MOODS OF INNVIK?: Finn Drageset er i godt humør. Det er også logoen på eplemosten hans, som er laget av folkene bak Moods of Norway.

Eplet faller ikke langt fra markedet

Reko-ringen gir småbønder muligheten til å drive på egne premisser. Under onsdagens treff på Furene ble lokalprodusert mat solgt over en lav sko. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi på Reko-ringen brenner for det vi driver med. 

Hva er Reko-ringen?

Navnet er hentet fra uttrykket rettferdig konsum og er et system for kjøp og salg av lokalprodusert mat. 

Handelen blir organisert gjennom facebookgrupper, hvor produsenter legger ut hva de har, folk bestiller og henter på Rekoringen-treff.

Det sier Finn Drageset. Han er en fruktbonde fra Innvik, og selger honning og eplemost når Reko-ringen har treff i Stryn, Grodås og Furene. Han forteller at han først og fremst gjør det for å møte kundene sine. 

– Vi får mulighet til å treffe kundene våre og få tilbakemelding på det vi selger. Og det er fint for kundene å møte produsentene også, istedenfor å gå på Rema å ta det fra en hylle, sier han. 

En av kundene på onsdagens treff var Merete Tjervåg. Hun handler der fordi hun ønsker å støtte lokale matprodusenter. Øyvind Sørensen, som også er handler på Reko-ringen, er enig. 

– Dyrene er gressfôret. Og så vil jeg heller støtte de lokale enn Kiwi. I tillegg er det flere ting man ikke får tak i andre steder, sier Sørensen.

Lydbok, eplemost og kjøttdeig

Drageset sin gård er på 100 mål. Foreløpig er det epletrær på rundt 60 mål, men han regner med å ha epler på hele tomta innen et par år. Han har også en bikube for hvert mål. Biproduktet selger han på Reko-ringen. 

– Jeg kappet 9000 epletrær i vinter. Jeg hørte på lydbok i det som føltes som tusenvis av timer, ler han.

Store deler av eplene selger han til Bama. Resten bruker han til å produsere eplemost. 

–  Vi svinner ikke epler.

Han forteller at utgiftene har gått mye opp, mens prisene de får av distributørene ikke nødvendigvis har gjort det samme. 

–  Mange har ingen andre alternativer, sier han. 

EGGHANDEL: Odd Bjarne Bjørdal (t.v.) selger egg til Øyvind Sørensen.

Odd Bjarne Bjørdal er også blant dem som selger mat på Reko-ringen. Han har også merket at det er vanskeligere å klare seg som bonde for tiden. Han selger kjøtt og egg fra gården i Bjørdalen i Ørsta. Han forteller at mange bønder føler seg maktesløse i samarbeidet med de tre store dagligvarekjedene. 

Han viser også til den enorme prisveksten på kjøttdeig og anslår at prisen i butikk har gått opp med 30-40 prosent de siste årene.

–  Det er ikke bonden som sitter igjen med prisøkningen, sier han. 

–  Det er snart et være eller ikke være for landbruket, legger han til.

HJORT ER HJORT: Hans Hovdenakk driver med hjorteoppdrett og tar inn vilthjort.
FOR EGGSKREMSEL: På Reko-ringen kan du for eggsempel kjøpe egg.
WORK HARD, PLAY HARDER: Eli Folven smiler bredt. Mellom slagene tar hun vare på sine 100 sauer og 160 geiter.
Powered by Labrador CMS