viser også til den enorme prisveksten på kjøttdeig og anslår at prisen i butikk har gått opp med 30-40 prosent de siste årene.
– Det er ikke bonden som sitter igjen med prisøkningen, sier han.
– Det er snart et være eller ikke være for landbruket, legger han til.